Deziluzie în cercetarea Covid-19. Anticorpii monoclonali sunt ineficienţi în stadiile avansate ale bolii

Foto: Transilvania Reporter

Grupul farmaceutic Eli Lilly şi Institutul Naţional din Sănătate (NIH) din Statele Unite au întrerupt studiul clinic al tratamentului cu anticorpi anti-Covid-19 al companiei, după ce au ajuns la concluzia că acesta nu aduce beneficii pacienţilor spitalizaţi, relatează publicaţia ştiinţifică STAT.

Studiul întrerupt la solicitarea NIH a angajat aproximativ 300 de pacienți care au fost spitalizați cu Covid-19. Într-un studiu anterior, o combinație formată din doi anticorpi Eli Lilly şi-a dovedit eficacitate la pacienții cu formă uşoară de boală care nu necesitau spitalizare. Acest studiu este încă în desfășurare. Eli Lilly a solicitat deja o autorizație de utilizare de urgență a tratamentului de la Autoritatea Federală a Alimentelor şi Medicamentelor.

Studiul recent întrerupt se adaugă altor cercetări care atestă că anticorpii – indiferent dacă au fost dezvoltaţi în laborator sau recoltaţi din plasma sanguină a pacienţilor recuperaţi – sunt cu adevărat eficienți în stadiile incipiente ale Covid-19, însă pot oferi puține beneficii persoanelor a căror boală a progresat. Regeneron Pharmaceuticals, companie care dezvoltă un tratament propriu cu anticorpi, a raportat în septembie rezultate pozitive la pacienții trataţi în stadiul incipient al bolii. Compania a beneficiat de o publicitate extraordinară după ce preşedintelui SUA, Donald Trump, i s-a administrat cu succes cocktailul cu anticorpi Regeneron, imediat ce starea sănătăţii sale a dat semne de agravare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu