Presiune pe locurile din spitalele COVID-19 din Cluj. Numărul medicilor pe terapie intensivă este mult sub nivelul necesar

Foto: Cristina Beligăr

Numărul cazurilor de persoane infectate cu coronavirus a crescut considerabil în ultimele două săptămâni, ceea ce a determinat autoritățile și managerii spitalelor din Cluj dedicate pacienților cu COVID-19, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, să găsească soluții pentru primirea pacienților infectați. În ultimele ore s-a apelat inclusiv la transferul pacienților de pe Terapie intensivă, care nu au reședința în Cluj, în alte spitale din țară care dispun de locuri. Autoritățile județene se pregătesc pentru „ce e mai rău” și nu exclud varianta să deschidă un al treilea spital COVID-19 din municipiu dacă va fi cazul. Deocamdată, săptămâna viitoare va fi deschisă o nouă secție de Terapie intensivă la SCBI, dar și o nouă secție în clădirea Clinicii de Medicina Muncii, de pe strada Louis Pasteur.

Potrivit prefectului Mircea Abrudean, Clujul va avea și o unitate mobilă cu 11 paturi, mai exact un tir de terapie intensivă, din dotarea IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență) care va ajunge la Cluj săptămâna viitoare, pregătit să preia cazuri grave dacă va fi nevoie.

„La Terapie intensivă în Cluj am avut și cazuri din alte județe. Am decis să eliberăm Terapia intensivă pentru a avea locuri pentru clujeni, iar pacienții din alte județe să fie transferați în alte părți, dacă se poate în județele de reședință, dacă nu în centrele apropiate care nu au afluxul pe care îl avem noi de pacienți, acesta fiind motivul pentru care am decis să transferăm trei pacienți astăzi la Oradea. Noi vom deschide secție nouă de Terapie intensivă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase începând de luni cu încă 11 paturi care vor fi funcționale. Secția este echipată, dotată cu ventilatoare, de luni va fi funcțională. Totodată, vom avea și o unitate mobilă cu 11 paturi, un tir de terapie intensivă, din dotarea IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență) care va ajunge la Cluj săptămâna viitoare, pregătit să preia cazuri grave dacă va fi nevoie. Nu vom avea probleme cu Terapia intensivă, dar am decis să ne organizăm și să ne pregătim pentru ce e mai rău, dată fiind evoluția negativă a cazurilor.

E normal ca managerii de spitale să fie îngrijorați pentru personalul lor. Oamenii sunt epuizați, vorbim de trei-patru luni în care lucrează la foc continuu, dar am avut o întâlnire pe tema asta și vom suplimenta personalul de Terapie intensivă de la alte unități sanitare care nu gestionează COVID și care ne vor sprijini.

În acest moment locurile în spitale fluctuează de la o oră la alta, suspecții ocupau până acum un salon ca un pacient pozitiv, dar în momentul în care un caz e infirmat, salonul se eliberează. Vorbim acum de peste zece saloane disponibile în acest moment, adică 20 de locuri, cel puțin. Ne-am pregătit și pentru asta, de aceea am decis să avem o unitate suport, să nu mai deschidem un al treilea spital COVID să afectăm activitatea. Încercăm să găsim soluții cu o unitate gestionată tot de Spitalul de Boli Infecțioase pentru a descongestiona activitatea acolo. Dacă va fi nevoie și constatăm că situația evoluează negativ, atunci vom deschide al treilea spital. Dar în acest moment încercăm să evităm acest lucru, pentru a lăsa pacienții cu alte afecțiuni să fie tratați corespunzător”, a declarat pentru Transilvania Reporter prefectul Județului Cluj, Mircea Abrudean.

Ioan Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj, spune că cea mai mare problemă la momentul actual este suprasolicitarea personalului de pe Terapie intensivă, dar și a personalului de pe secții. Numărul foarte mare de cazuri necesită muncă neîntreruptă.

 „Avem o secție pregătită pentru a fi transformată în secție de Terapie intensivă, dar așteptăm să completăm numărul de personal necesar. Sper ca săptămâna viitoare să rezolvăm această problemă pentru a face față nevoii de spațiu pentru Terapie intensivă. Presiunea pe locuri este foarte mare. Asta a generat și transferarea a trei pacienți la Oradea. Dar suntem pregătiți din punct de vedere al infrastructurii cu paturi, doar că numărul medicilor pe terapie intensivă este mult sub nivelul necesar. Domnul prefect a convocat o întâlnire și probabil vor fi detașați medici de la celelalte spitale. În privința locurilor din spital, vom prelua mai puțini pacienți suspecți, care așteaptă confirmarea având prioritate cei confirmați. Săptămâna viitoare deschidem și secția de la Medicina Muncii cu aproximativ 30 de paturi unde vom trimite personal din spital. Va trebui să facem un efort mare să gestionăm lucrurile. Speram să le dau unor colegi medici drumul în concediu, dar acum trebuie să deschidem altă secție din cauza situației cazurilor. Personalul de la Terapie intensivă nu poate rezista la nesfârșit, este extenuat și e greu să se mențină într-un ritm continuu. Este o perioadă mult mai dificilă ca la începutul pandemiei”, a precizat pentru Transilvania Reporter managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, Ioan Mureșan.

La rândul său, Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca declara săptămâna trecută pentru Transilvania Reporter că atât secția de COVID-19 cu 44 de locuri, cât și cea de Terapie Intensivă, cu 5 locuri a ajuns la capacitate maximă.

Potrivit raportării de astăzi, 25 iulie, 24 de persoane din județ au fost depistate pozitiv cu COVID-19 în ultimele 24 de ore și internate în cele două spitale dedicate. Zece persoane sunt internate în ATI, din care 7 din județ. Totalul persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 a ajuns la 197, din care 175 din județul Cluj.

Total vindecați și externați 646, din care 505 din județul Cluj. Total decedați 38, din care 23 din județul Cluj.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate în România 1.284 de noi îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor transmise sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică. Bilanțul a ajuns la 43.678.

Distribuie:

Postaţi un comentariu