Jurnal din timpul epidemiei (49). România și restul lumii

Parlamentul din Brazilia a decis trei zile de doliu național, după ce bilanțul victimelor a ajuns la 10.627. Trei membri ai echipei speciale de la Casa Albă care gestionează criza coronavirusului, printre care și expertul Anthony Fauci, 79 de ani, s-au autoizolat după ce au intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv pentru Covid-19. Guvernul Suediei și-a cerut scuze pentru că a eșuat în protejarea persoanelor vârstnice, în condițiile în care 90% dintre victimele epidemiei erau oameni trecuți de 70 de ani. „Nu am reușit să avem grijă de bătrânii noștri. Acest lucru este de o mare gravitate, pentru societatea noastră, în ansamblu”, a transmis guvernul. Marea Britanie prelungește carantina cel puțin până la 1 iunie, a anunțat premierul Boris Johnson.

România se pregătește de marea relaxare, exersând deja relaxarea. Orașul este mai animat decât oricând în perioada crizei sanitare, s-au deschis chiar și unele librării, cafenele sau biserici. Oamenii se bucură de soare și de aer curat, iar firmele fac deja planuri de trecere la activitatea normală.

Numărul infectărilor e aproape constant, tot ceea ce diferă de la o zi la alta sunt focarele de contagiune.

Cel mai recent caz s-a depistat la căminul de bătrâni de la Țaga, unde 31 de persoane au fost depistate pozitiv la testul Covid-19 după ce cinci angajați au fost găsiți infectați la ieșirea din tură, conform Mediafax. Încă nu se știe cum a ajuns virusul în cămin, dar bolnavii au fost transportați la spital la Cluj, căminul va fi dezinfectat, iar persoanele sănătoase au fost mutate într-o altă clădire.

Problema bătrânilor în România a fost înțeleasă greșit, în special de către ei înșiși. Prin nu se știe ce mecanism de fractură logică, s-a ajuns la teoria că ei sunt ținuți în case cu forța ca o pedeapsă și nu ca măsură de protecție, tocmai pentru că sunt mai vulnerabili. I-am auzit spunând ceva care se vehiculează și pe la unele televiziuni, de altfel, că restul populației s-ar teme de posibilitatea ca bătrânii să împrăștie virusul.

În realitate, lucrurile stau exact invers. Tinerii și adulții activi care pot avea virusul, deși nu se manifestă, și îl pot transmite vârstnicilor. De aceea, unele cămine de bătrâni au luat decizia să interzică total atât vizitele, cât și introducerea de obiecte în interior pe perioada carantinei. Chiar dacă vârstnicii sunt deranjați de restricțiile severe, ei doar așa pot fi protejați.

Psihologul Aurora Liiceanu avea aceeași nedumerire legată de percepția bătrânilor asupra măsurilor de siguranță, însă problema pare să fie una de manipulare politică și mediatică, nu psihologică.

()

Distribuie:

Postaţi un comentariu