Jurnal din timpul epidemiei (5). Cineva să se sacrifice

Foto: Dan Bodea

Comportamentul de criză scoate în evidență diferențele dintre oameni, dintre segmentele sociale și dintre bresle. Caracterul.

Unii au ales să meargă înainte acționând imediat sau pe termen lung. Făcând acele lucruri de care este absolută nevoie. Așa de pildă fac medicii acum. Ei merg fără nicio excepție la lucru și, în plus, au fost convocați să le vină în ajutor o parte dintre rezidenți și studenți. Deși nu au tot ce le trebuie, nu au suficiente echipamente și consumabile, după cum au spus-o public în comunicate ale sindicatelor sanitare, ei trebuie să fie acolo. O familie de medici întreba pe pagina de socializare ce poate face cu cei doi copii singuri acasă. Desigur, nu așa trebuie să se desfășoare lucrurile și întrebarea, îngrijorarea aceasta nu acolo trebuia dezbătută. Sau la TV, cum s-a întâmplat ulterior. Ci în interiorul sistemului în care oamenii aceia funcționează să existe preocupare și comunicare din partea autorităților direct responsabile.

Mai sunt și voluntarii, cu miile, care duc mâncare și medicamente bolnavilor și bătrânilor, și în primul rând celor izolați. Ei trăiesc în lumea reală și fac ceva pentru ea.

Pe străzi însă alergă curierii transportatori de mâncare pregătită pentru cei care comandă. Ceea ce, în mod normal, ar fi un lucru bun. Dar în aceste condiții poate ar fi mai prudent să nu.

Pe această temă s-a iscat o întreagă controversă pe rețelele sociale. E bine să comanzi sau să nu comanzi mâncare de la firmele de catering? Firmele ar vrea să nu dea nici ele faliment, clienții își doresc în continuare mâncarea la ușă. Știm că mulți erau obișnuiți să-și comande mâncarea atunci când erau la serviciu. Dar și acum când sunt acasă? De ce să punem curierii în pericol? Iar controversele și ciocnirile de opinii și interese s-au revărsat valuri, valuri toată ziua peste lumea virtuală.

Comunitatea de pe rețelele sociale a preluat toate strigătele societății aflate în criză. Este un vuiet virtual care dacă azi s-ar materializa ar fi mai distructiv decât erupția unui vulcan.

Lumea încătușată în case s-a descătușat în spațiul virtual unde nu este carantină, nu sunt reguli și nu sunt instanțe sau ierarhii. Acolo nu știi dacă ți se va face dreptate sau vei fi expulzat ca un gunoi. Comunitățile virtuale se fac și se desfac pe fundalul spaimei, iritabilității și isteriei de criză. Toate acestea amplificare de milioanele și milioane de participanți.

Acum putem să vedem cât de pregătiți suntem să facem față singurătății, bolii, tristeței. Să facem față vieții. Și tot acum acum, când ne este interzisă lumea reală, putem vedea și cât de toxică poate fi cea virtuală.

Și, ca dovadă, spre sfârșitul zilei vine știrea că a fost închisă prima publicație online. Știrea spune că ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis miercuri către ANCOM, propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului https://stiridemoment.ro. Este primul site care va fi închis din cauza știrilor false pe baza decretului de instituire a stării de urgență.

Distribuie:

Postaţi un comentariu