Jurnal din timpul epidemiei (53). Final deschis

Foto: Cristina Beligăr

Astăzi a fost prima zi de „libertate”. Omenii s-au înghesuit la frizerii, la reduceri, pe străzi.

În București evenimentul a fost sărbătorit ca un revelion, cu artificii.

În același timp primim un apel de la tineri, elevi și studenți, un fel de lecție de responsabilitate.

„În ultima perioadă, la nivelul unora dintre comunitățile locale, discursul populist a primat în dezavantajul cetățenilor”, spun ei în comunicat. „Condamnăm, cu fermitate, toate acțiunile politicienilor care au avut drept scop nu garantarea siguranței cetățenilor și a participării acestora la procesele de învățare în mediul online, ci consolidarea unei imagini în scop electoral. În aceste vremuri de criză, elevii, studenții și tinerii din România au nevoie de o clasă politică responsabilă, care să elaboreze politici publice în beneficiul cetățenilor”.

Comunicatul este semnat de Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România.

Chiar dacă România nu va mai fi în stare de urgență, ei îndeamnă la respectarea cu strictețe a regulilor de igienă personală și folosirea măștii de protecție; păstrarea distanței sociale și evitarea  zonelor aglomerate; să se evite deplasările nejustificate în afara localității.

Îi îndeamnă pe colegii lor, tinerii, să rămână acasă dacă prezintă simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și să sune medicul de familie pentru a solicita sfaturi; să se implice în continuare în activități de voluntariat pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 sau să sprijine și să promoveze inițiativele din comunitatea lor; să aloce timp suficient procesului de învățare; să se informeze doar din surse oficiale.

De asemenea, tinerii sunt sfătuiți prin acest apel din partea organizațiilor lor să evite știrile ce conțin: exprimări pompoase, alarmiste, tratamente naturiste, homeopatice sau medicamentoase împotriva CoVid-19; să adopte o conduită civică adecvată atunci când desfășoară activități în aer liber și să nu se deplaseze într-un grup mai mare de 3 persoane.

Și tot astăzi, din lumea oamenilor maturi a venit știrea că la fabrica „Arctic” din Găești, din 100 de angajați testați, 32 au fost depistați cu Covid-19.

Distribuie:

Postaţi un comentariu