Inaugurarea Depozitului de Filme, amânată de birocraţie
Deşi inaugurarea Depozitului de Filme de pe strada Maiakovski era programată pentru data de 8 august, amenajarea acestui spaţiu este departe de a fi încheiată.
Potrivit reprezentantului Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc, Cristian Hordilă lucrările în spaţiul care adăposteşte Depozitul de Filme sunt în stand-by administrativ. „Aşteptăm deocamdată confirmarea parteneriatului dintre Primăria Cluj-Napoca şi România Film care să ne ofere libertatea de ne apuca de lucrări. Am reuşit puţin igienizarea spaţiului, am tuns o parte o parte din vegetaţie, am creat câteva alei şi luminişuri. Multe nu putem face până nu vom obţine hârtia din partea Primăriei care să ne confirme legalitatea acţiunilor pe care vrem să le întreprindem. Aşteptăm de la o zi la alta un răspuns, însă nu ştim dacă îl vom primi într-o săptămână sau două. Este şi perioada concediilor şi multă lume este plecată, fapt ce întârzie începerea lucrărilor”, a precizat Cristian Hordilă pentru Transilvania Reporter.
În prezent, în faţa clădirii depozitului sunt adunate mai multe crengi uscate, iar în lateralul clădirii au fost curăţate de vegetaţie mai multe zone. Din păcate, acestea sunt singurele măsuri vizibile care au fost luate până acum în curtea depozitului. “Am adunat cât am putut, sunt tot zgâriat pe spate de la crengi, însă nu am o drujbă, nu am nimic care să ma ajute să curăţ mai bine locul”, a explicat un lucrător cu ziua care se afla în perimetrul depozitului în cursul zilei de joi, 7 august.
Campania de strângere de fonduri pentru Depozitul de Filme a fost anunțată oficial la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) şi a urmărit, într-o primă etapă, transformarea unuia dintre cele mai interesante locuri din Cluj într-un spațiu alternativ de cultură urbană, care va găzdui proiecții de film și alte evenimente culturale. Campania organizată în cadrul platformei We Are Here a reușit asfel să atragă suma de 2328 de euro.
Având în vedere că doar contribuțiile individuale nu au acoperit suma necesară de 7000 de euro pentru recondiționarea Depozitului, iniţiatorii campaniei au primit şi sprijinul sponsorilor.
Fondurile obţinute din sponsorizări şi donaţii ar trebui să fie utilizate în scopul acoperirii cheltuielilor legate de igienizarea spațiului, toaletarea vegetației și amenajarea unui parc cu alei de acces din lemn și pietriș, racordarea la rețeaua de curent electric, delimitarea și îngrădirea zonei. “De asemenea, vom amenaja un spațiu de joacă pentru copii, vom începe reabilitarea unei hale aflată în incinta Depozitului și vom amenaja spații comune destinate organizării unor evenimente diverse”, spuneau reprezentanţii campaniei la mijlocul lunii lunie.
Depozitul de Filme, fost depozit al RADEF RomâniaFilm, este în continuare un spaţiu dezolant care poate deveni primul muzeu al filmului din România.