Pandemia văzută de un român din Tenerife: „Virusul ăsta mic, care circulă nevăzut, ca un duh, ne spiritualizează într-un sens bun”

Emanuel Ciocu a fost jurnalist în România, a început în presa locală, la Cluj-Napoca, apoi a lucrat în presa națională, la București. A părăsit România, iar acum are o afacere proprie în Tenerife, unde trăiește împreună cu familia. Zilele acestea a scris un text-mesaj pentru prieteni, pe care vi-l reproducem aici. De acolo, din Tenerife, unde și ei sunt izolați în case, restaurantele s-au închis, iar turismul a înghețat, Emanuel ne oferă o adevărată lecție de criză.

Mă întreabă lumea, văd că stai şi faci glume pe Facebook, nu eşti stresat cu restaurantul?! Ba da. Dar mai degrabă resemnat. Că sunt convins că situaţia asta va mai dura minim două luni de acum şi aproape sigur că n-o să-l pot redeschide. Şi nici n-o să pot să-l vând cuiva. În ţara cu cele mai multe baruri şi restaurante din lume raportat la numărul de locuitori. Sunt îngrijorat pentru că era singura sursă de venit a familiei. Dar sunt pe val. Valul care-i mătură pe toţi. Însă până la urmă „restaurantul” suntem noi, oamenii. Fără noi e doar o licenţă, nişte mobilier de la IKEA şi frigidere vechi. Am supravieţuit şi înainte de el şi o s-o fac şi după. Şi nu vă gândiţi la rezerve financiare pe care mă bazez. Dimpotrivă, datorii la bancă.

Dar cine sunt eu să mă plâng că pierd nişte obiecte când alţii îşi pierd persoanele dragi acum?! Criza asta ne scutură ca pe nişte copii răsfăţaţi ce am fost cu toţii şi ne arată priorităţile.

Începând cu restaurantele. Ne vindecă de snobismul ultimelor decenii. De haute couture-ul culinar. Şi ne reaminteşte că alimentaţia nu e ambalajul artistic în cantităţi microscopice ci nutrienţi şi micronutrienţi. Că mâncăm pentru a trăi, nu pentru a ne da în spectacol. Ne reaminteşte că mor copii de foame în timp ce noi dăm sute de euro pe un meniu de degustare.

Am fost un norocos. Oricine a lucrat într-un restaurant îţi poate confirma că e imposibil să ai TOATE după-amiezile şi wekend-urile libere. Eu am reuşit. Să lucrez doar cât era Leo la şcoală, să-mi formez şi obişnuiesc clienţi că deschid doar de luni până vineri, de la 13 la 16. În rest să fiu liber. Dar chiar şi aşa, realizez acum, nu aveam timp să-l văd şi să vorbesc cu el cum o fac zilele astea. Pentru că am timp doar pentru noi.

Oamenilor săraci le e frică de foame şi boli. Dar majoritatea planetei e formată din săraci. Îngroziţi acum. Dar chiar dacă oamenii caută isteric mâncare şi protecţie sanitară şi le cumpără compulsiv lumea trăieşte o revelaţie, că majoritatea lucrurilor pe care le cumpăra până acum o lună sunt dispensabile, inutile. Parfumuri de marcă, genţi de mii de euro, ceasuri scumpe, haine de firmă. Ce reprezintă toate astea acum când stai închis în casă? În lipsa relaţiilor şi mai ales a aparenţelor sociale revenim la esenţial. Azi un Maserati valorează cât un Logan.

E o lecţie despre merit. Realizăm acum că avem nevoie de medici şi cercetători, mai mulţi şi mai bine plătiţi, decât de fotbaliştii şi vedetele tv – care în afara ecranului nici nu ştim cu ce se ocupă. Fotbalişti plătiţi cu sume astronomice, care fac reclame la exact la lucrurile de care nu mai avem nevoie în momentele astea. Acum ne dăm seama, peste tot în lume, nu doar la noi, că am investit mai mult în stadioane decât în spitale şi laboratoare de cercetare. Azi, adevăraţii influenceri ai lumii, a ce va mai rămâne din ea, sunt la muncă.

Şi după fotbal se prăbuşesc pariurile care s-au dezvoltat pe spatele lor. Şi toate jocurile de noroc, de la mini-cazionurile care au inundat cartierele la loteriile naţionale. E o vindecare forţată de această boală. Norocul azi înseamnă altceva. Să treci cu bine prin asta, nu să câştigi bani pierduţi de alţii.

Virusul ăsta mic, care circulă nevăzut, ca un duh, ne spiritualizează într-un sens bun. Autentic. Ne vindecă de habotnicie. Ne desprinde de icoane, pe care nu mai avem voie să le pupăm, de hainele cu fir de aur ale preoţilor, de linguriţele lor, de moaşte şi brâuri şi de tot ce am materializat în materie de religie. Ne reaminteşte că adevărata credinţa e în spirit nu în corp şi cu atât mai puţin în obiecte. Ne relevă, mai mult ca niciodată că opulenţa oamenilor bisericilor contrastează cu acel Isus lipsit de bunuri materiale. Aşa ca noi acum.

Azi, mai mult decât oricând în cei 43 de ani ai mei, cred că învăţăm adevărata valoare a lucrurilor din viaţă.

Emanuel Ciocu

 
Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Cica Marioara Valerica says:

  Corect, Felicitări ????????????

 2. Mariana Stefanou says:

  esti Minunat Omule.

 3. Lulea Mihaela says:

  Felicitări! Foarte bine spus si gândit

 4. Mire says:

  F bun articol..

 5. emil popa says:

  Excelent!

 6. Geti Udrescu says:

  Da! Da! Da! Nu se promoveaza decat emisiuni cu cat mai multe funduri goale, cu cat mai multa prostitutie, cu violente, cu prostie umana…Avem nevoie de emisiuni, de stiri in care sa fie ceva de invatat nu de prostit poporul ! Va doresc sanatate, “ca-i mai buna decat toate”- cum zicea dragul de Amza Pelea.

 7. Deva Dan says:

  Nu îmi place finalul, faptul că vă luați de religie. Nu sunt habotnic, dar mă enervează. Nici măcar nu merg la biserică. Să nu închidem, vorba unui ziarist, și ușa de urgență, singura pe care o mai avem

  • Catalin Radeanu says:

   Gresesti, nu a vorbit de rau religia, ci tocmai departarea de ea….Vezi filmul OSTROV, rusesc,adevarat, si vei intelege sigur la ce s-a referit omul….

  • Parafrazand un cunoscut dicton (despre prostie) pot sa-ti spun ca NIMENI NU ESTE ATAT DE DESTEPT INCAT SA-L CONVIGA PE UN HABOTNIC CA E HABOTNIC ! Hai sa GANDIM fara partinire :
   IN FAPT. 1. Biblia spune despre Dumnezeu ca este bun, drept milostiv etc.etc.dar in primul rand ca este ATOTPUTERNIC;
   2. Ca nimic nu se intampla pe acest pamant fara stirea (vointa) LUI. (Pana si b OIERUL ber BECALI a citat chestia cu firul de par !!!);
   3. In Matei 6/vs8(despre rugaciune) sta scris: Tatal vostru stie de ce aveti trebuinta MAI INAINTE CA SA-I CERETI VOI!
   INTREBARE : Cum califici pe cineva PERSOANA sau DUH care este ATOTPUTERNIC, SINGUR RESPONSABIL de tot ce se intampla pe pamant si care STIE DINAINTE atat gandurile cat si faptele noastre, cand de milenii- aici pe TERRA -este atata suferinta:RAZBOAIE-CATASTROFE NATURALE-BOLI(inclusiv milioane de copii de varsta prescolara mor de cancer) si cate alte suferinte…?
   -Este EL un BINEFACATOR sau un mare CRIMINAL?…Sau asa ceva nici nu exista ci ete RODUL AUTOSUGESTIEI imlementata noua de slujitorii RELIGILOR de tot felul????

 8. Doina Noaghiu says:

  Percep acest articol ca pe un prieten care, deși nevăzut și aflat la mare distanță, te prinde de umeri și te scutură, în nădejdea de a te trezi la realitate, o mână întinsă care te trage pe malul vieții reale pe care, spre binele tău, ar fi bine să o privești, în sfârșit, cu ochii larg deschiși.

 9. Mălina says:

  I love this men!!!! It’s so sincere! He’s right in everything he says!

 10. anna petre says:

  Cit adevar se afla in aceste randuri,Asa cum a spus si Madona acest virus nu are preferinte rade tot in jurul lui indiferent ca esti bogat,sarac,alb sau negru.Poate ne va ajuta Dumnezeu sa scapam cu bine din acest dezastru.

 11. Măiță Luminița says:

  Îți doresc sănătate!

 12. Cornelia says:

  Bravo!Esti in asentimentul meu..Felicitari…

 13. Maria salistean says:

  Îmi place acest articol ,mai trebuie sa ne mai și trezimsa conștientizăm că ne am născut egali !!

 14. Lya says:

  “Acest virus nu are preferințe”…
  O să vedeți că de murit mor doar niște anonimi, niște cifre acolo,dar nici un VIP dintre cei care s-au declarat pozitivi. Ei fac doar forme ușoare,de marketing!!!
  Dar deh, manipularea a prins maxim!
  Să fim sănătoși și să auzim de bine!!!

 15. Felicitări! Un punct de vedere realist…

 16. Niculescu Maria says:

  Cei săraci vor sărăci și cei bogați se vor îmbogăți. Din biblie și din realitate. Bogații vor realiza afaceri bănoase pe suferința celor mulți. Guvernul României deja a aprobat un contract de zeci de milione de euro unei singure firme pentru a aduce măști din Turcia. Așa ne vom vindeca și vom vedea lucrurile altfel?

 17. Marius says:

  Ai spus tot ce era de spus.

 18. Dana says:

  Nu ar trebui să vă legați de biserica si de moaste, pt ca acestea din urmă sunt ale unor oameni, care au renunțat la viata lor, la plăcerile lor si la toate aceste lucruri care ne dăunează, exact cum ati precizat si multe altele, si au urmat întru totul pe Iisus Hristos , prin , rugăciuni, posturi si smerenie. Deci acești oameni au devenit sfinți prin viata pe care au trait-o , asemanandu-se cu a lui Hristos, deci sunt un exemplu pt noi toti !

 19. Nyisztor Tinka says:

  Nu ne mai bucuram mai pentru nimica! Totul ni se cuvene, totul era normal…Parca ne-a tras cineva frina de mana, ca sa ne mai gandim un pic!
  Cica Chineji vad stelele, ca s-a curatat cerul deasupra lor! Asta o fi fost pretul!?
  Avem timp sa mai gandim putin! Slava Tie Doamne!

 20. Dana says:

  Nu ar trebui sa va legati de biserica si de moaste, pt ca acestea din urmă sunt ale unor oameni care au renunțat la viata lor, la plăcerile lor si la multe altele care le dăuna, exact asa cum ati precizat, iar prin post , rugăciune , smerenie si lupta cu patimile interioare, au urmat calea lui Hristos și au devenit sfinți, asemănători Lui, deci sunt un exemplu pt noi!

 21. Elena Gaspar says:

  ADEVARAT ! ADEVARAT ! ADEVARAT ! Cat de bine ai redat situatia existenta in prezent ! Si multe dintre comentarii sunt adevarate !
  Principalul este sa trecem cu bine peste aceasta ”incercare” si sa ne ”corectam” in gandire si mai ales in ceea ce simțim…
  Sa auzim numai de bine !
  Va urez tuturor multa sanatate !

  • arpi says:

   Spui că multe dintre comentarii sunt adevarate ? Dar eu am rămas “bouche bée” ! Nu cred că am mai văzut pe Internet așa o unanimitate de păreri și un limbaj atât de decent.
   Felicitări tuturor, dar mai ales autorului !

 22. Cami says:

  Foarte adevarat!Felicitari!!!

 23. Ionel Turosu says:

  Buna ziua domnule Emanuel Ciocu !Ma bucur sa va cunosc din bibliografia descrisa !Sunt profesor de ed. fizica in judetul Prahova ,desi sunt dobrogean .In timpul liber imi dezvolt propria afacere care imi da o oaecare marja de libertate .Am 60 de ani si-mi aduc aminte de provocarile varstei dumneavoastra !Mi-ar placea sa ne cunoastem mai bine ,poate gasim un punct comun reciproc avantajos !Va doresc sanatate ,ganduri bune si “Doamne ajuta “sa trecem cu bine si de aceasta provocare !Cu stima Ionel Turosu

 24. Mihai says:

  Bravo, frumos ai prezentat situatia, de care toti suntem constienti, dar orbi….
  Te caut cand revin in Tenerife(Adeje) sa te cunosc sa schimbam idei.
  M

 25. Matei Ana Alexandrina says:

  Am citit Gândurile Dvs acum când ….sunteti îs șomaj tehnic! Doar un singur lucru m- a făcut sa va scriu….Vai de cel care nu crede in DUMNEZEU!

 26. Mihaela says:

  Daca scapam cu bine si iti redeschizi restaurantul, mai scrie din cand in cand cate un articol! O faci foarte bine! Felicitari!

 27. Virus gripa! Esta,este nevazut dar lasind, dureri- mortale.Poate ne intorcem gindul la ,,Dumnezeu “”! Care multi nu iti da voie sa le vorbesti de puterea,lui ,,DUMNEZEASCA””! Ne,rugam in grup!! Pentru spalarea virus gripa ce ne omoara fara frica!!!! M-am rugat si cred ca Dumnezeu ma va ocoli? Si,ptr.totii copiii mei si cei nu cred! Sa,film uinitiii ! Amin.

 28. Tanta Pupaza says:

  Nu știu cum să-mi exprim admirația pentru frumosul rezumat pe care la-i descris atât de elocvent și adevărat .În legătură cu pupatul moaștelor și folosința unei singure lingurițe pentru mulți OAMENI … aceste obiceiuri nu este religie .Îl iubesc pe Dumnezeu ,mă las în grija lui . Dar când este vorba de slujitorii Bisericii mă cam îndoiesc de ajutor din partea preoților … Nu am speranță în biserică . În Dumnezeu și în medici DA .

 29. G.Albu says:

  Emanuel nu ne ofera “o lectie de criza” ci.mult mai mult,o lectie de viata. Felicitari si un 10(zece) din partea unui modest prof de filosofie.

 30. Mélanie B says:

  concluzia autorului rezuma perfect esenta acestui articol excelent, realist, logic, “la obiect”:”Virusul ăsta mic, care circulă nevăzut, ca un duh, ne spiritualizează într-un sens bun. Autentic. Ne vindecă de habotnicie. Ne desprinde de icoane, pe care nu mai avem voie să le pupăm, de hainele cu fir de aur ale preoţilor, de linguriţele lor, de moaşte şi brâuri şi de tot ce am materializat în materie de religie. Ne reaminteşte că adevărata credinţa e în spirit nu în corp şi cu atât mai puţin în obiecte. Ne relevă, mai mult ca niciodată că opulenţa oamenilor bisericilor contrastează cu acel Isus lipsit de bunuri materiale. Aşa ca noi acum.” admiratie, stima si respect, domnule Ciocu! P.S. cunosc tot arhipelagul “canarian” si va “invidiez” ca traiti pe insula “eternei primaveri”… 🙂

 31. Marian says:

  din contra, de acum in colo sunt sigur ca vom merge mai mult la biserica decat la bar sau restaurant si vom invata sa ne gatim singuri. Biserica lui Hristos nu trebuie ponegrita!

