Consiliu European special pe tema COVID-19. Recesiunea economică e iminentă

Charles Michel, pe atunci premier al Belgiei, sosind în Piața Mare din Sibiu, la summitul european din 9 mai 2019, găzduit de Klaus Iohannis | Foto: Agerpres - Alex Micsik

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru marți, un Consiliu European special, prin videoconferință, pentru a discuta măsurile statelor membre cu privire la combaterea răspândirii coronavirusului.

„Controlarea răspândirii virusului, furnizarea de echipamente medicale suficiente, intensificarea cercetării și limitarea recesiunii economice sunt cruciale”, a scris Michel pe Twitter, anunțând convocarea reuniunii.

Cei 27 de lideri europeni au avut deja o videoconferință, în 10 martie, pe aceeași temă, dar de atunci virusul s-a răspândit masiv. Consiliul European de marți va avea loc după un summit G7, pe aceeași temă, tot prin videoconferință, care se va desfășura luni, de la ora 16.00, ora României.

Totodată, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a estimat, luni, că Uniunea Europeană va intra în recesiune anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19). El a avertizat că economia blocului comunitar riscă o contractare de 2,5%, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Epidemia a afectat lanţurile globale de aprovizionare şi a determinat numeroase state să-şi închidă frontierele şi să introducă măsuri drastice de izolare. „Evident, ne aşteptăm la o recesiune în timpul acestui an. Suntem în război cu virusul. Un război economic”, a declarat Breton la postul de radio BFM. „Înainte de criză ne aşteptam la o creştere de 1,4% în UE, acum estimăm un impact negativ între 2% şi 2,5%”, a adăugat oficialul.

Şi Maarten Vervey, şeful Departamentului economic al Comisiei Europene, a avertizat vineri că Uniunea Europeană şi zona euro vor fi foarte probabil în recesiune anul acesta, din cauza epidemiei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu