FOTO/ Sfântul Ioan e protectorul câinilor clujeni. A adus raiul, un teren de sport, pe pământ

Foto: Dan Bodea

Vanda, Bono, Bailey, Ralph, Bes și alți zeci de câini din Cluj azi sunt fericiți mai mult ca oricând.

Se joacă și fac demonstrații la inaugurarea primul teren sportiv canin din județul Cluj situat pe strada Sf. Ioan, din cartierul Mănăștur.

Inițiativa aparține unei tinere clujence, Iulia Lazăr, care și-a dedicat o mare parte din viață îngrijirii și educării celui mai bun prieten al omului, câinele.

Înființarea acestui teren, spune Iulia Lazăr, era foarte necesară atât pentru proprietarii de câini, cât și pentru specialiștii din domeniul sportului canin: ”Era nevoie în Cluj de un centru sportiv canin. În Cluj există mulți pasionați de acest sport. Ei participă la concursuri în străinătate, ar dori să se antreneze undeva și în zonă nu aveau un centru în care să se pregătească. În țară doar la Oradea și în București mai există terenuri asemănătoare”.

La deschiderea noului teren sportiv câinii sunt cei mai entuziaști, iar demonstrațiile de dresaj, de pază și apărare, agility, frisbee, dog-dancing, obedience lasă spectatorii cu gura căscată. ”Lucrează cu entuziasm când văd obstacolele, tunelul. Le asociază cu vânătoarea pe care o fac ei. Câinii sunt animale de vânătoare au nevoie să alerge. Au o capacitate de rezistență foarte mare și un teren de acest gen le face foarte mult bine. Sportul canin pe lângă faptul că este o activitate de divertisment atât pentru câine cât și pentru proprietar îi ajută pe câini să aibă o stare de sănătate foarte bună. Ei, în general, în orașe nu au unde să-și consume energia și din cauza asta apar probleme de comportament, anxietate, strică, rod”, explică Iulia Lazăr.

Această părere este împărtășită și de instructorul de dresaj, Szep Bernadette, care a primit multe aplauze din partea publicului pentru evoluția câinelui său: ”Este important să-i scoatem din blocuri. Câinii au mare nevoie de mișcare, de activități. Chiar trebuie scoși zilnic. Le dă o altă stare. Sunt mai fericiți. Câinii aleargă, se joacă, se distrează. Activitățile sportive îi ajută să-și dezvolte mușchii, le dă o stare foarte bună de sănătate”.

Câinii răsplătesc oamenii care investesc în ei dragoste. ”Dacă iubești un cățel și te ocupi de el îți aduce foarte multe bucurii. Câinii sunt foarte afectuoși, sunt niște suflete deosebite. De pildă, câinele meu oriunde mă duc cu el, în parc, în pădure, mai mult de 50 de metri nu se depărtează. Întotdeauna vine înapoi, asta arată cât de fidel este. Chiar când îl cert vine și se urcă în brațele mele cu toate că este mare. El vine și se aruncă în brașele mele ca un Bichon. Apoi, plimbările cu el în aer liber ne fac și nouă bine. Am slăbit multe kilograme de când am cățelul”, mărturisește un alt instructor de dresaj, Nechita Alin, care și-a adus câinele să se distreze.

Clujenii sunt așteptați pe strada Sf. Ioan, din cartierul Mănăștur, la terenul sportiv ca să-și aducă prietenii credincioși să se delecteze în aer liber.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea.

[nggallery id=274]

Distribuie:

Postaţi un comentariu