Planul B în lupta cu Covid-19: imunizare artificială fără vaccinare

Foto: Transilvania Reporter

Peste o sută de companii lucrează la un vaccin eficient împotriva virusului SARS CoV-2, cel puţin patru din aceste vaccinuri-candidate fiind în ultima fază de testare. Totuşi, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează că e posibil ca niciunul din ele să nu treacă testele, ceea ce înseamnă că ne vom confrunta în continuare cu pandemia fără ajutorul unui vaccin. Există însă un plan B, după cum informează publicaţia ştiinţifică americană MIT Tehnology Review.

În paralel cu cercetările pentru găsirea unui vaccin, compania farmaceutică Eli Lilly testează o modalitate de a preveni Covid-19 printr-un tratament cu anticorpi mai uşor de obţinut decât vaccinul. Compania a iniţiat un studiu la care participă asistenți medicali și persoane din căminele pentru vârstnici.

În studiu, derulat împreună cu Institutul Naţional pentru Sănătate, sunt implicate 2.400 de persoane. El vizează case de îngrijire pentru vârstnici unde au fost semnalate focare de Covid-19. În unele zone din Statele Unite, persoanele în vârstă din căminele de îngrijire medicală reprezintă majoritatea deceselor provocate de Covid-19.

Încă de la începutul pandemiei, companiile de medicamente au căutat anticorpi în sângele celor care au trecut prin boală. Medicamentul dezvoltat de Eli Lilly este un astfel de anticorp, în parte natural, dar fabricat la o scară mult mai mare.

La fel ca anticorpii naturali, cei dezvoltaţi de Eli Lilly ar trebui să acţioneze împotriva virusului şi să-l blocheze. Tratamente similare cu anticorpi s-au dovedit eficiente în combaterea bolii Ebola, dar obiectivul Eli Lilly este să prevină infectarea prin administrarea de anticorpi anterior îmbolnăvirii, similar cu un vaccin.

În general, vaccinarea conduce la ceea ce se numeşte „imunitate activă”, obţinută după ce organismul expus unui germene inactiv învaţă să producă anticorpi. Tratamentul preventiv cu anticorpi generează artificial o imunitate „pasivă”, care durează doar atât cât trăiesc anticorpii. Cercetătorii Eli Lilly spun că anticorpii produşi de ei pot rămâne în sânge săptămâni sau chiar luni.

Astfel de tratamente cu anticorpi ar putea ajunge pe piață înaintea unui vaccin şi ar fi de un uriaş folos pentru protejarea lucrătorilor din domeniul sănătății și a persoanelor vulnerabile. Un raport recent al American Biodefense Institute, citat de MIT Tehnology Review, denumește imunitatea pasivă „următoarea generație de răspuns la pandemie”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu