România a intrat în stare de urgență timp de 30 de zile. Klaus Iohannis: Este singura cale să salvăm vieți

Foto: Dan Bodea

PreședinteleKlaus Iohannis a semnat astăzi decretul prin care se instituie în România starea de urgență timp de 30 de zile.

Oricât de greu ar fi să ne adaptăm, aceasta este singura cale prin care salvăm vieţile celor dragi nouă. Ne aflăm într-o situaţie cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri şi înţelegem că severitatea lor este pe măsură gravităţii perioadei pe care o traversăm. Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepţionale care au dovedit că au efecte pozitive în ţările grav afectate.”, a declarat președintele României.

Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la aparatură, alimente, prețuri la utilităţi în limita prețului mediu din ultimele 3 luni. Angajatorii vor fi sprijjiniți prin derogări de la reglementări în vigoare, angajatorii vor beneficia de protecție socială șamd.

Principalele măsuri ce sunt incluse în decretul semnat de președintele României:

-școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor şi studenţilor. Activitatea din învăţământul universitar şi preuniversitar se suspendă.

-pe perioada stării de urgenţă, dacă va fi nevoie, se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la elementele de strictă necesitate, la gaze, alimentare cu apă, carburanţi, în limita preţului din ultimele 3 luni dinaintea declarării stării de urgenţă.

-serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi a implicaţiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul CNSAS. -angajatorii şi angajaţii afectaţi de COVID-19 vor fi sprijiniţi prin derogări la măsurile în vigoare. Angajaţii vor beneficia de protecţie socială.

-pe perioada stării de urgenţă, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor nu se aplică MApN, angajaţilor din penitenciare, personalul din instituţiile de sănătate publică. Aceştia au dreptul la o majorare a cuantumului salariului, în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute în acea lege.

– în structurile MAI, în unităţile sanitare sau în cele de asistenţă socială, se va putea angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta posturile.

Distribuie:

Postaţi un comentariu