O privire în viitor. O ţară din vecinătatea României se pregăteşte să relaxeze măsurile anticoronavirus

Cancelarul austriac Sebastian Kurz este aşteptat luni să anunţe redeschiderea magazinelor şi a restaurantelor (pentru comenzi la domiciliu), ca o primă decizie de relaxare a condiţiilor de carantină luată într-o ţară europeană lovită de pandemia de coronavirus. Măsura are ca scop stimularea consumului şi scoaterea lucrătorilor comerciali din şomaj şi ar putea intra în vigoare la mai puţin de o lună de la impunerea carantinei în Austria, ca reacţie la răspândirea virusului.

Potrivit presei vieneze, în paralel cu relaxarea carantinei, autorităţile vor solicita populaţiei să utilizeze o aplicaţie care să anunţe dacă s-a aflat în contact cu un pacient infectat de curând. Dacă acest lucru s-a întâmplat, intră în vigoarea carantinarea obligatorie timp de 14 zile.

Aceleaşi surse arată că guvernul intenţionează să redeschidă şcolile în mai, în prima fază pentru elevii care susţin bacalaureatul. Turismul intern va fi teoretic permis, însă hotelurile şi pensiunile rămân închise. Cancelarul a anunţat deja că restricţiile privind călătoriile în străinătate vor fi ridicate doar după ce  va exista un vaccin, ceea ce înseamnă că cei mai mulţi dintre austrieci nu vor vedea marea vara aceasta.

Relaxarea abordării pandemiei în Austria este în contrast cu ceea ce se întâmplă în Suedia, acolo unde, copleşite de extinderea epidemiei, autorităţile se pregătesc să înăsprească răspunsul la virus. Acesta este un argument  în favoarea celor care au recomandat introducerea carantinei în perioada de început a epidemiei. Concomitent cu însemnătatea carantinării timpurii, exemplul de succes al Austriei evidenţiază şi rolul populaţiei în combaterea bolii.

Austria a impus restricţiile în 16 martie, odată cu România. Spre deosebire de vecinii imperiali, românii lasă impresia că sunt copleşiţi de extinderea epidemiei.  Disciplina populaţiei a făcut diferenţa. Un medic stomatolog din Viena, originar din România, povesteşte cum au fost respectate condiţiile carantinei. Regulile au fost cam aceleaşi ca în România, dar însoţite de mai puţină birocraţie. Oamenilor nu li s-au cerut hârtii la ieşirea din case, doar să circule în grupuri mai mici de cinci persoane şi să respecte distanţa. La 1 aprilie s-a instituit obligativitatea purtării măştilor. Autorităţile au contat pe disciplina populaţiei şi mai puţin pe impunerea regulilor. Ca peste tot, personalul medical a dus o perioadă lipsă de echipamente şi mulţi s-au îmbolnăvit. Populaţia a respectat regulile de distanţare socială, astfel încât principalele focare de infecţie au fost spitalele.  Treptat însă, medicii şi personalul sanitar au devenit tot mai eficienţi în combaterea bolii. Cei care s-au vindecat au revenit în spitale. Într-un timp care pare un record european, sistemul sanitar performant şi responsabilitatea populaţiei au ajutat Austria să vadă luminiţa de la capătul epidemiei.

Potrivit worldometer, Austria înregistrează, la 6 aprilie,  12.109 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 şi 220 de morţi. Dar numărul de noi cazuri este în scădere din 25 martie şi 3.683 de oameni s-au vindecat până acum. Populaţia Austriei se apropie de nouă milioane de persoane.

Distribuie:

Postaţi un comentariu