Prefectul Clujului: Vom spori capacitatea de testare la câteva mii de probe pe zi

Foto: Dan Bodea

În prezent, la Cluj funcționează două aparate de testare a probelor preluate de la persoanele suspecte de infectare cu coronavirus. Unul se află la Spitalul de Boli Infecțioase, cu o capacitate de 70 de teste/zi, iar al doilea se află la Institutul Oncologic, cu o capacitate de 400 teste/zi, dar unde sunt momentan probleme cu kiturile de testare. Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, consideră că săptămâna viitoare vor ajunge aici circa 2.000 de testere.

”Mai avem la dispoziție două aparate la Universitatea de Medicină și Farmacie, la Centrul de Cercetare, cu o capacitate de 90 teste pe zi fiecare, și câte un aparat la Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, cu o copacitate totală de 150 teste/zi. În acest caz, potrivit furnizorilor, kiturile de testare vor ajunge la finalul săptămânii viitoare. În plus, la începutul lunii aprilie, va ajunge și aparatul comandat de Spitalul Clinic Județean de Urgență, unul cu o capacitate de 150 teste pe/zi.”, a declarat prefectul Clujului.

Aparat ultramodern de testare la Spitalul de Urgență

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca anunță că va contribui și el la efortul general de a restrânge amploarea epidemiei COVID-19, prin instalarea unui echipament de tip Real Time PCR, în valoare de aproape 150.000 lei, achiziționat din venituri proprii.

”Cu ajutorul acestei linii de PCR, vom putea diagnostica rapid pacienții suspecți de COVID-19, pentru a veni în sprijinul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, scurtând astfel timpul de așteptare al rezultatului. În acest fel, medicii vor putea decide prompt maniera în care vor aborda terapeutic fiecare caz în parte”, spun reprezentanții Spitalului de Urgență.

Aparatul PCR va fi instalat în cadrul Departamentului de Genetică al Institutului Imogen, acolo unde există deja circuite configurate pentru extracție şi amplificare de tip Real-Time PCR pentru ARN viral, iar personalul de specialitate este instruit și are toate competențele necesare efectuării acestui tip de teste. În sprijinul personalului nostru vor veni medici rezidenți cu specialitatea genetică medicală, astfel încât aparatul să funcționeze la capacitate maximă, timp de 12 ore/ zi.

”Odată cu echipamentul, se vor livra kituri (reactivi) pentru 3.000 de teste, în valoare de aproape 280.000 lei. În funcție de evoluția situației și a contextului epidemiologic, există posibilitatea de suplimentare cu încă 7000 de teste.”, spun reprezentanții spitalului.

Fondurile totale necesare se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei și au fost suportate în totalitate din bugetul spitalului. Pe lângă achiziționarea de ventilatoare, paturi de terapie intensivă, monitoare, injectomate, am încercat să suplinim efortul colegilor de la Spitalul de Boli Infecțioase prin achiziționarea unui echipament de tip Real Time. Pe lângă echipamentele de protecție, ne dorim să achiziționăm și echipamente medicale necesare, astfel încât să fim cât mai pregătiți pentru momentul în care spitalul nostru va trebui să trateze pacienți cu COVID-19.”, ne-a declarat Petru Șușcă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Reprezentanții spitalului fac un apel către clujeni pentru a face donații pentru a ajuta la cumpărarea kiturilor de testare: ”În condițiile în care estimăm că vom efectua aproximativ 150 de teste pe zi, pentru a asigura continuitatea testărilor, ne puteți ajuta, contribuind cu donații în contul RO24TREZ21620F370100XXXX, deschis la Trezoreria Cluj-Napoca, cu specificația – pentru nevoi curente, beneficiar Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, CUI 4288080, sediul Str. Clinicilor, nr. 3-5”.

2,2 milioane de lei de la Consiliul Județean pentru spitale și premii pentru personalul medical

Reunit în ședință extraordinară astăzi, plenul Consiliului Județean Cluj a aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea de sprijin financiar spitalelor din subordine, în vederea combaterii COVID-19.

Forul administrativ județean a aprobat, astfel, alocarea din fondul de rezervă al bugetului propriu a 2.000.000 de lei pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Aceste fonduri vor fi folosite pentru achiziționarea unor echipamente medicale speciale, de urgență, strict necesare combaterii coronavirusului.

De asemenea, Consiliul Județean Cluj a alocat Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” 200.000 de lei. Acești bani sunt necesari pentru achiziționarea de echipamente medicale și dezinfectanți, produse necesare pentru protecția personalului și a pacienților, inclusiv triajul epidemiologic în contextul pandemiei de COVID-19. Importanța sprijinului acordat acestui spital este cu atât mai mare cu cât spitalele de pneumoftiziologie din întreaga țară vor constitui eșalonul doi de luptă împotriva COVID-19.

Tot în cadrul ședinței a fost aprobată modificarea organigramei și a statelor de funcții ale trei unități sanitare subordonate Consiliului Județean Cluj: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Spitalul Clinic de Recuperare. În același timp, forul administrativ județean a aprobat acordarea unor stimulente financiare lunare pentru personalul medical și de specialitate din cadrul celor trei spitale clujene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu