Cristina Varo, terapeut: „Cu cât o femeie se cunoște mai bine, cu atât va ști până unde se întind granițele sale de compromis”

Foto arhivă: Dan Bodea
Oricine se îndoieşte că hărţuirea sexuală este o problemă reală în România, nu trebuie decât urmărească dimensiunea campaniei #metoo, un hashtag folosit de femeile care povestesc cum au fost hărţuite sau abuzate. La întrebarea privind vârsta de iniţiere a bărbatului în meşteşugul înjosirii femeii răspunsul este: de la vârsta şcolii, şi vine din partea elevilor unui colegiu tehnic din Cluj care au triat candidatele la trofeul de Miss Boboc în funcţie de măiestria cu care mimau sexul oral decojind bananele ţinute de colegii lor între picioare.

„Cu cât te cunoști mai bine, cu atât vei ști până unde se întind granițele tale de compromis”, acesta este recomandarea pe care terapeutul Cristina Varo o face femeilor care se confruntă cu lipsa respectului de sine într-o societate care, în continuare, în anumite medii, plasează femeia într-o poziție de supunere.

 „De multe ori îmi zic că dacă aș fi mamă, foarte mult aș investi în stima de sine a copilului meu, în încrederea lui și în educație. Un om care se cunoaște pe el poate să decidă până unde poate să facă compromisuri. Atâta vreme cât nu este vorba de abuz. Pentru că am lucrat și cu femei abuzate care au purtat trauma unui viol prin care au trecut în tinerețe. Au intrat în relații de căsnicie, dar în ele exista mereu o durere și o anumită mizerie care le împiedicau să fie fericite. Relația lor cu alți bărbații era din start compromisă pentru că nu mai aveau încredere în ele, nu mai aveau încredere în bărbați și acei bărbați erau priviți ca un fel de colac de salvare fiindcă le acceptau așa cum sunt. Din discuțiile cu ele reieșea că relația cu sexul opus nu fusese niciodată așa cum și-ar fi dorit”, precizează Cristina Varo.

Terapeutul a avut situații în care femeile care au fost abuzate sexual în adolescență au intrat în relații submisive în care erau obișnuite să fie umilite pentru că simțeau că nu mai au pentru ce să fie respectate. Atunci a fost necesară introducerea unui proces de terapie prin care aceste femei să își găsească propria demnitate.

În societatea românească femeile sunt încă tributare, spune Cristina Varo, dar s-au făcut pași importanți și aceste cazuri nu mai sunt o constantă. „Există femei în funcții de conducere care reușesc să se evidențieze prin valoarea lor. Dar încă suntem obișnuite să tăcem. Dacă intrăm într-un mediu defavorizat, vedem că acolo femeile sunt foarte vulnerabile și sunt condiționate de puterea financiară a bărbatului. În mediul în care femeia este educată, aceasta are mai multă putere și mai multă posibilitate de a-și găsi autonomia”.

Terapeutul Cristina Varo consideră că în societate, în general, nu ar trebui să vorbim despre vulnerabilitatea femeii ca despre o etichetă. Pentru că dacă vom continua să vorbim la nesfârșit cât de vulnerabile sunt femeile, acestea vor rămâne pentru totdeauna în poziția slabă.

„Nici a fi sexist nu este foarte firesc pentru că energiile masculine și feminine sunt diferite și de aceea existăm ca două sexe distincte: pentru a ne completa. Atunci o femeie care își pune în valoare talentele și calitățile, este mult mai câștigată decât dacă ar intra într-o luptă cu bărbații. Dacă mergem pe ideea de colaborare, vom vedea că există loc pentru fiecare”, precizează terapeutul.

Fără educație corespunzătoare, firmă Cristina Varo, femeia nu va ști cine este, ce poate, care a fost evoluția ei.

„Diferențele dintre femei și bărbați trebuie privite ca ceva natural, trebuie acceptate. În societatea românească vedem tot mai multe femei care reușesc pe cont propriu și de aceea se explică și rata mare a divorțurilor. Femeia câștigându-și autonomia, nu mai este dispusă să sufere atât de mult. În profesia mea nu mă întâlnesc cu cazuri vulnerabile financiar, dar mă întâlnesc cu cazuri vulnerabile emoțional în care apare o dependență emoțională față de partener, urmare și a unui sistem de educație primit în familie. Acest model parental ne influențează foarte mult în alegerile partenerilor. Așa că dacă am văzut o mamă submisivă care a fost docilă și nu a avut multe de zis în relația cu bărbatul de lângă ea, acest model le este transmis și fiicelor. Chiar dacă ele nu sunt împlinite și respectate, li se pare că un bărbat mai bun nu găsesc. Totul pleacă de la respectul de sine. Cunoaște-te pe tine, respectă-te și cunoaște-ți limitele și posibilitățile pentru a ști cum să te poziționezi. Altfel, noi proiectăm foarte repede asupra celuilalt o putere, mai ales dacă el răspunde unei fantezii sau unui ideal al nostru. Dar dacă te cunoști pe tine, dacă ști cum să te poziționezi și să te detașezi pentru a privi cu un ochi de spectator relația cu celălalt, asta te va ajuta în identificarea punctelor de legătură, dar și a diferențelor dintre tine și partener”, recomandă Cristina Varo.

Care este locul femeii în societatea viitorului?Cristina Varo consideră că societatea viitorului ne va pune față în față cu femeia asumată și conștientă, care nu se va vedea nevoită să-și dovedească puterea.

„Femeia viitorului, sper eu, își va găsi locul, își va cunoaște potențialul și valoarea și va căuta să se manifeste în mod «ecologic» în societate. Altfel vom fi tot timpul prinși între aceste lupte de putere între femei și bărbați”, explică Cristina Varo. Dar pentru ca femeile din societatea românească să își cunoască poziția și drepturile, acestea au nevoie de informație.  „Niciodată nu este prea târziu să intri într-un program de educație sexuală sau de prevenire a abuzului. Fiecare generație are nevoie să fie informată, are nevoie să știe care este dinamica legăturilor, a durerilor prin care putem trece. Fiecare dintre noi are o durere în el. Chiar și agresorii au traume și suferințe. Nu neapărat remușcări, dar venind din familii cu multă violență și agresivitate în care li s-a spus că nu sunt în stare de nimic, au ajuns să creadă asta despre ei. Au o stimă de sine scăzută, sunt la un nivel instinctual în care nu au achiziționat abilități sociale. Suferința este de ambele părți. Atât de partea victimelor, cât și de partea agresorilor”, explică Cristina Varo.

Tocmai de aceea, societatea ar trebuie să pună accent mult mai multe pe organizarea unor grupuri de discuție în care oamenii să aibă ocazia să vorbească. „Se tace de frică, de rușine, de umilință, de teama de a fi expusă unei judecăți. M-aș bucura să se vorbească mai deschis despre tema aceasta și poate vocea victimelor ar deveni în acest fel o forță pentru a le ajuta pe alte femei să aibă curaj să se repoziționeze, să-și recapete demnitatea și să-și câștige respectul de sine”, precizează Cristina Varo.

[stextbox id=’custom’]Cristina Varo este terapeut, trainer și coach în Cluj-Napoca, absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială, din cadrul Universității Babeș-Bolyai. A lucrat cu persoane din diferite medii: de la antreprenori la persoane aflate în ultima fază a vieții, practicante ale prostituției, persoane aflate în depresie, copii, adolescenți și persoane mature aflate în detenție.[/stextbox]

„Ideea că femeia provoacă mi se pare o scuză ieftină. Chiar dacă femeia provoacă, ține de capacitatea noastră de a face față provocărilor. Și în trafic suntem provocați și la ghișeu la bancă suntem provocați. Forța fizică aparține clar bărbatului, dar o femeie care nu știe că poate să se apere este din start o victimă. Dar fiecare femeie se poate apăra în momentul în care are stimă de sine și știe până unde poate să facă compromisuri”, Cristina Varo, terapeut

„Să pedepsești este cel mai ușor lucru, dar prin pedeapsă nu se face educație. Societatea românească trebuie să pună accent pe educație, iar sistemul nostru este în colaps. Este în cădere liberă de ani de zile și statul ar trebuie să investească cele mai multe resurse în educație. Oamenii educați nu vor putea fi ușor manipulați”, Cristina Varo, terapeut

Distribuie:

Postaţi un comentariu