Proiecte de finanțare europeană de 10,23 milioane de euro depuse de Consiliul Județean Cluj pentru dotarea spitalelor din rețeaua Covid-19

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, anunță că au fost depuse, până în prezent, 16 proiecte în valoare de 71,6 milioane de euro la nivel național, pentru dotarea unităților sanitare din rețeaua Covid-19. Finanţările, în valoare de 350 milioane euro, sunt asigurate prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Acest program permite, practic, ca spitalele să poată deconta retroactiv cheltuielile realizate în lupta anti-coronavirus începând cu 1 februarie 2020, iar principiul este „primul venit, primul servit”.

Evaluarea celor 16 proiecte depuse a început imediat şi estimăm că primele 10 cereri de finanţare vor fi semnate la mijlocul acestei luni. Suplimentar, managerii spitalelor beneficiază de asistenţa angajaţilor MFE pentru a depune cât mai repede proiectele în sistemul informatic MySMIS”, a anunţat ministrul Boloș.

Proiectele depuse sunt evaluate de către Autoritatea de Management POIM în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, care asigură analiza investiţiilor propuse privind dotarea unităţilor sanitare publice atât prin prisma oportunităţii, cât şi a necesităţii dotării acestora, în baza procedurilor de lucru stabilite la nivelul acestei instituţii.

Clujul se află printre primele județe care și-au manifestat intenția de a accesa bani europeni pentru spitalele de aici. Astfel, Consiliul Județean a depus cereri de finanţare pentru dotarea Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, proiect în valoare de 2,56 milioane de euro, pentru consolidarea capacităţii judeţului Cluj în gestionarea crizei sanitare COVID-19, proiect de 3,21 milioane de euro.

De asemenea, un alt proiect de 3,20 milioane de euro vizează Institutul Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Niculae Stăncioiu”, iar o altă cerere de finanțare a fost formulată pentru Institutul Oncologic „Prof. Dr.I. Chiricuţă” din Cluj-Napoca, proiect de 1,26 milioane de euro.

Apelul de proiecte POIM este deschis în perioada 15 mai – 30 septembrie 2020.

Distribuie:

Postaţi un comentariu