Jurnal din timpul epidemiei (40) O ușoară schimbare de strategie

După ce președintele a anunțat că vârstnicii au voie să meargă la plimbare mai multe ore dimineața și seara, ei chiar asta au făcut. Azi dimineața, la ora 7.00, erau afară. E foarte bine că li s-a lărgit intervalul de timp destinat lor, și noi am scris despre faptul că două ore la amiază le erau insuficiente. Însă discuțiile cu câțiva dintre ei sunt derutante. Parcă n-au înțeles că restricțiile erau din grijă față de ei, ca să fie protejați,  fiind cei mai vulnerabili conform statisticilor. Aici poate că și presa a fost vinovată de lipsă de claritate în comunicare sau de rea-voință în unele cazuri.

Dar trebuie spus că în ultimele 24 de ore, 898 de polițiști s-au aflat pe străzile Clujului și au dat amenzi de peste 50 de mii de euro. 1.140 de persoane nu respectau condițiile de izolare impuse de ordonanțe. Iar în toată țara au fost 4.403 persoane amendate. 

În fine, schimbarea politicii față de vârstnici e o bună corecție din partea guvernului și a președintelui. Așa cum demiterea a câte unui personaj inadecvat din guvern este tot un lucru bun. Actuala putere pare să nu ezite să se dispenseze de câte unii, indiferent cine sunt. Astăzi a fost demis șeful Casei de Pensii, deși fusese numit tot de actualul ministru.

Tot în seria corecțiilor din mers, după ce au apărut în spațiul public câteva corecții privind comunicarea care se axa în mod aproape exclusiv pe fenomenul sanitar, astăzi au venit în fața presei doi miniștri cu subiecte non-Covid, cel al Transporturilor și al Agriculturii.  

Faptul că se vorbește și despre culturi sau mersul avioanelor, nu doar că distrage atenția populației de la subiectul provocator de spaime, dar îi și dă niște teme de gândire, suport pentru planuri de lucru, de viitor. Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, a spus că au fost simplificate procedurile de accesare a fondurilor europene, că a fost mărită suma alocată din fondurile europene pentru subvenția la  asigurările agricole și că va fi regândit sistemul de irigații, pentru că seceta a afectat 3 milioane de hectare de culturi.

Ministrul Transporturilor a precizat că zilele acestea vor mai fi zboruri cu muncitori sezonieri spre Germania și trenuri care pleacă din Cluj și Timișoara spre Austria. Cât privește reluarea rutelor obișnuite de transport, acesta a precizat că se vor aplica aceleași măsuri ca în toată Europa, prin urmare le vom aștepta pe acelea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu