„Amintiri din copilărie” vs. „Jurnalele vampirilor”. Ce se mai împrumută de la bibliotecă

Zeci şi chiar sute de mii de vizite la bibliotecă înregistrează bibliotecile judeţene în fiecare an conform propriilor statistici. Dacă adulţii „vor de toate” în materie de cărţi, copiii au preferinţe specifice în funcţie de „trendul” generaţiei din care fac parte. În preferinţele copiilor de vârstă mică locul prințeselor, al zânelor şi al cavalerilor a fost luat de personaje precum Garfield, Shrek, Kung Fu Panda, dragoni, dinozauri şi piraţi, iar tinerii continuă să solicite cu predilecţie cărţi aparţinând literaturii universale „întunecate”, în care vampirii, vrăjitorii şi forţele răului fac legea în lumi fantastice. Deşi cercetările sociologice indică tot mai des faptul că românii în general şi tinerii în special citesc anual din ce în ce mai puţin, bibliotecile judeţene continuă să îşi păstreze numărul de abonaţi şi chiar să atragă noi cititori. Adaptându-se la cerinţele tinerilor, cu titluri actuale, cu volume recent ecranizate sau cu acele cărţi necesare bibliografiei şcolare, bibiliotecile judeţene salvează eroic reputaţia românilor în faţa sondajelor usturătoare privind interesul pentru lectură. Mai multe despre ce se citeşte în Ardeal, aflaţi în paginile opt-nouă din Transilvania Reporter

Ce s-a schimbat şi ce a rămas la fel în biblioteci

O cercetare sociologică recentă realizată în cadrul proiectului „Centrul de excelenţă pentru servicii oferite adolescenţilor şi tinerilor adulţi cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani” a scos la iveală care sunt activităţile pe care tinerii preferă să le desfăşoare cel mai mult în timpul liber. Obiectivul general al anchetei a fost descrierea profilului clienţilor efectivi şi al celor potenţiali ai bibliotecilor publice din Cluj şi în speţă al clienţilor Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” şi, totodată, a practicilor de studiu şi lectură. Datele au fost extrase dintr-un raport mai amplu realizat de conf. dr. Marius Lazăr, de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii „Babeş-Bolyai”. Astfel, cercetarea a scos la iveală că atunci când vine vorba despre timpul petrecut pe internet, 46, 3% dintre tinerii chestionaţi stau peste trei ore zilnic, în timp ce doar 5, 9% citesc cărţi peste trei ore zilnic. În schimb, preferă să asculte muzică, să vizioneze filme sau să practice o activitate de recreere.

Mai rar la bibliotecă

Un alt sondaj, de data aceasta realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe un eşantion de 1098 de subiecţi cu vârsta de peste 18 ani, a relevat faptul că 41% dintre cei intervievaţi citesc cărţi o dată sau de două ori pe an, sau chiar niciodată, în timp ce doar 6% citesc o dată sau de două ori pe săptămână. Acelaşi studiu IRES indică faptul că în ultimele 12 luni, 74% dintre respondenţi nu au fost la o bibliotecă, însă 86% deţin acasă Dicţionare de limbi străine, 67% deţin enciclopedii şi 41% au în posesie cărţi valoroase. Sondajul arată că 41% dintre respondenţi nu au cărţi de beletristică în locuinţa lor, 20% au între 101 şi 500 de cărţi şi 11% au peste 500 de cărţi în locuinţă.

Cărţi de împrumut

În mai multe judeţe din Ardeal, Bibliotecile Judeţene se laudă, totuşi, cu un număr mare de cititori tineri care solicită în primul rând cărţi din bibliografia şcolară, dar şi titluri de actualitate pe care şi le recomandă reciproc. Astfel, datele statistice conform semestrului I din 2013 indică un număr total de utilizatori ai Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” de 11.023, din care, elevi – 5372, studenţi – 2283 şi adulţi – 3368. La BJC, cele mai citite cărţi pentru copii în 2013 au fost: „Jurnalul unui puşti” de Jeff Kinney, „Însemnările unei puştoaice” de Rachel Renée Russell şi „Charlie şi fabrica de ciocolată” de Roald Dahl. În schimb, adulţii preferă titluri şi autori precum Tudor Chirilă, „Exerciţii de echilibru”, Marta Petreu, „Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului”, şi Florina Ilis, „Vieţile paralele”. Autorii străini şi titlurile cu grad mare de solicitare sunt Suzanne Collins şi „Jocurile foamei”, Rachel Caine şi „Vampirii din Morganville”, respectiv Richelle Mead cu Seria „Georgina Kincaid” şi „Academia vampirilor”. Între autorii şi titlurile solicitate la sala de ştiinţă a Bibliotecii îi regăsim pe Andrei Pleşu şi „Parabolele lui Iisus”, Lucian Boia şi „De este România altfel?”, precum şi Allan Pease şi cărţile „Limbajul trupului” şi „Limbajul vorbirii”. Site-ul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca a înregistrat 671.665 de vizite în primul semestru al anului, în timp ce numărul de vizite directe la bibliotecă au fost în număr de 221.093, cu un număr de documente împrumutate de 240.497.

„Micul Prinţ” şi „Morcoveaţă”

Printre lecturile copilărilei, de care directorul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” îşi aduce cu plăcere aminte, se numără: „Morcoveaţă” de Jules Renard, „Micul Prinţ” de Antoine de Saint Exupéry, „Insula misterioasă” şi „20000 de leghe sub mări” ale lui Jules Verne, „Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain, precum şi minunatele poveşti şi povestiri ale autorilor români şi străini (Amintirile din copilărie ale lui Creangă, Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte a lui Petre Ispirescu, Zâna Zorilor sau Doi feţi cu stea în frunte ale lui Ioan Slavici, minunatele basme ale Fraţilor Grimm). „Personajele acestor cărţi mi-au stăruit multă vreme în minte, de pildă episodul din Morcoveaţă cu închisul găinilor seara semăna cu ceea ce experimentam uneori vara la bunici, teama de întuneric sau lipsa de încredere, sentimente care erau şi sunt prezente în viaţa oricărui copil”, a declarat pentru Transilvania Reporter directorul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”, Sorina Stanca.

„Amintiri din copilărie” vs. „Jurnalele vampirilor”

Timpul liber de care dispun în perioada vacanţei de vară conferă un prilej excelent pentru tinerii băimăreni şi nu numai, să treacă pragul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare. Cu un fond de carte de 660.000 de volume şi 58.000 de cititori, biblioteca se poate mândri că este „asaltată zilnic” de sute de cititori. „Numai de la începutul lunii mai până în prezent avem 872 de persoane nou înscrise. Pe categorii de vârstă, cei mai numeroşi sunt adolescenţii între 14 şi 18 ani – 280, urmaţi de adulţii cu vârste cuprinse între 26 şi 40 de ani – 228 de persoane dar şi de copiii sub 14 ani – 186 de persoane. În ceea ce priveşte titlurile cele mai solicitate, acestea diferă în funcţie de secţie. Astfel, la Secţia de copii printre cele mai solicitate cărţi se numără „Jurnalele vampirilor” scrisă de L.J. Smith, „Cronicile din Narnia” de C.S. Lewis sau „Jurnalul unui puşti”, de Jeff Kinney. Din datele statistice al Bibliotecii Judeţene, reiese că adulţii băimăreni citesc multă literatură românească, sunt interesaţi de nutriţie, spiritualitate dar şi beletristică. Astfel, volumul „Memorii” a lui Valeriu Anania dar şi „Fii demn” a lui Dan Puric sunt la mare căutare. De asemenea „Puterea de a convinge” a lui Napoleon Hill sau „Terapia cu îngeri” scrisă de Doreen Virtue dar şi „Cărarea împărărţiei” a părintelui Arsenie Boca. La fel de solicitate sunt şi dieta lui Pierre Dukan dar şi cartea specialistului în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi.

Alte generaţii, alte preocupări

Întrebat cum interpretează preferinţele cititorilor băimăreni şi maramureşeni în materie de carte, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare a precizat: „Sunt alte generaţii, alte preocupări. Eu am învăţat mult prea devreme să citesc, la trei ani şi până în clasa a şaptea aveam deja parcursă toată literatură  română şi literatura universală. Pot să spun că mie mi-au «mâncat», nu marcat, copilăria toate cărţile citite. Am savurat în egală măsură toate cărţile pe care le-am lecturat. Prima mea carte a fost, de fapt primele cărţi, manualele fratelui meu, mai mare cu şapte ani şi Biblia. Erau singurele cărţi din casă”, a precizat Teodor Ardelean.

Lectură de vacanţă

Interesul pentru bibliotecă şi pentru lectură înregistrează în Satu Mare un progres în timpul perioadei de vară la secţiile de împrumut la domiciliu şi un uşor regres la sala de lectură şi la două din cele trei filiale de cartier. “Acest fenomen regresiv este cauzat de faptul că cele două filiale funcţionează în incinta unor instituţii de învăţământ, iar interesul pentru studiu în sala de lectură scade odată cu debutul vacanţei de vară. Pe de altă parte, secţiile de împrumut la domiciliu sunt solicitate cu o frecvenţă crescută, faţă de alte perioade din an, în primul rând pentru lectura şcolară obligatorie, apoi pentru lectura de plăcere”,   a declarat d-na Angela Câmpian, director interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

Personaje fantastice

În prezent, în statisticile Bibliotecii Satu Mare sunt înregistrați peste 30.000 de membri, din toate categoriile de vârstă şi socio-profesinale. Cei mai numeroşi sunt elevii cu un procent de 62, 5%, urmați de intelectuali cu 9, 9%, preşcolari (6, 8%), studenți (6, 4%), pensionari (5, 8%), apoi muncitorii, funcționarii, casnicele şi şomerii. Repartizarea utilizatorilor pe categorii de vârstă îi clasează pe prima poziție pe cei cu vârsta cuprinsă între 14-25 ani (43, 6%), urmaţi de copiii sub 14 ani (30, 6%). Persoanele cu vârsta cuprinsă între 26-40 de ani se clasează pe a treia poziție (12%), urmați de persoanele de vârsta a doua (41-60 ani, cu 9, 6%) şi persoanele de vârsta a treia (peste 61 de ani, cu 4, 2%). În preferințele copiilor de vârstă mică (sub 6 ani), locul prinţeselor, al zânelor şi al cavalerilor a fost luat de personaje precum Garfield, Shrek, Kung Fu Panda, dragoni, dinozauri şi piraţi. Copiii care frecventează şcoala primară (7-10 ani) solicită cel mai des publicaţii cu conţinut enciclopedic sau cărţi despre animale, din domeniul ştiinţelor naturii, geografie, istorie, mitologie. Copiii din ciclul gimnazial se orientează către literarura universală, preferând romanele de ficţiune, cu personaje fantastice. Romanul Harry Potter îşi păstrează încă o poziţie confortabilă într-un clasament al preferinţelor, dar câştigă teren cărţile din seria Goosebumps, semnate de autorul american R.L. Stine, ori din seria Vampiraţii, autor Justin Somper şi seria Lumea Disc, semnată de Terry Pratchet.

Sătmărenii vor de toate

Persoanele tinere care frecveantează Secţia de împrumut pentru adulţi sunt motivate în primul rând de listele cu lecturi şcolare obligatorii sau de recomandările profesorilor de la catedrele de Limba şi literatura română, însă preferă să citească romanele din seriile Amurg, Academia vampirilor, Micuțele mincinoase, Harry Potter etc. De un mare succes se bucură şi romanele ce poartă semnătura lui Coelho, Dan Brown sau Ann Rice. Persoanele active solicită în primul rând publicații ce aparţin domeniilor în care activează, cele mai solicitate fiind cărţile de psihologie, pedagogie, sociologie, filosofie, medicină, religie şi ştiințele juridice. În topul preferințelor persoanelor de vârsta a treia se situează romanele de dragoste, urmate de cele poliţiste şi de aventuri, apoi de cărţile de călătorii, memorii şi biografii. Din categoria publicațiilor de specialitate, bunicii împrumută cărţi de medicină naturistă, agricultură, legumicultură, creșterea animalelor, îndeletniciri casnice şi gastronomie. Sala de lectură este solicitată în primul rând pentru publicațiile periodice locale, regionale şi naţionale, pentru informaţii legislative şi pentru serviciul ce oferă acces liber la Internet, Biblionet-Lumea în biblioteca mea. În preajma examenelor, a tezelor, a olimpiadelor şcolare şi a diferitelor concursuri naţionale, gradul de ocupare a locurilor de studiu în sălile de lectură este mai ridicat decât într-o perioadă obişnuită. De regulă, sunt solicitate publicaţii din următoarele domenii, în ordinea preferinţelor: critică literară, dicţionare lingvistice, istorie, geografie şi ghiduri de călătorie, chimie, ştiinţe sociale, ştiinţele naturii, drept şi albume de artă.

Vrăjiţi de Harry Potter

La Biblioteca Judeţeană Sălaj, cele mai citite cărţi la secţia pentru copii sunt cele din Colecţia „Caută…”, „Cărţi ilustrate cu cele mai frumoase poveşti” şi „Colecţia întrebări şi raspunsuri”. Pe lângă cărţi copiii şi tinerii împrumută foarte multe documente în format electronic ( bibliografia şcolară, filme documentare, desene animate, Colecţia-Filme Celebre ş.a.). Bineînţeles, din preferinţele tinerilor nu lipsesc volumele seriei „Harry Potter” de JK Rowling sau „Însemnările unei puştioace” de R.R. Russell. Conform statisticii realizate în intervalul ianuarie-iunie 2013,   65 – 70% dintre cei 1920 de utilizatori activi o reprezintă elevii şi studenţii, respectiv grupele de vârstă sub 14 ani şi 14-25 ani. Printre cele mai solicitate cărţi de către adulţi din domeniul beletristică sunt „De la arbore spre labirint” de Umberto Eco, „Prin perdea” de Aurora Liiceanu sau „Umiliţi şi obidiţi” de F. Dostoievski. Domeniile cele mai consultate la Sala de Lectură sunt Medicina, Chimia,   Matematica şi Limba şi literatura română.

În lanul de secară

Întrebată care este cartea care i-a marcat copilăria, directorul bibliotecii, Florica Pop spune că este dificil de ales o singură carte, deși, sunt multe cărţi care pot marca întreaga viață a unui om, dacă se întâmplă „să se întâlnească” la momentul potrivit. „Am avut mare noroc să găsesc Biblioteca din comuna mea. Cărţi foarte uzate, nu destul de multe, dar cărți adevărate, scrise de mari scriitori. Am citit foarte multe povești ( cu asta e bine să începem ), lumea poveştilor dezvoltă imaginaţia, sensibilitatea, transmit copilului încrederea în victoria binelui şi în forţele proprii. O să amintesc, totuşi, o carte al cărei mesaj m-a urmărit mereu, mai ales atunci când m-am gândit ce profesie să aleg: J. D. Sallinger, «De veghe în lanul de secară»”, a precizat Florica Pop, directorul Bibliotecii Judeţene Sălaj

O parte din cele mai cerute cărţi în anul 2012 la Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud au fost „Jocurile foamei” de Suzanne Collins, Jurnalul Anei Frank, „Marele Gatsby” de F.S. Fitzgerald, „Îngeri şi demoni” de Dan Brown sau „Urzeala Tronurilor” de R. Martin George. Dintre autorii români, cei 8746 de utilizatori activi ai bibliotecii au preferat volumele „Ion” de Liviu Rebreanu, „Invitaţie la vals” de Mihail Drumeş, „Frumoasele străine” de Micea Cărtărescu, dar şi „Exerciţii de echilibru” de Tudor Chirilă.

„De asta am ales cărţile şi viaţa în mijlocul lor: pentru a le spune celor care nu doresc să cadă în prăpastie să întindă mâna… un cuvânt, un gând, o povață dintr-o carte, au puterea de a ajuta ca la ieşirea din «lanul de secară» să găsim calea spre lumină”, declară Florica Pop, directorul Bibliotecii Judeţene Sălaj

Text: Cristina Beligăr, Simona Munteanu, Cristina Cîcău

Distribuie:

Postaţi un comentariu