Jurnal din timpul epidemiei (16). Cum pescuim în haos valoarea

Foto: Dan Bodea

Astăzi a murit de CoVid-19 o tânără de 27 de ani. Teribilă veste, tinerețea ei ne-a tulburat sufletele. O liniște amară s-a așezat peste ziua asta de duminică. Glumele pline de haz de pe rețele parcă s-au rărit.

Nu, nu aveți voie să cedați. Soldați ai umorului, haideți, că e nevoie de voi!

În lupta asta e nevoie de toți. E nevoie de tăria voastră, de munca tăcută a celor care produc acum, de sacrificiul și priceperea medicilor, de toți.
Și, într-o mare măsură, e nevoie de rațiune și discernământ. Plutim într-o supă tulbure, în care dăm peste de toate. Aveți grijă, nu înghițiți orice.
O glumă de pe internet, în care un star porno era prezentat drept descoperitorul vaccinului anti CoVid-19, a ajuns pe grupul unor pensionari, care au distribuit de mii de ori mesajul. În haosul de vorbe și imagini, te poți pierde ușor. Generațiile mai vârstnice acordă un credit aprioric față de litera scrisă, față de vorbele de la televizor. Așa au fost crescute, în credința absolută față de ce e scris negru pe alb.

De aceea, presa are o misiune foarte grea în aceste vremuri. Să lucrezi în condiții de distanță socială, cu instituții închise, decidenți care nu comunică, decidenți care comunică prost și cu o situație absolut nouă în față. Aș fi vrut să merg la spitale, să merg în carantină, să merg acasă la oameni, să vorbesc cu ei. Dar nu se poate. Ce putem, totuși, să facem – și facem! – este să vă oferim informații corecte și să vă oferim opinii ale unor experți care să vă ajute să înțelegeți și să traversați mai înarmați acest calvar.

La revista „Sinteza”, dar și la săptămânalul „Transilvania Reporter” încercăm să vă aducem voci avizate, clare, limpezi, oameni inteligenți și cu expertiză în domeniile lor care să fie borne după care să ne orientăm.

Noaptea trecută, după ce am publicat pe site-ul „Sinteza” un articol scris de biologul Alexandru Stermin, lector la Facultatea de Biologie a Universității „Babeș-Bolyai”, el a devenit rapid „viral”, accesat de mii și zeci de mii de oameni, încât a căzut și serverul din pricina numărului imens de accesări. Vă mulțumim pentru asta. Ați ales bine din noianul de informații. Pentru că autorul, care este cercetător biolog, oferă o opinie avizată despre virusuri și rolul lor.

Pentru că prezintă un punct de vedere nou, încearcă să îmblânzească frica, să ne împrietenească cu „dușmanul”. Reface o punte între mintea noastră și el. Ne ajută să înțelegem.

Și doar ce înțelegi poți să accepți mai ușor.

Pentru că vorbește din experiență, trăiește ce scrie, îi pasă. Pentru că limbajul lui nu e steril, ci cald, uman. Și este așa pentru că are lecturi, are o minte bine mobilată, are cultură universală și o viziune complementară. Nu spun aceste lucruri ca să laud autorul. Îmi este prieten, am spus public cu fiecare ocazie ce cred despre el.

Dar experiența prin care trecem confirmă ce credeam despre noua lume. Ea va fi a celor care gândesc holistic, înțeleg lucrurile și fenomenele interdisciplinar, complementar. A celor care simt viața în toată complexitate ei. Nu mai este vremea lui „a ști din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai puțin”. Ci „a ști din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai multe”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu