Ghid de bune şi precaute practici pentru a rămâne în siguranță în faza a doua a pandemiei

Foto: Dan Bodea

Autorităţile promit să relaxeze măsurile restrictive de azi într-o săptămână, moment care va marca intrarea în faza a doua a pandemiei provocate de coronavirus. Dar această nouă fază nu înseamnă că riscul de infectare se diminuează semnificativ. Potrivit experţilor, dacă singura preocupare ar fi stoparea virusului, relaxarea măsurilor nici nu ar trebui pusă în discuţie. Schimbarea strategiei de combatere a bolii este necesară pentru a menţine sănătatea mentală şi financiară a populaţiei. Cum un număr de restricţii vor fi ridicate şi oamenii vor ieşi din case şi se vor angrena în activităţi neesenţiale, pentru cei mai mulţi expunerea la virus va fi chiar mai pronunţată. Pentru a diminua riscurile asociate reluării activităţilor cotidiene, puteţi lua în considerare sfaturile conţinute în ghidul elaborat de jurnaliştii de la „The Atlantic” după consultarea unor experţi. Cuvântul de ordine este prudenţa şi responsabilitatea individuală.

Precauții de bază

  1. Trebuie păstrată în continuare distanţa de siguranţă de doi metri între persoane?

Da, cu menţiunea că aceasta nu este o distanţă magică, oferind siguranţă deplină. Cu cât distanţa e mai mare, cu atât mai bine.

În mod similar, măsurile de bază care reduc riscul de răspândire a virusului rămân valabile. Spălaţi-vă în permanenţă pe mâini, evitaţi să vă atingeţi faţa, purtaţi mască şi rămâneți acasă dacă sunteți bolnav, dar nu aveți nevoie de îngrijiri medicale.

Chiar dacă primiţi mesaje diferite despre pericolul pe care îl prezintă coronavirusul la un moment dat, este sigur că respectarea acestui set de măsuri de precauție va rămâne importantă mult timp – probabil până când va exista un vaccin sau suficientă lume se va infecta pentru a se obține imunitatea la nivel de populație.

  1. Cum procedez dacă se va constata că măsurile de relaxare au fost luate prea devreme?

Pentru că restricţii oficiale nu vor mai exista, în multe cazuri va trebui să încercați să luați o decizie în cunoștință de cauză despre ceea ce este cel mai sigur pentru dumneavoastră și pentru alții. Depinde de propria stare de sănătate, de vârstă, de condițiile preexistente, de cât de mult riscuri sunteţi dispus să acceptaţi, în funcţie desigur de beneficiile pe care vi le poate oferi reluarea activităţilor economice şi sociale. Nu uitaţi însă că puteţi reprezenta un risc pentru cei din jurul dumneavoastră.

Persoanele care se află în grupuri cu risc ar trebui să exercite un nivel suplimentar de precauție chiar de pe acum. Dacă numărul cazurilor de infectare din zonă creşte semnificativ, asta însemnă că este insuficient să redevii atent, înseamnă că ar fi trebuit să o faci acum două săptămâni.

Adunări sociale

  1. Îmi pot vizita familia şi prietenii? Îi pot îmbrăţişa?

La prima întrebare: Da, dar cu precauție, păstrând distanța socială. Mult mai sigură e socializarea în aer liber, la terase, pe stradă, în parc. Dacă alegeți să faceţi o vizită în interior, o idee bună este să deschideți ferestrele și să mențineți spațiul bine ventilat.

Zonele exterioare sunt, în general, mai sigure decât cele din interior, deoarece au o ventilație mai bună, mai multă lumină directă a soarelui și mai mult spațiu pentru ca oamenii să păstreze distanţa. Niciunul din aceşti factori nu blochează complet transmiterea virusului, dar toţi par să o reducă.

Chiar și în timpul întâlnirilor în aer liber, este mai bine să nu vă apropiați prea mult de nimeni dintre cei cu care nu locuiţi. În afara locuinţei, distanţa de siguranţă ar trebui să fie de doi metri. Din păcate, îmbrăţişările sunt excluse.

  1. Îşi pot vedea bunicii nepoţii şi nepoatele?

Da, dar cu mare atenţie pentru a nu-i îmbolnăvi pe cei vârstnici. Ar fi prudent ca bunicii să stea la cel puțin doi metri distanță de nepoți și vizitele să aibă loc în aer liber. Întâlnirile sunt mai riscante atunci când sunt implicați adulți în vârstă decât în cazul persoanelor care nu sunt deosebit de vulnerabile la COVID-19.

  1. Pot merge la plimbare sau la picnic cu prietenii?

E de preferat să mergi la plimbare cu un prieten într-un parc decât să te întâlneşti cu el în sufragerie. Dar, chiar dacă întâlnirea e în aer liber, se aplică avertismentele obișnuite: nu vă apropiați fizic şi purtați mască.

Dacă ieşiţi la un picnic, veniţi fiecare cu propria mâncare şi băutură pentru a nu atinge aceleași articole.

Distanţa recomandată în timpul plimbării este de doi metri. Dacă sunteţi mai aproape de doi metri, evitaţi să vă întoarceţi unul spre celălalt atunci când discutaţi.

  1. Cât de mari să fie adunările cu prietenii?

Nu este încă momentul să daţi o petrecere în locuinţă. Poate 10 persoane  ar putea participa la o adunare în aer liber, cu respectarea distanţei de doi metri. Mai importantă decât numărul persoanelor, este densitatea lor.

  1. Pot merge la biserică?

Mersul într-o biserică aglomerată nu este o idee grozavă în acest moment, mai ales pentru vârstnici. Participarea la o slujbă în aer liber e mai prudentă. Serviciile religioase prezintă un mai mare grad de risc din pricina cântecelor. Persoanele infectate răspândesc mai puternic virusul atunci când cântă decât atunci când vorbesc.

  1. Pot extinde cercul celor care cu mă întâlnesc şi de care mă apropiu în mod regulat?

Răspunsul cel mai sigur este că nu, dar depinde  de toleranța la risc și de nevoia de contact social. Bula cea mai sigură este formată din cei cu care locuiţi. În interiorul ei puteţi ignora regulile de precauţie. Dacă vă confruntaţi cu izolarea socială, atunci poate că nu greşiţi să aveţi un contact mai strâns cu un număr limitat de persoane. Rețineți însă că fiecare persoană pe care o adăugaţi cercului dumneavoastră apropiat aduce nu numai propriul risc, ci şi pe cel al celor cu care a fost în contact. Așadar, dacă lărgiţi acest cerc în interiorul căruia nu practicaţi distanţarea, atunci alegeţi să o faceţi cu multă precauţie.

  1. Dacă merg la o primă întâlnire sentimentală, pot să nu respect regula celor doi metri?

Probabil că nu ar trebui, cel puţin la prima întâlnire. Iar sărutul ar trebui să fie exclus. Dacă în cele din urmă sfârșiți prin a începe o relație, atunci intraţi în situaţia descrisă la întrebarea precedentă.

Cumpărături şi servicii

  1. Pot mânca la restaurant?

Probabil că da, atunci când acestea se vor deschide şi atât timp cât mesele sunt suficient distanțate și cei care servesc poartă măști. Cel mai bine e ca restaurantul să aibă locuri în aer liber.

Nu puteţi desigur purta mască atunci când mâncați, iar un restaurant plin de clienți care nu își acoperă fețele nu este locul ideal unde să fiţi. Persoanele din grupele cu risc ridicat ar trebui să procedeze cu precauție. Mai mult decât atât, riscul de infectare este mare printre lucrătorii de la restaurante. Având în vedere acest lucru, este bine să reflectaţi dacă plăcerea de a fi într-un restaurant depășește cu adevărat riscul pentru dumneavostră și pentru ceilalți. La urma urmei, puteți totuși să primiți mâncare la pachet și să susțineți astfel industria expunându-vă la un risc mult mai mic. Dacă alegeţi totuşi să mâncaţi la restaurant, lăsaţi un bacşiş cât de generos.

  1. Pot ieşi la shopping?

Cumpărăturile pentru produse esențiale, cum ar fi alimentele și medicamentele au fost permise şi în ultimele câteva luni. Pe măsură ce mai multe magazine se redeschid, se aplică aceleași recomandări pentru a cumpăra în siguranţă: purtați o mască, mergeți în altă parte dacă un magazin este aglomerat și întoarceți-vă că se eliberează.

Dacă urmați aceste orientări, riscul de a merge la cumpărături nu este foarte ridicat, dar, la fel ca în cazul restaurantelor, ridicarea comenzilor fără a pierde timp în magazin este mult mai sigură pentru toţi cei implicaţi.

  1. Pot să merg la frizerie?

Cu precauţie. Tunsul înseamnă contact fizic strâns și adesea conversație, ceea ce presupune riscuri reale. Veți fi de asemenea nevoiţi să îndepărtaţi temporar masca, nemaivorbind că nu poate fi respectată distanţa de doi metri. E mai prudent să-ţi tai singur părul. Mai puțin șic, dar mai puțin riscant.

  1. Pot să merg la dentist?

Dacă aveți o problemă dentară urgentă, da. Pentru un detartraj de rutină, mai bine nu. Amânaţi aşadar curăţarea dinţilor, atât timp cât vă este confortabil.

  1. Pot să merg la un salon de tatuaj?

Mai degrabă decât într-un centru comercial aglomerat, cu condiţia desigur ca toţi cei prezenţi să poarte mască.

Muncă şi călătorii

  1. Cât este de sigur să mă reîntorc la muncă?

La această întrebare este greu de răspuns, deoarece are legătură cu condițiile specifice ale locului de muncă. E nevoie să analizaţi mai mulţi indicatori de siguranță. În principal, vedeţi dacă puteţi menţine distanţa la locul de muncă și să evitaţi aglomerările. Locurile de muncă sunt, de asemenea, mai sigure dacă toată lumea poartă mască și dacă există o politică de concediu medical care încurajează lucrătorii care au simptome de Covid-19 să rămână acasă. Dacă administrația locală oferă ghiduri privind modul în care întreprinderile pot funcționa în siguranță e bine să le consultaţi. Persoanele din grupele de risc ar trebui să discute cu angajatorul și cu medicul lor dacă este în siguranță să se întoarcă la muncă.

În spaţiile de birouri, acestea ar trebui să fie distanţate. Barierele instalate între birouri sunt utile, iar interacțiunile strânse ar trebui să fie reduse la minimum.

  1. Pot utiliza transportul în comun?

Folosiţi transportul public dacă este singura opțiune disponibilă pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Dacă urcați în metrou sau în autobuz, atunci să purtați o mască, să vă distanțați de ceilalți și să folosiți dezinfectant pentru mâini atunci când coborâţi. Deplasarea cu maşina personală este mai sigură decât transportul public, atunci când vine vorba de riscul infectării cu coronavirus.

  1. Pot zbura sau conduce maşina către alte localităţi?

Dacă aveți o nevoie urgentă, atunci da. Şofatul este probabil mai sigur decât zborul. Dar şi un drum lung cu maşina presupune opriri care cresc riscul de infecţie. De aceea, nu părăsiţi localitatea decât dacă aveţi motive serioase să o faceţi. Puteţi de pildă să conduceţi spre un loc frumos din apropiere unde să faceţi drumeţii, atât timp cât nu există foarte mulți oameni în jur.

  1. Cât e de periculos să merg la plajă sau să înot într-un lac?

Puteţi să o faceţi dacă legea vă permite şi dacă reuşiţi să păstraţi distanța față de toți ceilalți, atât în ​​apă, cât și în afara apei. E puţin probabil ca virusul să se transmită prin apă. Riscul vine din apropierea fizică în afara apei. Şi nu atât pe plajă, ci în locurile care se aglomerează, toalete, baruri, puncte alimentare.

  1. Pot merge la cinema, teatru, concerte?

În primul rând, nu se ştie când va fi legal să o faceţi. O sală de cinema aglomerată sau una de teatru sunt locuri periculoase.  Dacă alegeți să mergeți la cinema, alegeți unul unde scaunele sunt distanţate și neapărat purtați mască. Nu mergeţi la concerte care au loc în spaţii închise. Eventual la spectacole în aer liber, cu o distanțare adecvată între cei din public.

  1. Pot duce copiii la locurile de joacă?

Părerile experţilor sunt împărţite. Unii au spus că nu e o idee grozavă, având în vedere că cei mici nu vor respecta distanţa și că vor atinge suprafeţe murdare. Cei mai puțin îngrijorați recomandă copiilor să poarte mască și să se spele pe mâini când părăsesc locul de joacă. De asemenea, ei nu ar trebui să se angajeze în conversaţii extinse.

Precauţiile sunt necesare pentru că nu există informații suficiente despre modul în care virusul se răspândește printre copii. Această lipsă de informaţie creează incertitudine şi în privinţa redeschiderii şcolilor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu