Companiile biofarmaceutice se îmbogăţesc promiţând tratamente pentru Covid-19

Foto: Dan Bodea

Compania americană Moderna a anunţat că primele teste de siguranţă efectuate pe oameni cu noul său vaccin anticoronavirus aflat în cercetare au dat rezultate încurajatoare. Cei opt voluntari participanţi la studiu au dezvoltat anticorpi care neutralizează virusul la un nivel similar sau chiar mai mare decât al pacienţilor care s-au recuperat după infectare. Deşi studiul a implicat foarte puţini subiecţi, publicarea rezultatelor a adăugat aproximativ 7 miliarde de dolari la valoarea de piață a companiei, arată publicaţia ştiinţifică americană STAT.

Potrivit comunicatului companiei, vaccinul Moderna a fost în general bine tolerat, cel mai frecvent efect secundar fiind roșeața apărută la locul injectării. Deşi unii experți s-au abţinut să comenteze rezultatele din pricina eşantionului limitat utilizat în studiu, agenţia americană a medicamentelor a aprobat cererea companiei de a începe din vară testarea în masă a vaccinului.

Divulgarea rezultatului studiului a condus la aprecierea acţiunilor Moderna cu aproximativ 25 la sută, valoarea de piaţă a companiei depăşind 30 de miliarde de dolari. Moderna şi-a mărit de patru ori valoarea de piaţă în 2020, un avans legat strict de dezvoltarea vaccinului. La câteva ore după ce a făcut publice detaliile studiului, Moderna a anunţat că și-a propus să strângă peste 1,2 miliarde de dolari printr-o vânzare de acțiuni.

Remdesivir va fi o totuşi afacere, până la urmă

Gilead Sciences, care se confruntă cu presiunea investitorilor de pe Wall Street pentru a obţine profit din comercializarea medicamentului remdesivir, are un mesaj care să-i liniştească pe acţionari: se vor face bani din tratamentele pentru Covid-19.

Potrivit STAT, într-o discuție purtată cu un analist al bursei, directorul financiar al companiei a declarat că există „o posibilitate foarte reală ca Gilead să obţină venituri cu remdesivir pentru a compensa cheltuielile curente”, începând din a doua jumătate a acestui an. Oficialii companiei au declarat anterior că vor cheltui până la un miliard de dolari pentru dezvoltarea remdesivir în 2020 şi că îl vor vinde la un preţ accesibil, declanșând alarma printre investitorii îngrijorați că preţul acţiunilor Gilead va scădea.

Toată lumea aşteaptă să vadă ce preţ va stabili până la urmă Gilead pentru remdesivir, singurul tratament omologat de FDA care a demonstrat beneficii moderate, dar semnificative pentru pacienții cu Covid-19. Dozele de remdesivir utilizate până în prezent de autorităţile medicale din mai multe ţări, inclusiv din România, au fost puse la dispoziţie gratuit de companie. Mai multe, aici: https://transilvaniareporter.ro/coronavirus/gilead-semneaza-aranjamente-gratuite-pentru-fabricarea-si-distribuirea-remdesivir-in-127-de-tari-romania-nu-e-printre-ele-dar-republica-moldova-da/

Companiile de biotehnologie profită de optimismul burselor

În ciuda temerilor crescânde privind o viitoare criză economică, marile companii de biotehnologie se mişcă foarte bine pe bursă, atingând niveluri record. Asta înseamnă că este momentul potrivit pentru strângerea de fonduri, arată o analiză STAT.

Nu mai puțin de opt companii biotehnologice au lansat luni oferte de acțiuni. Conduce Moderna care caută să adune din piaţă peste 1,2 miliarde de dolari, dar oferta combinată de acţiuni a celorlalte şapte mari companii însumează peste 2 miliarde de dolari.

Momentul pare bine ales şi din perspectiva viitorului încă incert al pieţei. La fel ca multe alte domenii, biotehnologia s-a prăbușit în martie, sub presiunea ameninţărilor necunoscute generate de noul coronavirus. Din 16 martie însă, sectorul biotehnologiei a crescut pe burse cu aproximativ 60%, datorită în mare măsură avansului luat de Gilead Sciences, Moderna și de alte companii care dezvoltă medicamente pentru Covid-19. Dar orice pas înapoi în conceperea acestor tratamente poate aduce companiile de biotehnologie înapoi la valorile din martie și să facă din strângerea de fonduri o problemă mult mai complicată, indică analiza STAT.

Distribuie:

Postaţi un comentariu