Jurnal din timpul epidemiei (29). Încă o lună în case și plafonarea prețurilor

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi, (marți 14 aprilie) că a semnat decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență, instituită în 16 martie pentru a limita propagarea pandemiei de coronavirus. „Este absolut evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat”, a spus șeful statului, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni.

„Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital”, a mai spus președintele. De asemenea el a făcut și alte precizări punctuale: Școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice ce presupun prezența fizică în unitățile de învățământ, guvernul va lua toate măsurile pentru a asigura securitatea alimentară a cetățenilor, se pot plafona prețurile la medicamente, alimente, servicii de utilitate publică, am adăugat o mențiune specială dacă se va constatata o scădere a prețurilor pe piețele regionale. Guvernul va lua măsuri pentru ca scăderile să se reflecte în prețul consumatorilor.”

Până vom putea ieși din case nu ne rămâne decât să sperăm în eficiența săpunului și să ne gândim la soluția unui eventual vaccin.  Savanții spun că de obicei treaba așa se rezolvă. Pentru că, iată spun ei, exact acum 65 de ani era aprobat oficial vaccinul contra poliomielitei.

În 1789 sunt descrise pentru prima data simptomele maladiei. În 1908 este descoperit virusul care o cauzează. În 1929 apar primele aparate pentru respirat.  În 1935 încep primele teste pentru vaccinuri, fără succes, însă.

Jonas Salk începe studiile pentru dezvoltarea unu vaccin în 1948. Abia în 1955, după un test clinic care include aproape două milioane de copii, vaccinul se dovedește eficient și sigur.

În anul 2000 se înregistrează o reducere cu 99% a cazurilor de poliomielită la nivel mondial.

Distribuie:

Postaţi un comentariu