Comisarii europeni s-au delectat la Cluj cu țuică de prune

Gustând din licoarea galbenă ardelenească
Foto Dan Bodea

Cârnați și pâine de casă, bere cu cireșe, gogoși cu magiun sunt doar câteva din cele 100 de feluri de bucate din care au gustat participanții de la Conferința Rectorilor Universităților Dunărene organizată de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Printre cei care au savurat bucate ardelenești și tuică de prune s-au numărat comisarii europeni Dacian Cioloș, Martin Gerzabek, Rudolf Strohmeier și ministru Mihnea Costoiu.

Mâncărurile au fost pregătite de către studenții de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor și de la Facultatea de Horticultură care au realizat un moment special pentru invitații sosiți la Cluj din diferite țări ale Europei.

„Ceea ce au pregătit studenții sunt aplicații practice ale cercetărilor științifice pe produse alimenare din cadrul lucrărilor de licență sau master . Studenții noștri promovează noul, dar fac apel și la tradiții. Din acest motiv avem și produse tradiționale care s-au păstrat de-a lungul timpului cum ar fi: pâinea cu mălai, cârnațul tradițional de casă, jumerele, toba, produse după rețete tradiționale cu ingrediente naturale. Inventivitatea studenților nu are margini când vine vorba  să dea viață unor produse noi. De exemplu, pâinea în trei culori, în aluat s-a introdus coloranți naturali obținuți din sfeclă, clorofilă și coajă de portocală. De asemenea, studenții au adus alături de mâncare diferite băuturi alcoolice pe care le fac ca și teme de cercetare: bere cu ghimbir, cu lămâie sau cu cireșe. Sunt toate după propriile rețete ale studenților și bazate pe produse naturale”, a precizat prof. dr Sevastița Muste decanul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu