Moderna spune că vaccinul său a generat un răspuns imunitar puternic la copiii între 6 şi 11 ani

Vaccinul împotriva SARS-CoV-2 dezvoltat de Moderna este sigur și produce un răspuns imunitar puternic la copiii cu vârste între 6 și 11 ani, a anunțat luni compania, conform New York Times.

La o lună de la finalizarea schemei de imunizare, copiii din studiul Moderna au arătat niveluri de anticorpi de 1,5 ori mai mari decât cele observate la tinerii între 12 şi 18 ani, au mai spus reprezentanţii companiei. Moderna nu a dat publicităţii datele complete ale studiului și nici nu a publicat rezultatele într-un jurnal evaluat de colegi. Datele vaccinului Moderna au fost anunțate cu o zi înainte ca un comitet consultativ al FDA, Agenţia SUA a Alimentelor şi Medicamentelor, să parcurgă datele vaccinului Pfizer-BioNTech administrat copiilor de la 5 la 11 ani.

Studiul Moderna a inclus 4.753 de copii care au fost inoculaţi cu două doze la 28 de zile distanță. Copiii au primit 50 de micrograme de vaccin, jumătate din doza pentru adulți, la fiecare injecție. Moderna a prezentat rezultatele studiului pentru utilizarea vaccinului la adolescenții între 12 și 17 ani în iunie, dar FDA nu a anunțat încă o decizie pentru grupa respectivă de vârstă.

Unele cercetări indică faptul că vaccinul Moderna poate crește riscul unui efect secundar rar numit miocardită, o inflamație a mușchiului inimii, la băieți și tineri. În iulie, FDA a cerut atât companiei Pfizer, cât și companiei Moderna să extindă dimensiunea studiilor lor la tineri pentru a detecta eventuale efecte secundare mai puțin frecvente.

Dar la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, majoritatea evenimentelor secundare au fost ușoare sau moderate; cele mai frecvente au fost oboseala, cefaleea, febra și durerea la locul injectării, a precizat Moderna în comunicatul de luni.

Moderna recrutează acum copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani pentru testele privind vaccinul. Compania a înscris deja în studiu aproximativ 5.700 de copii din Statele Unite și Canada. Potrivit comunicatului de luni, Moderna plănuiește să trimită în curând la FDA și agențiilor de reglementare din Europa rezultatele studiului la grupa de vârstă 6-11 ani, relatează New York Times.

Distribuie:

Postaţi un comentariu