Prefectul Clujului: Una din femeile depistate pozitiv cu coronavirus s-ar putea alege cu dosar penal pentru fals în declarații

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean. Foto: Dan Bodea

Una dintre cele două femei din județ confirmate cu COVID-19, cea de 33 de ani ajunsă ieri la Spitalul de Boli Infecțioase, a ajuns cu autoturismul la Vama Borș în data de 10 martie la ora 3 dimineața,în care se mai aflau două peroane, una din Caraș-Severin și alta din Oradea. A coborât din mașină la Cluj, a mers la niște rude, după care s-a cazat la un hotel din oraș. După aproximativ două ore, femeii a început să i se facă rău, astfel că a plecat pe jos la Spitalul de Boli Infecțioase.

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a declarat astăzi că a fost declanșată o anchetă epidemiologică în acest caz, și, mai mult, există suspiciunea de fals în declarații în cazul femeii de 33 ani, care se pare că nu ar fi completat chestionarul obligatoriu la intrarea în țară. Potrivit prefectului, au fost recoltate probe de la șapte persoane cu care femeia a intrat în contact, rezultatele acestora urmând să fie cunoscute în această seară.

”Hotelul în cauză și-a suspendat activitatea, urmând să realizeze măsuri de dezinfecție până la redeschidere.”, a declarat Mircea Abrudean

În județul Cluj au fost confirmate până în prezent două cazuri de infecție cu coronavirus, unul confirmat pozitiv la Cluj, iar celălalt la Arad. În acest moment, la Spitalul de Boli Infecțioase se află sub supraveghere medicală strictă,pe lângă femeia de 33 de ani din Cluj, alți 6 pacienți, câte doi din Mureș și Covasna, și câte unul din Iași și Maramureș.

”Starea pacienților este bună și niciunul nu prezintă semne de gravitate a bolii”, a declarat prefectul Clujului.

S-au găsit încă patru aparate de testare

Este de așteptat ca numărul persoanelor depistate pozitiv cu coronavirus să crească, rezultatele altor 70 de probe prelevate aseară și astăzi urmând a fi cunoscute în cursul acestei seri. Cele 70 de probe provin din: Cluj (13), Satu Mare (19), Maramureș (3), Sălaj (4), Sibiu (7), Bihor (13) și Alba (11).

”Avem și o veste bună. Cei de la UMF Cluj au identificat încă patru aparate de testare pentru coronavirus, unul laInstitutul Oncologic, două la IML și încă unul la Institutul de cercetare al universității. Urmează ca specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase să instruiască personalul de aici, astfel încât toate aceste aparate să devină operaționale chiar de la sfârșitul acestei săptămâni.”, a declarat prefectul Clujului.

Vestea vine în contextul în care numărul solicitărilor de testare este din ce în ce mai mare.

”Continuăm achiziția de kituri de testare a bolii. Din cele 250 avute astăzi, 70 au fost epuizate pentru testele aflate în curs, rămânând disponibile încă 197 din totalul de 400 inițial. Luni urmează să mai primim încă 300 de kituri, iar, în paralel, cei de la UMF și Spitalul de Urgență au demarat și ei procedurile de achiziționare separată a acestora.”, a spus prefectul Clujului.

În privința măsurilor luate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, Mircea Abrudean a anunțat suplimentarea personalului medical de la baza de triere de la Gilău,și a făcut un apel către ONG-uri și organizații de profil pentru a găsi voluntari care să lucreze aici. De asemenea, s-a decis eliberarea unei secții de la Spitalul de Boli Infecțioase, care să poată fi utilizatăîn caz de nevoie pentru internarea pacienților depistați pozivit cu COVID-19.

Nu în ultimul rând, a fost înființat un Grup medical de suport tehnic, sub coordonarea Adinei Golea, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Cluj, care va avea printre competențe propunerea unor decizii cu privire la relocarea pacienților, eliberarea unor secții din spitale, sau chiar a unor spitale întregi în cazul în care va fi nevoie de acest lucru.

Aproape o mie de persoane, în izolare la domiciliu

În prezent, situația la nivelul județului Cluj se prezintă astfel: persoane aflate în carantină 46, din totalul de 53 înregistrat ieri, șapte persoane au fost transferate în județele de domiciliu. De asemenea, 987 de persoane se află în izolare la domiciliu, în timp ce alte 415 au ieșit din această stare.

Trei persoane au fost deja sancționate cu câte 10.000 de lei pentru nerespectarea stării de izolare la domiciliu. Primul caz s-a înregistrat ieri la Câmpia Turzii, iar astăzi polițiștii au mai depistat alte două cazuri, în Cluj-Napoca, respectiv într-o comună de pe raza județului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu