„Nu s-a interzis administrarea împărtășaniei”. Mitropolia Clujului crede că preotul care a împărtășit cu aceeași linguriță nu a greșit. Prefectul promite anchetă

Împărtășania din fața catedralei | Foto: Captură video cluj24.ro

O filmare realizată de cluj24.ro în dimineața de duminică, 22 martie, la împărtășania de după slujba de la catedrala mitropolitană ortodoxă din Piața „Avram Iancu”, a pus pe jar comunitatea clujeană. În filmare se vede cum preotul a împărtășit cu aceeași linguriță mai mulți credincioși.

Evenimentul a avut loc a doua zi după ce guvernul a anunțat măsuri nemaiîntâlnite în vreme de pace în România, pentru combaterea epidemiei de COVID-19.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, Bogdan Ivanov spune că preotul care a împărtășit cu o singură linguriță nu a greșit, deoarece împărtășania nu a fost interzisă de autorități. „Sperăm să nu fi avut nimeni coronavirus”, a mai spus acesta. Redăm în continuare interviul cu Bogdan Ivanov:

„TR: Cum comentați cele petrecute azi la împărtășania de după slujba de la catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca?

B.I: Biserica de la bun început a înțeles să își asume și să dea un exemplu, în ceea ce privește atitudinea de respect  față de toate recomandările de siguranță venite din partea autorităților. Am limitat numărul de credincioși, am organizat slujbele afară etc. Acuma, în privința împărtășaniei, am primit o recomandare de la Sfântul Sinod, în urmă cu vreo 2-3 săptămâni, ca, dacă sunt credincioși, care au o anumită reținere în a se împărtăși cu aceeași linguriță, ei pot să ceară preotului, la sfârșitul slujbei, să se împărtășească din lingurițe aduse de ei, or, în cazul de față, nu s-a pus problema.

Unde se manifestă responsabilitatea bisericii în acest caz?

Noi ne asumăm și nu vrem să punem pe oameni în pericol, dar omul are libertatea de a se împărtăși sau a nu se împărtăși, la fel cum are libertatea de a merge sau nu a merge la biserică.

Deci, considerați că nu a fost un gest greșit al preotului?

Nu. Preotul nu a greșit, pentru că el nu a primit alte recomandări oficiale din partea Sfântului Sinod…

Dar aseară s-au anunțat de autoritatea laică o serie de măsuri, pentru prevenirea răspândirii virusului…

Noi toate măsurile anunțate de autoritatea laică le-am respectat, până la capăt, nu s-a interzis administrarea împărtășaniei, sub nicio formă. Nu ai cum să interzici acest lucru.

Dar sunt dispoziții generale, pentru a păstra distanța socială. Adică, degeaba păstrăm distanța, dacă ne împărtășim cu aceeași linguriță…

Știți cum e, cine nu vrea și se simte vulnerabil, nu e obligatoriu să se împărtășească cu aceeași linguriță…

Pe filmare se văd multe persoane care s-au împărtășit cu aceeași linguriță. Dacă unul avea coronavirus, a dat la toți ceilalți…

Acum noi sperăm, totuși, că niciunul din ei nu o fi avut coronavirus”

Pe de altă parte, prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a transmis că a avut o discuție cu mitropolitul Andrei Andreicuț, care l-a sigurat că nu vor mai exista astfel de situații. La insistențele jurnaliștilor, Abrudean a declarat și că se va face o anchetă. „Vom face o anchetă și vom lămuri subiectul. Nu există excepții de la reguli, indiferent de cine e vorba”.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Andrei says:

    Tu esti Carmen Lung?

  2. Andrei says:

    Iubita. Medic. Enorias. In trup si sange?

  3. Ivănescu says:

    Cine a scris articolul nu stie ninic despre Sf. Impărtășanie și despre Hristos și clar nu suporta biserica. Altfel nu ar fi îndrăznit să publice așa ceva. Într- o țară majoritar ortodox este o rușine că există astfel de reporteri

Postaţi un comentariu