Gilead încheie aranjamente gratuite pentru fabricarea şi distribuirea remdesivir în 127 de țări. România nu e printre ele, dar Republica Moldova, da

Căutând să atenueze îngrijorările cu privire la accesul global la tratamentul cu remdesivir pentru Covid-19, compania producătoare, Gilead Sciences (GILD), a semnat acorduri cu cinci companii farmaceutice din India și Pakistan pentru fabricarea și distribuirea medicamentului experimental în 127 de țări, arată STAT.

În conformitate cu aceste acorduri, companiile își pot stabili propriile prețuri, dar nu vor trebui să plătească redevențe către Gilead până când Organizația Mondială a Sănătății nu va pune capăt situației de urgență sanitară sau până la autorizarea unui alt medicament sau vaccin pentru tratamentul sau prevenţia Covid-19.

Aranjamentele sunt denumite formal licențe voluntare neexclusive şi reprezintă o abordare similară celei pe care Gilead a adoptat-o şi ca răspuns la presiunile de a oferi un acces mai larg la tratamentele sale pentru hepatită C.  Ca în trecut, acordul privind remdesivir acoperă în mare parte ţări cu venituri mici, unde marja de profit obţinută prin vânzarea medicamentului, indiferent de preț, ar fi neglijabilă pentru o companie de dimensiunea Gilead.

La fel ca atunci când a eliberat licențe voluntare altor companii producătoare de medicamente generice pentru unele dintre produsele sale, compania întâmpină critici prin care i se reproşează că eforturile sale pur și simplu nu merg destul de departe, deoarece unele țări sărace, cu sisteme slabe de îngrijire a sănătății, sunt excluse. Pe de altă parte, rămâne incert preţul cu care remdesivir  va fi pus pe piaţă în ţările bogate sau cu venituri medii, care nu sunt acoperite de noile acorduri de licenţă.

Deşi conducerea Gilead, învestită  acum un an, subliniază că nu vede pandemia de COVID-19  ca pe o oportunitate de a câştiga bani mulţi cu remdesivir, o astfel de viziune de afaceri nu e desigur pe placul acţionarilor. Mai dezamăgitoare pentru investitori este solicitarea grupurilor de consumatori ca Gilead să doneze în beneficiu public brevetul şi tehnologia producerii remdesivir.

Chiar şi limitată, generozitatea  Gilead a fost sancţionată la bursa americană. Acţiunile companiei americane au scăzut ieri cu 3,5 la sută, pierderea acţionarilor Gilead însumând trei miliarde de dolari. Nivelul pierderilor nu este însă comparabil cu avansul Gilead din ultimele luni. Din ianuarie, prețul acțiunilor GileadScience a crescut cu aproximativ 38%, în contextul autorizării de urgenţă a remdesivir pentru tratamentul COVID-19. Gilead Science nu este doar una dintre cele mai mari companii de biotehnologie din lume, lider în producerea de medicamente pentru tratamentul HIV şi al hepatitei, ci şi o fabrică de bani pentru acţionari. Acţiunile companiei  s-au apreciat cu peste 10.000% de la listarea inițială din 1992.

Distribuie:

Postaţi un comentariu