Suntem gata să mâncăm insecte? Un profesor belgian a prezentat la Cluj această posibilitate

Andre Thewis, în timpul prezentării/ Foto: Laura Goarnă

Una dintre soluțiile cele mai vehiculate în ultima perioadă pentru eradicarea foametei a fost dezbătută joi la Cluj-Napoca. Profesorul belgian André Thewis, de la Universitatea din Liège, Gembloux, a prezentat studiul „Potențialul insectelor ca sursă importantă de proteine”, în cadrul unui simpozion organizat de Universitatea de Științe Agricole,

Astfel, profesorul a arătat cum s-ar putea scăpa de foamete prin consumul de insecte și cum pot deveni acestea și larvele lor o sursă a alimentației. Deși aflate la început, studiile evoluează, iar în unele țări insectele fac parte din alimentația zilnică.

„La Gembloux am început studiile despre insecte ca sursă importantă de proteine acum doi ani de zile. Suntem în urmă față de alte locuri unde au început acum cinci-șase ani. Sunt mult mai dezvoltați decât noi pentru că noi suntem la începutul studiului”, a spus pentru transilvaniareporter.ro, André Thewis.


Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a realizat un studiu prin care estimează că în 36 de ţări africane se consumă cel puţin 527 de specii de insecte. De asemenea, insectele sunt consumate în 29 de ţări asiatice şi 23 de ţări americane. În Thailanda, aproximativ 200 de specii de insecte sunt considerate comestibile, iar în Mexic, numărul speciilor consumate se ridică la 500. Profesorul Thewis spune că gustul insectelor nu este foarte bun, dar nu poate fi considerat rău.

„Am gustat insecte, nu mănânc regulat, am mâncat larve de tenebrio molitor, adică larve de făină. Erau pe post de umplutură a unei prăjituri. Sincer, nu au fost delicioase, nici nu mi-au displăcut, dar nu pot să spun că aș putea să mănânc insecte în fiecare zi”, subliniază profesorul belgian.

Aproape la fel de hrănitor ca peștele

În general, larvele și insectele conțin între 30 și 70% proteine. Concret, un kilogram de viermi de făină, dintre cei gustați de profesor, conține 50% proteine, în timp ce carnea de pește conține 65% per kilogram. În prezentarea lui, belgianul a subliniat că majoritatea speciilor comestibile sunt o sursă de grăsimi și proteine de o calitate foarte bună. El a dat exemple precum musca comună sau larva acesteia și viermii de făină. A spus de asemenea, că nu transmit boli oamenilor, fapte demonstrate prin studii.

 

viermi de faina

 

Insectele sunt adevărate surse de hrană pentru țări din întreaga lume.Conform unui studiu publicat pe site-ul descopera.ro, în Republica Centrafricană, insectele constituie o treime din sursa de proteine a populaţiei în anotimpul umed. În Columbia, furnicile Atta laevigata (denumite local “furnicile cu fundul mare”) reprezintă o delicatesă, iar în Mexic se consumă escamoles, larvele furnicii Liometopum apiculatum, denumite de gurmanzii locali „caviarul insectelor”. Mexicul este de asemenea celebru pentru viermele de agave, care poate fi găsit în mezcal (o băutură tradiţională, asemănătoare tequilei) şi care se foloseşte în bucătăria mexicană. O altă țară în care se consumă regulat insecte este Japonia, unde hachinoko (larve de albine fierte) reprezintă o mâncare tradiţională.

 

Carne de insectă

FAO a luat de asemenea în calcul consumul de insecte ca o alternativă nutritivă şi totodată prietenoasă cu mediul înconjurător la cererea tot mai mare de carne. Un raport FAO arată că “insectele comestibile constituie o sursă de hrană de înaltă calitate pentru oameni, şeptel, păsări de curte şi peşti. Insectele reprezintă o excelentă sursă de proteine, grăsimi şi micronutrienţi”.

„Nu știu ce părere ar avea oamenii să mănânce așa ceva zilnic. Insectele sunt o importantă sursă de proteine, dar sunt foarte scumpe și pentru ca să fie introduse într-un meniu zilnic ar trebui să fie producții întregi de larve și insecte comestibile”, completează Tewis.

Deși această hrană cu insecte este privită de mulți cu dezgust, este posibil ca pe viitor să fie o specialitate. Marcel Dicke, profesor de entomologie, spune în același studiu de pe descopera.ro că în urmă cu ceva timp mâncăruri precum kiwi sau sushi nu făceau parte din meniul nostru, fiind posibilă apariția unei specialități cu insecte în viitorul apropiat.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu