Piața imobiliară, infectată cu coronavirus

Foto: Dan Bodea

În ultimele zile, odată cu previziunile deloc optimiste, se nasc tot mai multe semne de întrebare asupra impactului pe care pandemia de COVID-19 îl va avea asupra diferitelor segmente ale economiei.

Piața imobiliară clujeană, aflată într-un ritm de creștere susținut în ultimii 3 ani, este momentan în stand by.

În ceea ce privește impactul acestei pandemii asupra pieței imobiliare este prea devreme să avem concluzii clare cu privire la influența acestei situații asupra comportamentului cumpărătorilor sau vânzătorilor din această piață . Ceea ce este cert însă, este că piața imobiliară din România va fi  afectată de schimbările majore din piața europeană sau globală dacă ele vor exista”, ne-a declarat Diana Radu, proprietarul Remax Cluj, unul din cei mai importanți jucători pe piața imobiliară clujeană.

”Consider că aproape toate piețele, nu doar piața imobiliară, sunt influențate sau afectate în aceste zile. Cu siguranță în perioada imediat următoare numărul cererilor va scădea, clienții care și-au propus să își achiziționeze o locuință au făcut un pas în spate și așteaptă să vadă ce se întâmplă. Acest lucru e unul normal dacă ne raportăm la situația actuală. Vorbim de o criză medicală, corelată cu o criză socială, care probabil vor genera o criză economică. Depinde foarte mult de cum vor evolua lucrurile în perioada următoare.

Anul 2020 a început destul de dinamic pe piața imobiliară clujeană, atât în ceea ce privește numărul de tranzacții, cât și prețurile imobilelor. Atât luna ianuarie, cât și luna februarie au înregistrat creșteri la nivel de Cluj, dacă ne raportam la lunile anterioare.

Încă nu putem vorbi de o scădere a prețurilor, nici nu putem face o analiză în ceea ce privește numărul de tranzacții din această perioadăSuntem în plină pandemie și în stare de urgență de doar câteva zile, e o perioadă foarte scurtă ca să putem trage concluzii. Cert este că în acest moment există un oarecare blocaj și toată lumea așteaptă să vadă ce se întâmplăExistă o reticență în ceea ce privește vizionarea proprietăților, toată lumea încearcă să se protejeze cât mai bine.

Există tranzacții care trebuie să se finalizeze în următoarea perioadă, pentru care s-au luat deja unele angajamente în acest sens. Vom vedea în următoarea perioadă din date și statistici oficiale cât de mare a fost impactul. Preconizez că lucrurile se vor redresa și vor reveni la normal în a doua parte a anului”, ne-a declarat și Daniel Rus, sales associate Remax Cluj.

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Andrei says:

  Si cu Corona Virus Si Fara, piata atingea maximul capacitatii.
  Acest virus a eclipsat momentul de trecere economica din ascendent spre descendent, atata tot.
  Aceleasi comportamente se repeta in piata ca in 2007 si ’96.
  Nu este nimic nou sub soare in imobiliare, aceliasi flamanzi, aceiasi calici, aceiasi oportunisti, doar carnea de tun se schimba, in schimb comportamentele persista.
  Dupa finele lui 2021 toata lumea o sa constate ca se afla in criza economica severa, cine viseaza prostii sa viseze in continuare.
  Inseamna sa nu inveti nimic din comportamentele gresite din trecut.

  Imobiliarele cadeau si cu si fara virus, caci maximul creditarii a fost atins 70& din cei cu putere de indatorare in 2018- 2019 exact ca in 1997.

  Urmeaza o foame de bani acuta….

Postaţi un comentariu