 32. alex says:

  Sa te spiritualiz

 33. Miramar says:

  Aia cu despărțirea de Biserica e o prostie. Acolo e Spital duhovnicesc, unde se insan?atosesc!

  • Catalin Radeanu says:

   Am spus si mai sus,nu a vorbit de rau religia, ci tocmai departarea de ea….Vezi filmul OSTROV, rusesc,adevarat, si vei intelege sigur la ce s-a referit omul….

 34. Adevarat este!…Nu ne folosesc la nimic parfumuri, fite,poșeta,moda,caviar…,masini,case,..este pentru prima dată cînd mă bucur pentru alegerea făcută, numai bunul D-zeu m-a îndemnat să renunț la lăcomie,trufie,patimi în favoarea demnitatii,modestiei,omeniei si singuratatii.

 35. Neagu Marilena says:

  AȘA SĂ FIE +

 36. Ion says:

  Dacă scurtai articolul filozof rămâneai și, te mai cheamă și Emanuel.

 37. Tzuruch says:

  Din lașitate nu vreți să recunoașteți că aceste vremuri pe care le lăudați au mai fost trăite și sînt și azi o lecție care se predă în cele mai mari universități din lume și anume perioda ,,comunistă” de pe vremea lui Ceaușescu.Simplitatea pe care acum a ți descoperit o și liniștea ,era fericirea pe care oamenii acelor vremuri o aveau,dar erau înapoiați….inculți față de cei din vest așa v au făcut să i credeți, și acum dintr o dată apreciați aceste lucruri.Se va strînge rău cureaua,asta va fi arma cu care america și ue va îngenunchea china,
  ăsta va fi viitorul,cei care v au păcălit și au dat seama că această cale a risipei a economiei capitaliste nu poate duce decît la pierzanie ,asta este capcana în care a căzut china zilele astea în care a aruncat pe piață mii de miliarde,este lecția pe care Ceaușescu a predat o marilor puteri ale lumii acum multă vreme,china este pregătită să producă dar noi vom fi obligați să nu mai consumăm, semnele sînt clare ,fabricile de mașini au fost primele închise, tot ce înseamnă risipă,turism,restaurante,jocuri de noroc,cluburi,plimbări dintr o țară n alta ,samsari ,saloane de înfrumusețare toate au fost închise ,noaptea ies din casă doar cei ce muncesc pentru că poliția cere doar legitimația de servici cum o făcea miliția,și trebuie să fiți pregătiți să retrăiți acele vremuri, pe care le a ți hulit iar azi începeți să le apreciați.Odată cu rîia asta care a dat peste noi se va face dreptate pentru cei care au muncit și muncesc și sînt corecți cu societatea din care fac parte,iar cei care s au crezut șmecheri vor vede că nu vor mai avea acces la spitale și ajutoare sociale ,la bișnița pe care o făceau pînă acum iar cel mai mare noroc al nostru ,al celor care muncim ,este că ceea ce se întîmplă acum nu va depinde de ai noștri ci vor fi obligați să urmeze această cale,pentru că mai marilor bogați ai lumii le fuge preșul de sub picioare dacă nu vor limita risipa pe care o facem.

 38. Mora says:

  Foarte bun articolu.De acord cu ce zici,doar ca noi oamenii suntem slabi,coruptibili si uitam repede.Dea lungu istoriei au fost multe pandemii si lumea a trecut peste, da de invatat nu so invatat nimic,la fel va fi si acuma.Foarte putini i si vor schimba perceptia de viata.Cand va trece acest virus lumea va relua in scurt timp aceleasi greseli si asta e parerea unui om optimist.E cruda realitate.

 39. Connie says:

  De acord, f frumos scris. Nu sustin partea cu religia doar, eu cred că biserica (comunitatea Bisericii) aduce speranța și sprijinul de care oamenii au nevoie, nu m aș grăbi să mă lepăd de ea…. In rest da, efectele covidului sunt și bune, ne face să ne redescoperim ca oameni și ce este important de fapt, nu mai spun că de o lună încoace planeta noastră respiră.. Finally

 40. Fishingbox says:

  Omenirea are ceva de invatat in momentul de fata. Nu o sa mai fie viata la fel dupa ce totul va lua sfarsit.
  Poate ne ajuta sa fim mai uniti, mai buni, mai atenti la igienta, si nu in ultimul rand la relatiile familiale.

  Da, o sa ramanem cu spalatul asta pe maini, luni bune de acum. Da o iti crape mainile, te dai cu spirt chiar daca spun ca nu are nici un efect.

  La criza in care ne aflam, cred ca daca ni se spune, am face galgara cu sapun, sau spirt. Vorbeam cu cineva care spunea, ca din 4 in 4 ore inspira vapori de apa fierbinte la 60 de grade.

 41. Stefan says:

  Religia e o boala mintala… cam asta a vrut sa spună. ????????????

 42. Vlad says:

  Morala fara credinta dreapta in Dumnezeu e 0 ! Ai gafat grav la sfarsit.

 43. Laura says:

  Emanuel!
  ¨Azi, adevăraţii influenceri ai lumii, a ce va mai rămâne din ea, sunt la muncă.¨

  SÃ NU-I UITÃM PE AGRICULTORI, EMANUEL!!! Cei care sunt considerati doar niste tãrani. Dar care sunt niste oameni extraordinari. Fãrã ei muriti de foame!!!!!!!!

 44. Marton Josef says:

  De as putea formula eu asa de clar si armonios .

  Comentatorii se leaga de moaste si de cele scrise despre preoti .
  Zilele astea am vazut slujba ortodoxa pe strada la Cluj si lumea statea la rand la impartasanie tinand distanta
  de 1,5 -2 m deci oameni disciplinati
  pe cand preotul servea lumea in sir cu aceasi lingurita .

 45. Cristofor says:

  Super,iti dă de gândit cum va fi viață după virus…

 46. Mariana says:

  Sunt bucătar ,inteleg perfect ce spuneti !! N am inteles comenzile pe repede inainte sau tot felul de farfurii din care nu intelegi nimic si nu maninci nimic doar sa-i faci fotografie să pui pe net !! Am fost acuzata că nu mă tin cu moda , nu puteam intelege ce e asa rau sa fi un om modest !! Sa fim cat se poate de curati la minte si suflet .

 47. Simion Tita says:

  Felicitări pentru articol….foarte adevărat și elocvent.. Dumnezeu să te ocrotească mai departe

 48. Rodica says:

  No coment !You are nr 10 ????????????????????????????

 49. Daniel says:

  mie imi pari ca erai la fel inainte de “val”, doar ca acum ai si timp sa exprimi ce credeai inainte

 50. Ionut says:

  Sa locuiesti intr-un paradis, sa ai un serviciu de la 13 la 16, familie, copil, omule ai totul! Protejeaza-le. Bravo tie!

 51. mihaeala says:

  Un om tanar a inteles. Ma bucur. Sa-i dea Dumenzeu sanatate, lui si familiei!

 52. Maggie Simedru says:

  I think now is the time to think and say that we are very vulnerable to die anytime
  Are we ready ?
  Do you know where you are going after you die ?
  Jesus said the only way to heaven is through Him
  Let go back to the Bible and read it with our family and make the decision to follow Jesus
  Thus is the best gift we can offer to our kids, to have the hope and faith in Him, Jesus Christ . He is our savior and only hope !
  Be blessed and choose to follow Him !

 53. Aura says:

  Ce bine zice… Si in privinta,, bisericii,, Isus nu a vorbit oamenilor in,, Catedrale de sute de mii de euro,, le.a vorbit sub cerul liber… Credinta este in noi… Miile de euro ar fi trebuit sa se investeasca in spitale …

 54. Felicitări! Cuvinte f adevărate. Doamne ajută!

 55. Emanuel says:

  Cu tot respectul, nu știu ce vă apucă pe voi să vă tot legați de biserică, tu care stai toată ziua de-a moaca și scrieți mai multe minciuni decât adevăr. Despre ce n-ai habar vorbești. N-ai tu ce da exemplu filmul Ostrov, decât dacă tu nu trăiești o viață in film, falsă. Stai in banca ta și respectă pe fiecare care își alege ce sa scrie, nu te ascunde după filme, și alte motive, când tu nu ești corect cu tine însuți sa stai in banca ta.

 56. Viorica Farcas says:

  Mesajul transmis cu aceste randuri este frumos ,realist si constructiv,as putea spune chiar si incurajator.Pacat ca putini au foest cei care l au si inteles,dupa cum vad din comentarii.Ma bucur totusi ca s au infuriat int un mod civilizat cei care ,la cuvantul religie au pierdut ratiunea .Pacat ca frica i a orbit pe unii si nu au mai reusit sa vada sensul corect al ideii finale…….Multi sant care transmit astfel de mesaje perioada asta,scrise in maniera mai mult sau mai putin elevata .De obicei citesc,ascult si trec mai departe…Daca m am orit sa va raspund,nu o fac pentru ca toate cuvintele sunt asezate mai frumos in pagina sau pentru ca transmiteti o ideie noua……Ce m a impresionat in mod deosebit, a fost curajul.optimismul si increderea cu care infruntati situatia ……..Cand multi traiesc paralizati ,atat de frica zilei de azi cat si a zilei de maine,spuneti atat de frumos ca asa cum s a trait inainte de ce v om pierde astazi v om trai si dupa……….Daca v om modifica lista de valori si prioritati, o vom face fiecare in masura in care am fost afectati,in masura in care am reflectat in aceste zile de repaos fortat….

 57. Mihai says:

  A fost adevărat ce ai spus dar ne interesează și de ce stau lucrurile asa. Toată lumea a văzut că merele cad din pom ,doar Newton s-a întrebat “de ce?”Ideea este ca Biblia se împlinește în detaliu.A fost profetit cu 2000 e ani înainte ca in zilele din urmă vor fi timpuri critice.2Timotei3:1-5 De exemplu o astfel de informație este menționată de Isus Cristos în Evanghelia după Luca capitolul 21 versetul 11: “Vor fi…dintr-un loc în altul epidemii”. În pofida progreselor înregistrate în medicină, milioane de oameni mor anual din cauza bolilor infecțioase. Călătoriile internaționale și creșterea populației urbane la nivel mondial sporesc riscul răspândirii rapide a unor boli. Împlinirea acestei profeții nu ar trebui să ne întristeze ci din contră să ne întărească încrederea în Cuvântul lui Dumnezeu Biblia.

  Pentru a afla ce soluție are Dumnezeu la problemele actuale dar și cu privire la viitorul omenirii puteți accesa site-ul jw.org/rubrica Bibliotecă/secțiunea Materiale video.sper sa găsiți în Biblie mângâierea și încurajarea de care aveți nevoie. Succes

 58. Stelian says:

  Foarte frumos
  Dar cand ne implicam sa candidam si sa schimbam ceva
  Acum avem o sansa sa vada si copii nostri alfel de revolutie ….in gandire …obiceiuri si dorinte

 59. Andreea says:

  Îți mulțumesc. Multă sănătate!

 60. O sa vedem ce o sa invatam dupa ce dispare virusul. O sarbatoare dureaza 3 zile…
  De la ultima criza oameni nu au invatat nimic. Eu cred ça specia umana ii complicata… Asa ça ramane sa mai meditam…

 61. Picuș Daniela says:

  Perfect!

 62. Flo says:

  Băiete jos pălăria , finalul e de top , nota 10(cu steluță)

 63. doina roman says:

  Pueril, lipsit de noima!!!!!!!!!!
  Parafrazeaza! Isi doreste sa iasa in evidenta cu ceva, dar nu reuseste! Domnul Emanuel Ciocu!
  Ne vorbeste din Tenerife, insula placerilor. E clar de la bun inceput ca a plecat pentru” genti de mii de euro”, pentru meniu scump, pentru placeri fine – de negasit in Romania.
  Vine, insa , si cu solutii: sa ne limitam noi, cei ramasi, la a moderniza spitale, ca si cum noi, oamenii care traim de azi pe maine, am fii decidentii! Niciodata nu am fost! Cei cu altfel de dorinte, pleaca in Insule!
  In fine, intr-o tara profund ortodoxa, vine si cu solutii ateiste sau de la vreo secta: il deranjeaza icoanele, preotii, impartasania! Nimic din toate acestea nu reprezinta habotnicie!!! Acestia suntem noi romanii, crestin ortodoxi de cand ne stim.!!!!! Ai vrut, de fapt, sa ataci speranta in Dumnezeu, in Domnul nostru IIsus Hristos, Singurul si Adevaratul Salvator!
  Sa fii sanatos domnule Emanul Ciocu si luminat la minte, acolo unde traiesti dumneata!
  Noi ne aparam saracia si nevoile si neamul!

 64. Adriana says:

  Cred ca Emanuel a exprimat cu curaj si franchete ceea ce multi dintre noi gandim acum si ceea ce poate multi dintre noi gandeam si inainte !
  Ma tem insa ca dupa ce toata aceasta nebunie se va sfarsi ne vom intoarce la vechile obiceiuri …
  Si totusi …daca macar o mica parte dintre noi se va schimba,isi va ajuta poate prietenii,copii,parintii,nepotii,samd
  sa gandeasca ,sa traiasca diferit ,atunci inseamna ca acest mic virus ,nevazut nu ne.a atins degeaba !
  Si poate chiar este un duh !

 65. mili says:

  dau Logan pe Maseratti

 66. Mi says:

  Imi place cum scrii! Asa vad si eu realitatea si chiar daca sunt printre fericitii care lucreaza de acasa, sunt convinsa ca este o lectie pentru toti! Ma intreb doar cati or vor invata? Ce se va intampla dupa acest COVID-19?

 67. Carmen says:

  Nu o sa repet ce s-a scris deja, insa am ceva de adaugat. Nu cred ca se poate numi un restaurant o locatie deschisa 15 ore pe saptamana. Nu cred ca este de ajuns sa intretii pe tine si familia .. e o aberatie (e singura sursa de venit.. asa scrie in articol). Iar faptul ca spuneti de timpul petrecut cu copilul…e de necrezut tinand cont de cata vreme o petreceti pe facebook… si probabil si pe alte retele de socializare. Nu v-am studiat pagina.. doar eram curioasa sa vad ce restaurant aveti..deschis 3 ore de la 13 la 16 de luni pana vineri… si am putut scana rapid 3 zile de postari (prea multe si nici nu am timp sa le citesc). Una din postari mi-a sarit in ochi. Spuneati ca va plictisiti si postati pe acest cont articole scrise si pe alte conturi ale dumneavoastra. In rest au mai scris si altii.. Eu am un proverb: ‘ In desert cu totii vindem inghetata’. E simplu sa scriem ce si cum, ce conteaza cel mai mult sunt faptele. Vorbe mari/adevaruri le spun si preotii si politicienii … dar faptele lor nu cantaresc. Multumim de articol. Speram cu optimism ca lumea se va schimba in mai bine.. Speranta moare ultima. Eu nu uit simplitatea copilariei, adolescentei si chiar a primilor ani ai ‘fluturilor in stomac’… Asa am ramas.

 68. Osiris says:

  Ai stricat totul cu finalul. Mâna jos de pe biserică!

 69. El lucrează în timpul siestei. Spaniolii au avut ideea creață să mute campionatul de fotbal în Tenerife dar s’au împotrivit independentiștii de acolo.

 70. Cris says:

  Prosteala pe fata! Totul e un scenariu fictiv!
  Text Nefondat!!!!!!! Scris doar sa fie!

 71. Stefan says:

  Articolul e com comunist, un fotbalist sa cistige mai putin ca un doctor, e absurd, e o piata libera in care nu se va intimpla asa ceva niciodata.

Postaţi un comentariu