Cu bune și rele împreună de o jumătate de secol

Cuplul Iudith și Vasile Csendes a fost felicitat de conducerea Primăriei

Au spus „DA” în urmă cu 50 de ani, iar anul acesta au sărbătorit nunta de aur. Cuplul Iudith și Vasile Csendes împărtășesc aceleași sentimente de dragoste și respect chiar și după 50 de ani de căsătorie. Au avut parte de o viață plină de greutăți, dar nu au avut timp să-și plângă de milă. Rețeta succesului, spun ei, este cunoașterea și atingerea țelurilor în viață.

Muzica și matematica

Iudith și Vasile Csendes s-au căsătorit de tineri. Ea avea doar 19 ani, iar el 26. Ea era profesoară de pian, iar el profesor de matematică. După un an de zile de la căsătorie, în 1964, a apărut în viața lor și băiețelul mult așteptat. Soții Csendes mărturisesc că viața trăită împreună nu a fost una tocmai ușoară, “erau alte vremuri“. Locuiau împreună cu băiețelul, cu părinții dar și cu o străbunică, într-un apartament de două camere. „Am avut o viață plină de greutăți, dar nu am avut timp să ne plângem de milă. Am încercat să învățăm din fiecare greșeală și să mergem înainte“, mărturisesc soții Csendes. Situația a fost la fel ani de zile, până într-un sfârșit când cei doi soți s-au mutat singuri, într-un apartament cochet, unde au avut grijă de băiețelul lor, pasionat la rândul lui de muzică. Neavând la acea vreme o școală de unde ar fi putut învăța ascunsurile pianului, soții Csendes și-au trimis copilul la Cluj Napoca, unde a studiat, așa cum și-a dorit de micl, pianul.

Soții Csendes ne-au dezvăluit secretul longevității în cuplu

Soții Csendes ne-au dezvăluit secretul longevității în cuplu

 

Valori de urmat

Iudith mărturisește cum stătea ore întregi la coadă pentru o bucată de pâine sau o sticlă de lapte, iar după ce cumpăra alimentele necesare, le trimitea fiului, la Cluj. „Soțul meu e expert în împachetarea pachețelelor. De când fiul nostru avea 15 ani, asta făceam dacă nu săptămânal, de două ori pe lună cu siguranță“, susține Iudith. Respectul, răbdarea și dragostea sunt valorile pe care oamenii ar trebui să le urmeze, susțin cei doi, mai ales într-un cuplu. Acestea sentimente au încercat să le transmită și fiului lor. Se pare că au și reușit. După ce a urmat Conservatorul la București, acesta s-a căsătorit, aducând pe lume doi nepoței soților Csendes, fetița fiind campioană națională la înot. Nepoțelul, la rândul lui, păstrează tradiția familiei, urmând cursuri de pian.

Premiați în cadru oficial

Nu și-au sărbătorit nunta de argint și de aur cu sulițe și trâmbițe, ci printr-o slujbă religioasă, în care i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru faptul că sunt împreună și acum. „Dacă Dumnezeu îți dă greutăți, la fel îți dă și puterea cu care să treci prin ele. Nu îți dă mai mult decât poți duce“, susțin soții Iudtih și Vasile Csendes.

Aceștia, alături de alte 34 de cupluri de aur, au fost premiați luni de către conducerea Primăriei municipiului Satu Mare, în cadrul unei ceremonii de solidaritate față de acei care reușesc performanța de a sta împreună timp de 50 de ani. Cele 34 de cupluri au primit câte 500 de lei cadou și câte o diplomă de fidelitate. La eveniment a participat și europarlamentarul Corina Crețu, care și-a exprimat respectul față de aceștia și a apreciat inițiativa conducerii Primăriei.


Distribuie:

Postaţi un comentariu