Premieră la Cluj: expoziţie de fluturi vii!

Foto: Dan Bodea

Muzeul de Zoologie al Universităţii Babeş Bolyai deschide vineri, 18 octombrie, în premieră la Cluj o expoziţie de fluturi vii, fluturi tropicali. În incinta muzeului a fost amenajat un spaţiu special, îmbrăcat cu pânză albă şi decorat cu o mulţime de flori. S-a construit un fel de grădină, cu plante colorate şi plante agăţătoare, cu flori şi iarbă, care să simuleze mediul natural. De asemenea, se creeză căldura şi umezeala de la Tropice, iar lumina este filtrată de voaluri albe care să-i apere pe fluturi de atingerea becurilor fierbinţi. Fluturii zboară prin încăpere precum în mediul lor natural şi poposesc să mănânce de pe tăviţe decorate cu obiecte colorate, felii de portocale şi banane.

 

IMG_0958

 

Modelul a fost luat de la Muzeul Antipa, dar şi de la alte muzee din Occident care au organizat aşa ceva. Fluturii provin din crescătorii speciale, sunt fluturi de cultură aduşi de la institute de profil din ţară şi din străinătate. “A fost foarte greu să organizăm expoziţia, dar am reuşit. Este complicat din toate punctele de vedere, pentru că fluturii sunt obişnuiţi cu un anumit habitat şi recreerea lui este o muncă minuţioasă. În sfârşit, e bine că am reuşit. Iar publicul clujean are ocazia să-i vadă zburând prin încăpere pe unii dintre cei mai frumoşi fluturi din lume!” ne-a mărturisit Cristian Sitar, cercetătorul care se ocupă de expoziţie.

 

IMG_0995

Fluturii, albaştii ca cerul, plumburii sau portocalii, surprind prin cât sunt de prietenoşi, se aşează pe umerii, pe mâinile vizitatorilor lor, ca într-o poveste. Pentru expoziţie Muzeul din Cluj a primit sprijinul Greenworks.

IMG_1048

Expoziţia este deschisă până în 30 noiembrie , zilnic între orele 10 şi 16, iar intrarea costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.

IMG_0967

 

 

Fotografii realizate de Dan Bodea
 

Distribuie:

Postaţi un comentariu