Toamnă bogată în festivaluri la Cluj-Napoca

Festivalurile nu se sperie de frig și își întind scenele în aer liber/ Foto: Dan Bodea

Sezonul festivalurilor începe, iar la Cluj-Napoca se anunță nu mai puțin de 17 evenimente de acest gen. Fiind cu teme variate, de la festivalurile berii până la cele culturale, evenimentele acestui anotimp nu se sperie câtuși de puțin de frig și majoritatea își întind scenele în aer liber.

SEPTEMBRIE

Festivalului Internaţional „George Enescu”

Soliștii Sergei Nakariakov – Trompetă (Rusia), Alfred Melichar – Acordeon (Austria), Wilhelm Bruck – Chitară (Germania)vor susține un concert de muzică clasică în cadrul Festivalului Internașional „George Enescu. Evenimentul va avea loc în 4 septembrie la Casa Universitarilor.

Transylvanian Rippers – Festival de sporturi extreme

Festivalul organizat în perioada 6 – 8 septembrie va avea  concursuri de skateboarding, role și BMX, organizate pe două categorii, juniori  și seniori.

Festivalul Interbelic

Organizat în perioada 13-15 septembrie festivalul se află la prima ediție, iar persoanele care vor trece pragul festivalului vor putea urmări diferite activități, de la șlagăre interbelice, expoziții permanente, proiecții de film în aer liber, concerte de muzică jazz sau fanfare, până la parade de modă interbelică, parade a automobilelor de epocă sau un recital Gerhard Mild. Această ediție este In Memoriam Hedy Lamarr și Maria Tănase, de la a căror naștere se împlinesc 100 de ani.

Transilvania Fest

Festivalul este la a VIII a ediție anul acesta, fiind organizat și în alte locuri până ce popularitatea lui l-a adus la Cluj-Napoca. Organizat în perioada 20-22 septembrie evenimentul este un festival care vine în sprijinul dezvoltării comunitare în Transilvania, prin turism şi comerţ. Festivalul se concentrează puternic pe comunităţile locale, precum şi pe cei interesaţi în promovarea produselor locale. Locul evenimentului este Piața Unirii.

Peste 100 de producători și meșteșugari din transilvăneni și din străinătate vor încânta audiența cu produsele și aptitudinile lor. Organizatorii pregătesc demonstrații culinare și meșteșugărești în care să participe cât mai mulți oameni.

TiMAF

Transylvania International Music and Art Festival debutează pe 27 Septembrie 2013 la Cluj-Napoca pentru  cea de a treia ediție de cultură și artă. Timaf va fi organizat pe o perioadă de 26 de zile, cu trei zile mai mult decât ediția din 2012. Clujul va fi acaparat de 10 arte consacrate: muzică, dans, arte plastice, teatru, literatură, street arts, publicitate, arte decorative și design, gastronomie și arhitectură. Urmând tradiția anului trecut, publicul se va bucura de cele trei componente principale: main eventul, componenta competițională  și componenta educațională.

Septemberfest

Organizat pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca, acest Festival al Berii va avea loc în perioada 27-29 septembrie.

OCTOMBRIE

Anim’est

Singurul festival de film de animație din Româ. Promovează şi încurajează filmul românesc de animație. Casa festivalului este la Bucuresti însă anual are loc și o ediție la Cluj-Napoca, de data aceasta în luna octombrie.

Festivalul Internațional de Diaporame Digitale „Audia”

Fiind o alternativă deosebită de comunicare vizuală, prin asocierea dintre imaginea fotografică, muzică şi text, în cadrul unei competiţii international, Festivalul este un brand al Fotoclubului „Universitatea„ Cluj-Napoca lansat în anul 1974, cu o frecvenţă bienală, ultima ediţia a avut loc în anul 2010.

Bookfest

Bookfest se organizează in mai multe orașe, nu doar la Cluj și este unul dintre cele mai importante evenimente din spațiul cultural autohton care își asumă misiunea de a promova lectura și produsele editoriale de calitate, oferind un mediu deschis de manifestare a diversității valorilor românești și internaționale. Este organizat de Asociația Editorilor din România.

Autumnalia

Trei zile de sprectacole, iar protagoniştii sunt formaţiile, ansamblurile, trupele şi atelierele din cadrul Casei de Cultură a Studenților, precum şi formaţii de dansuri, solişti şi trupe de divertisment de la universităţile clujene. Acest eveniment cultural-artistic este organizat la începutul anului univeristaruniversitar

Napoca Folk Festival

În perioada 3-6 octombrie se organizează festivalul care reuneşte, la Cluj-Napoca, peste 50 de artişti din elita folkului românesc. Evenimentele vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor și Biblioteca Centrală Janis (BCJ).

Întâlnirile Internaționale de la Cluj

Iniţiat de Teatrul Naţional din Cluj, ca festival anual, acest eveniment se doreşte a fi un spaţiu al dialogului internaţional prin teatru.

Herbst Fest

Evenimentul organizat  în perioada 4-6 octombrie are scopul de a promova cultura germană, activitatea şi misiunea Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord, către publicul larg și către mediul de afaceri din Transilvania, printr-o acţiune publică de amploare locația în Piața Unirii.

Comedy Cluj

„Comedy Cluj” este cel mai mare festival tematic dedicat filmului de comedie din Europa. Anul acesta se organizează cea de-a V a ediție în perioada  11-20 octombrie 2013. De-a lungul celor patru ediții deja desfășurate, „Comedy Cluj” a adus în fața publicului peste 450 de filme de comedie.

Toamna Muzicală Clujeană

Aflat la cea de-a 47 a ediție, festivalul se împarte în cinci secţiuni importante, pentru a fi mai uşor de urmărit: Panoramic Componistic Contemporan, Serate camerale, Jubilee muzicale, Nestemate ale Barocului şi Concertele simfonice şi vocal-simfonice. Festivalul se desfășoară în perioada  4 – 25 octombrie 2013.

 

NOIEMBRIE

Festivalul Temps D’Images

Festivalul Temps D’Image este aduce în prim plan teatrul, dansul şi imaginea foto/video. Cu sloganul ARTIVEAZĂ-TE , evenimentul va avea loc în luna noiembrie a acestui an.

Festival de Muzică si Dans Popular Maghiar

Festivalul are ca scop cercetarea, transmiterea şi folosirea în funcţia lor originală ale valorilor culturale ale satelor din diferitele zone ale Ardealului.

Festivalul Internaţional de Film Studenţesc FFEST

Festivalul organizat în luna noiembrie a acestui an este destinat studenţilor, precum şi tinerilor realizatori şi producători de film de ficţiune, animaţie, documentar/antropologie vizuală şi multimedia, având ca scop promovarea filmului studenţesc de calitate şi a schimbului de experienţă între tinerii cineaşti şi publicul doritor de o alternativă cinematografică.

Festivalul SoNoRo

Ediția a VIII a a acestui festival va avea loc în luna noiembrie. SoNoRo este un festival care poposește la Cluj-Napoca după ce prima lui locație este la București.

 Serile Filmului Gay
Festivalul este destinat unui public larg, așteptându-i pe toţi care vor să cunoască îndeaproape lumea gay. Aflat la ediția a X a, evenimentul va avea loc în mai multe locații din Cluj, în luna noiembrie a acestui an.

Citeşte şi:

Distribuie:

Postaţi un comentariu