Jurnal din timpul epidemiei (31) Prietene, ai grijă ce poveste spune viața ta!

Sunt momente când ce gândești, ce spui și cum acționezi contează mai mult ca altădată. Sunt momente mai cu greutate, când este nevoie de responsabilitate și înțelepciune. Cum sunt acestea.

Mă surprind persoane publice luate de valul conspiraționismului sau al misticismului, oameni altfel normali, dar care în situații de criză se dovedesc fragili intelectual, fragili în general. Sunt unii pe care nu-i poți condamna pentru rătăcirea lor, prea singuri, cu surse de informare precare, bâjbâie și ei în întuneric. Dar sunt și ticăloșii care folosesc manipularea în scopuri propagandistice. Televiziuni manipulatoare care folosesc tocmai această vulnerabilitate a publicului pentru a răspândi minciuni și a inocula neîncrederea. De ani de zile ne uităm la ele cum mint cu nerușinare și trecem mai departe. Dintr-un reflex de normalitate te gândești: într-o zi le vor plăti pe toate. Dar nu s-a întâmplat. Până acum.

La fel și politicienii. Acum își dau în petic. Cei care-și văd adversarii puși în dificultate, și nu orice dificultate, ci una extremă, s-au gândit că acum ar fi momentul să lovească sub centură. Amușină sângele. Vânatul lor e prins cu treabă. Negreșit că nici vânatul nu e perfect. Și el merită să fie urmărit, cu ochii larg deschiși.

Dar. Opozanții nu vin cu soluții, nu-și bat capul, nu văd mai departe de interesul politic. Vor vărsare de sânge și atât.

S-ar putea ca toate calculele astea meschine legate de câștigul pe seama crizei să nu iasă. Oamenii sunt mai atenți acum decât altădată. Mai nuanțați. Au timp să gândească. Acum gestul politicianului e mai atent cântărit. Al jurnalistului la fel. Al profesorului, al medicului. Acum, când viața celui cu care vorbești sau pentru care decizi este în joc, cuvântul tău contează. Fapta ta contează. Indiferent cine ești, de la ce amvon vorbești. Acum se va vedea mai mult decât oricând dacă  înțelegi, dacă gândești și dacă îți pasă.

În funcție de ce vei spune, vei face și, vei decide acum, vei rămâne în memoria oamenilor într-un fel sau altul. Patron de afacere, șofer de autobuz, polițist la colț de stradă, medic, jurnalist sau politician, acum îți vei arăta adevărata față.

Distribuie:

Postaţi un comentariu