Cocktailuri cu vaccinuri anti-Covid. Care sunt cele mai bune combinaţii

Foto: Transilvania Reporter

Agenţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a avizat săptămâna aceasta combinarea vaccinurilor anti-Covid-19 la administrarea dozei de întărire (booster). Aşa numita strategie „mix and match” mai are nevoie de aprobarea Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), o chestiune de zile spun surse citate de publicaţia americană The Atlantic. Aceleaşi surse sugerează că reprezentanții CDC îşi vor exprima preferința pentru „a păstra marca” şi la doza booster, dar că nu vor descuraja combinarea vaccinurilor.

Anticipând decizia celor de CDC, The Atlantic a dat publicităţii un ghid al celor mai potrivite strategii de „amestecare” a vaccinurilor. Publicaţia avertizează că datele care au condus la elaborarea ghidului provin dintr-un studiu derulat de Institutul Naţional de Sănătate al SUA (INH), care a verificat doar nivelurile de anticorpi, un indicator imperfect în privinţa imunităţii oferite de vaccinuri. E nevoie, atrage atenţia The Atlantic, de studii mai aprofundate. Ghidul de recomandări respectă ceea ce se ştie până în prezent despre combinarea vaccinurilor. Iată ce spune The Atlantic.

Vaccinaţii Pfizer

Doriți să vă maximizați anticorpii? Cercetarea preliminară a INH sugerează să încercaţi Moderna. Dar şi o a treia doză de Pfizer ar fi probabil la fel de eficientă. Vaccinul Johnson & Johnson nu se comportă la fel de bine în ceea ce privește numărul de anticorpi, dar dacă ați avut o reacție adversă la Pfizer sau sunteți un tânăr car se teme de o eventuală miocardită, discutați cu medicul dumneavoastră dacă ar trebui să optați pentru o doză booster de la Johnson & Johnson.

Vaccinaţii Moderna

Felicitări, spun cei de la The Atlantic. Aţi primit cel mai performant vaccin de până acum, cel puțin atunci când ne uităm la nivelul anticorpilor. Pentru a vă maximiza anticorpii, datele strânse până acum sugerează să rămâneți să faceți o a treia injecție Moderna. Trecerea la Pfizer este următoarea cea mai bună opțiune. Dacă ați avut o reacție adversă după o injectare cu vaccin de ARNm sau sunteți un tânăr îngrijorat de miocardită, dumneavoastră și medicul dumneavoastră ați putea lua în considerare Johnson & Johnson. Dar, în general, acel vaccin produce mai puțini anticorpi.

Vaccinaţii Johnson & Johnson

S-ar putea să fi avut câteva luni stresante în timp ce vaccinurile ARNm au acaparat lumina reflectoarelor, amintesc cei de la The Atlantic. Dar acum există o veste bună: CDC este pe cale să recomande oricărei persoane de peste 18 ani să primească un rapel la două luni de la doza inițială.

În studiul celor de la INH, două injectări cu Johnson & Johnson au produs cele mai scăzute niveluri de anticorpi. Deci probabil că e de preferat ca boosterul să fie cu un vaccin ARNm (Moderna sau Pfizer). Moderna are un uşor avantaj, dar diferența faţă de Pfizer este nesemnificativă. Dacă sunteți un tânăr îngrijorat de riscul de miocardită aferent injectării cu un vaccin ARNm, discutați cu medicul dumneavoastră dacă un booster de la J&J nu e mai potrivit. Dacă sunteți o femeie tânără, probabil că vă veţi simţi mai în siguranță să primiţi Moderna sau Pfizer, având în vedere că vaccinul J&J poate crește riscul de apariție a unor cheaguri de sânge rare, dar periculoase.

Vaccinaţii AstraZeneca

Ghidul celor de la The Atlantic nu menţionează vaccinul AstraZeneca, deoarece acesta nu este aprobat în Statele Unite. În schimb, mai multe țări europene recomandă deja ca unora sau tuturor persoanelor cărora li s-a administrat o primă doză de vaccin Oxford/AstraZeneca să le fie administrată a doua doză cu un vaccin ARNm. Un studiu derulat de cercetători spanioli a arătat că inocularea persoanelor cu vaccinurile dezvoltate de Oxford – AstraZeneca și Pfizer-BioNTech produce un răspuns imun mai puternic împotriva virusului SARS-CoV-2. Cancelarul german Angela Merkel a fost printre primele persoane care au utilizat un cocktail de vaccinuri. Ea a fost injectată în primă fază cu AstraZeneca şi a primit la rapel vaccin de la Moderna.

Distribuie:

Postaţi un comentariu