Expediția pe Manaslu a eșuat. Cei 8.000 de metri nu s-au lăsat cuceriți

Echipa Expediţiei Manaslu 2013: Adi Vălean, Vasile Cipcigan, Mike Bowyer şi Vlad Căpuşan/Foto: manaslu2013.ro

Echipa de patru alpiniști formată din Adrian Vălean (Sibiu) , Vlad Căpuşan (Cluj), Vasile Cipcigan (Cluj) şi Mike Bowyer (Cluj) se întoarce acasă. Vremea nefavorabilă nu mai permite alpiniștilor încă o încercare, după ce miercuri atinseră pragul de 7.200 de metri.

“De ieri a început să ningă. Astăzi în C4 vremea a fost și mai urâtă, vânt, a nins foarte tare, nu se mai vedea nimic din cauza ceții. Practic sezonul de escaladare pe Manaslu s-a încheiat. Toată lumea va coborî în BC. Am ajuns în C3, voi sta să mănânc o supă și voi continua coborârea spre BC unde mă așteaptă băieții”, a scris Vlad pe blogul său.

Aceeași dezamăgire răzbate și din cuvintele lui Adi, postate tot pe blog. „Fereastra de vreme bună pentru vârf nu s-a confirmat. Încă de ieri a început să ningă, azi dimineață în C4 a fost vânt puternic și a nins, toată lumea coboară spre base camp. Din păcate expediția noastră se termină duminică, nu mai avem timp de o tentativă, vremea nu a ținut cu noi – ne întoarcem acasă.”

Vârful Manaslu a mai fost urcat de români în 2006 de alpinistul Horia Colibăşanu şi în 2011 de bucureşteanul Alex Găvan. Manaslu este al optulea vârf din lume ca altitudine şi a fost cucerit prima dată în 9 mai 1956, de o echipă de alpinişti japonezi. De atunci, 77 de alpinişti şi-au pierdut viaţa în încercarea de a urca pe acest vârf. În luna septembrie a anului precedent, nu mai puţin de 11 oameni şi-au pierdut viaţa din cauza unei avalanşe produse pe Manaslu.

Postaţi un comentariu