Elevii din Cluj au reînviat tradițiile și obiceiurile Crăciunului în Ardeal

Foto: Dan Bodea

Elevii Colegiului Tehnic , , Raluca Ripan” din Cluj-Napoca au intrat joi în atmosfera tradițiilor străvechi de Crăciun reînviind obiceiuri uitate de tinerele generații, de la dansuri populare ardelenești, la prepararea unor bucate care se regăsesc destul de rar, astăzi, pe mesele românilor.

Activitatea , , Poveste de Craciun în Ardeal” a elevilor din clasele IX-XII a cuprins parada tradițiilor de Crăciun şi a costumului popular din zone istorice ale Transilvaniei precum Maramureş, Sibiu, zona Someşurilor sau Ţara Moţilor. Îmbrăcați în costume populare, personale sau de împrumut, și bucuroși de oaspeți, elevii au colindat și au făcut schimb de rețete tradiționale ardelenești, au jucat scenete și au dansat pe cântece populare, sub privirile profesorilor și diriginților.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

De exemplu, clasele a XI-a, de la profilurile industrie alimentară, gastronomie și de la școala profesională de bucătar au pregătit tradiții și obiceiuri din Maramureș și au colindat, printre altele colindul „Asta-i sara de Crăciun”. „Am pregătit bucate specific tradiționale și o parte dintre elevi au fost îmbrăcați în costume populare, unele vechi de zeci de ani. Copiii au fost foarte interesați și chiar ne-au surprins. Suntem trei clase pe nivel și din fiecare clasă s-au implicat copiii care au dorit, îndrumați de diriginții, profesorii sau maiștrii, lor”, a declarat pentru Transilvania Reporter Cristina Budean, profesor-inginer la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Raluca Ripan”.

Astfel, fiecare ciclu de învățământ și-a ales câte o zonă geografică din Transilvania, prezentând mâncăruri, tradiții și obiceiuri de Crăciun. Clasele a IX-a au prezentat tradiții de Crăciun din zona Someșului mic, respectiv din zona Clujului și a Bistriței, clasele a XII-a au reprezentat Țara Moților și, având mai multă experiență, au pregătit diverse preparate: mălai, cozonac, pâine de casă, jumări. Clasele a XI-a și a X-a s-au concentrat asupra prezentării tradițiilor vechi și noi de Crăciun.

„Noi prezentăm o masă de Crăciun din secolul al XVIII-lea, din Țara Moților. Eu sunt profesoară de istorie și am vrut să îi conving pe elevii mei că este important să nu uite tradiția obiceiurilor noastre. De exemplu, am aflat și eu, alături de ei, că palinca din Țara Moților a fost inventată de arabi și a ajuns la noi după anul 1000. Toată activitatea a avut un scop educativ. Costumele au fost specifice zonelor pe care am vrut să le reprezentăm. Anul trecut elevii au reprezentat obiceiuri de Crăciun din mai multe țări din lume, într-o activitate multiculturală, dar anul acesta am hotărât să rămânem la tradițiile noastre. Unii dintre copii au pregătit colinde din Maramureș, alții au prezentat o scenetă și am încercat să oferim momente cât mai diferite pentru a nu ne plictisi audiența”, a precizat Georgeta Cristoiu, profesoară de istorie și consilier școlar.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Elevii din clasa a noua,   din cadrul ansamblului „Cununița Baciului”,   au prezentat un joc de pe Valea Nadășului,   sub îndrumarea instructorului-coregraf Daniel Rusu/Foto: Dan Bodea

Elevii din clasa a noua, din cadrul ansamblului „Cununița Baciului”, au prezentat un joc de pe Valea Nadășului, sub îndrumarea instructorului-coregraf Daniel Rusu/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Activitatea s-a încheiat cu o degustare a preparatelor pregătite de elevi, dar și cu inaugurarea atelierelor de instruire practică, specializarea Gastronomie, din cadrul Colegiului Tehnic , , Raluca Ripan”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu