Jurnal din timpul epidemiei (38). Orașul merge mai departe în timp ce totul se schimbă

Astăzi este o zi importantă pentru creștinii ortodocși: Izvorul Tămăduirii.

Biserica a decis să scoată icoana făcătoare de minuni de la Mânăstirea Nicula într-un pelerinaj singuratic pe străzile orașului. Instalată într-o camionetă descoperită, icoana a făcut turul străzilor, iar cei care au știut traseul și momentul, au putut să o zărescă de la ferestră. Icoana a fost purtată în procesiune mergând fără oprire în zona spitalelor și a principalelor biserici.

„Credincioșii, medicii, personalul medical, precum și pacienții sunt rugați să respecte cu strictețe măsurile de siguranță sanitară și de distanțare, să nu iasă din case sau spitale, ci să urmărească întreaga procesiune de la ferestre, rugându-se Maicii Domnului” – a fost îndemnul Mitropoliei.

Poate că gestul acesta de atenție și căldură din partea bisericii va conta mai mult decât ne închipuim. Pare bizar, dar să treacă icoana pe la ferestra ta, fără alai și fără pompă nu s-a mai văzut. Procesiunile acestea erau însoțite de ceremonii fastuoase altădată. Acum singuratatea i-a dat o tristețe și o gravitate aparte. A adus-o mai aproape de oameni chiar când ei lipseau.

În același timp lângă stadionul BT Arena, se ridică un centru de susținere a bolnavilor de Covid-19. Epidemia a schimbat orașul, a schimbat lumea și ne schimbă și pe noi.

La Colina, într-un centru de reciclare a deșeurilor angajații au organizat o expoziție cu „lucrări de artă” găsite printre „gunoaie”. A durat doar o zi, atât cât trecătorii să se uite mirați, să se oprească o clipă și eventual să cadă pe gânduri. Printre obiectele de la gunoi este și o icoană a Maicii Domnului de la Nicula, pe hârtie, înrămată cu sticlă și decolorată de vreme.

Foto: Aurel Rustoiu

Orașul merge mai departe în timp ce totul se schimbă.

P.S.: O icoană „soră” cu cea de la Nicula se află în Catedrala Sfântul Ștefan din Viena. Este considerată făcătoare de minuni și singura din toată catedrala în fața căreia sunt așezate bănci pentru rugăciune: la ea se roagă zilnic pelerini de pretutindeni. Când a fost dusă de la Pociu la Viena, împăratul Austriei a  întâmpinat-o la poarta orașului, a îngenuncheat în fața ei și s-a rugat împreună cu mulțimea adunată. Toată povestea acesteia o puteți găsi într-un reportaj publicat în revista Sinteza.

Distribuie:

Postaţi un comentariu