Salariile medicilor rezidenți doar ”praf în ochi”

Foto: Dan Bodea
Foto: Dan Bodea

După protestele cadrelor medicale de sâmbătă din București, Guvernul a găsit aproximativ 2 milioane de euro pe lună pentru a mări veniturile medicilor rezidenţi.

”Medicii rezidenți vor beneficia de burse și profesorii bugetari vor beneficia de creșteri salariale mai mari decât rata inflației, substanțial mai mari. Bursa pentru medicii rezidenți va fi de 100 sau 150 de euro, impozabil. Sunt 14.100 de medici rezidenți în spitalele din subordinea Ministerului Sănătății și din subordinea autorităților locale. Anvelopa pentru creșterea salarială este de 500 milioane lei. Din această sumă 220 milioane lei vor fi pentru creșterea salariului minim. Diferența o alocăm către aceste categorii socio-profesionale. Impactul bugetar este între 80 și 120 milioane lei la rezidenți, în funcție de cât va fi bursa, 100 de euro sau 150 de euro. Diferența o vom da în sistemul de învățământ. Săptămâna viitoare vom da creșterile și cifra exactă a beneficiarilor”, a declarat la Antena 3 marți seară ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu.

Această promisiune privind creșterea salariilor este catalogată de președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, ca fiind asemănătoare cu gestul făcut de Nicolae Ceaușescu în decembrie 1990: ”Creşterea salariilor rezidenţilor cu 3-4 la sută ar fi un pas înainte, pentru că, de la răspunsul constant <<nu se poat>>, iată că, pentru prima dată, ar fi o posibilă majorare. Dar, pentru noi, majorarea este similară cu suta de lei promisă de Ceauşescu mulţimii, din balconul Comitetului Central. Este un început de negociere, însă CMR nu pierde timp să negocieze aşa ceva”.

De asemenea, medicii rezidenți consideră noile măriri de salarii anunțate doar ”praf în ochi”. Pe site-ul revistei ”Viața medicală” medicii rezidenți au fost invitați să-și spună părerea referitoare la intențiile Guvernului: ”Medicii rezidenţi vor primi în plus între 85 şi 125 de Euro la salariu, a anunţat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Vi se pare suficient? Va reuşi această sumă să stopeze migraţia medicilor tineri din România?”.

Răspunsurile nu au întârziat să apară. Migrația nu poate fi stopată câtă vreme nu se scot posturi, crede unul dintre cei care postează: ”<<Să stopeze migrația tinerilor medici?>>Medicii tineri sunt proaspeții specialiști care nu au locuri în spitale pentru că nu se scot posturi!”. Un alt medic nu este prea încrezător că vor mai fi bani în visterie și pentru asta: ”Nu vă stresați că de la 1 ianuarie 2014 nu o să fie bani disponibili. Oricum e ceva 500 lei în plus decât nimic”.  Tot un cadru medical, pe același site, spune despre decizia Guvernului privind mărirea salariilor ca este doar ”praf în ochi”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu