Clujul prinde culori

Foto arhivă: Dan Bodea

O casă care dansează, acrobație cu efecte pirotehnice, proiecții nocturne de filme, concerte, vânătoare de comori, activități pentru copii, activități sportive, scene de dans și audio pentru amatori, ateliere de creație, șah, table sau tricotaj, de gătit, de actorie de film, o sesiune de castig pentru cei care vor să-și testeze talentul actoricesc, petreceri, bătaie cu culori, expoziții, instalații inedite, o noapte albă în Grădina Botanică, spectacole de muzică, dans , teatru și poezie. Timp de patru zile, între 1 și 4 august, respectiv de joi până duminică, festivalul “Colours of Cluj” invită clujenii și nu numai să se participe nu doar ca spectatori la cele peste 60 de manifestări și activități organizate în opt locații din oraș, ci și ca actori.

Piața Unirii, Bulevardul Eroilor, Parcul Central, strada Potaissa, Grădina Botanică, Casa TIFF , cartierul Mănăștur și depozitul de filme de pe strada Maiakovski sunt cele opt locații gazde ale evenimentelor oferite de organizatori – o echipă de 150 de oameni, dintre care 100 voluntari- și un buget de 50.000 de euro. „Dorim a promova actele de cultură urbană, nu doar în scopul de a culturaliza și fideliza publicul clujean spre actele spectacolului dar și ca o soluție alternativă pentru promovarea spectacolului în stradă. Am ales o perioadă îndrăzneață, în care Clujul duce o lipsă de activități și de prezență de public în stradă, să aline viața culturală și socială a clujeanului într-o perioadă mai seacă a orașului”, spune Cristian Hordilă, directorul festivalului. „E un festival pe care l-am gândit la un mod riscant, pentru că se desfășoară în spații publice, deschise și pentru că mizăm pe participarea oamenilor”, completează Andreea Iacob, director artistic.

Program bogat, pentru toate vârstele și gusturile

Joi, 1 august, de la ora 22.00, o proiecție video pe fațada clădirii de pe Bulevardul Eroilor nr.1 deschide festivalul. Este vorba de proiectul de videomapping interactiv „Dancing House” ( „Casa care dansează” ) a artistului austriac Klaus Obermaier. Imaginea va putea fi mișcată de către spectatori, chiar prin mișcările lor. La ora 22.30 centrul Clujului va lua foc în spectacolul de acrobație cu efecte pirotehnice, „The Art of Fire”( „Arta Focului” ). De la ora 23.00, în Piața Unirii, actorul și regizorul Horațiu Mălăele, va fi prezent la proiecția în aer liber filmului său “Funeralii fericite ”, alături de scenaristul și producătorul Adrian Lustig.

Vineri, 2 august, între orele 14.00 și 20.00, cei care vor să-și testeze talentul actoricesc sunt așteptați la Casa TIFF la o sesiune de casting sub ochiul atent al regizorului Tudor Giurgiu. Cei aleși vor fi înscriși la o școală de actorie și film, din luna septembrie până în martie, având posibilitatea de a intra în viitoarele proiecte de film din România. Giurgiu va coordona și un atelier de actorie de film “Vreau să joc în film”. De la ora 21.00, regizorul pregătește o proiecție de film surpriză pe strada Maiakovski nr. 31-35.

Premii consistente îi așteaptă pe cei mai buni. Sâmbătă, 3 august, de la ora 10.00 se dă startul competiției „vânătoare de comori”. 15 echipe a câte două persoane, cu ajutorul unor indicii colorate, vor descoperi adevărate comori ale Clujului, locuri cu povești interesante dar neștiute, cu secrete bine păstrate până acum. Câştigătorii premiului I vor primi câte un abonament la TIFF 2014, cei de pe locul II câte un pachet pentru participarea la “Luna Plină” – Festivalul Filmului Horror şi Fantastic (14-18 august, Biertan, judeţul Sibiu), iar câştigătorii locului III vor avea acces liber la toate evenimentele organizate de Casa TIFF în luna septembrie. De asemenea, membrii celor trei echipe finaliste vor câştiga şi o aventură cu canoe la Cetea, oferită de Outdoor4u, şi câte un card de fidelitate cu reducere de 100 de lei pentru orice produse.

Clujenii își pot petrece seara de sâmbătă, de la ora 19.00, la Grădina Botanică unde va avea loc un eveniment aparte, în premieră: „noapte albă”. Format din trei subevenimente, respectiv un recital de muzică clasică, un recital de spectacolul de treatru “This is to my body come into my mind”, un moment de muzică intrumentală și un recital de arii celebre din opere și texte din piesele trupei Semnal M, susținut de Iulia Merca, fiica regretatului Iuliu Merca, solistul vocal al trupei rock. De asemenea, de la ora 20.00, spațiul “La terenuri” din Mănăștur va fi gazda unui spectacol de improvizație “Viața de cartier în Mănăștur”.

Patru zile colorate

Bulevardul principal al orașului, Eroilor, va găzdui pe perioada festivalului expoziţii şi instalaţii realizate de artiştii clujeni, precum şi o demonstraţie de tango argentinian, vineri, de la ora 18.00, şi una de salsa, sâmbătă, de la ora 18.00. Proiectele prezentate aici sunt câştigătoarele concursului organizat de festival, prin care organizatorii au căutat să identifice şi să prezinte lucrări create de artişti clujeni. “Mizăm în cea mai mare parte pe artiști clujeni, pe Bulevardul Eroilor vor fi instalate o serie de instalații, expoziții care au fost selectate în urma unui concurs. Una dintre instalații, denumită “mometul timpului”, este formată dintr-un disc alb, deasupra căruia se află niște baloane cu vopsea care va picura pe disc și vor crea un desen al timpului”, spune Andreea Iacob, director artistic.

O zonă de relaxare este improvizată pe strada Potaissa. Tot acolo, o bucătărie mobilă va susține ateriere de gătit în aer liber: joi – seară evreiască, vineri – seară germană, sâmbătă – seară maghiară şi duminică – seară românească. Doritorii să învețe secrete din arta culinară vor gusta apoi din propriile creații. Tot aici spectatorii vor putea asista, joi, la un recital de chitară clasică susţinut de Guitar Trio of Cluj-Napoca, în timp ce vineri atmosfera va fi întreţinută de DJ Addo. Sâmbătă, Alexandru Negriuc, Ileana Surducan şi Fox in the Box pregătesc un eveniment inedit de pian, desen şi video, iar duminică DJ Acqzuel va fi responsabilul cu buna dispoziţie. Tot a capitolul concerte, Casa TIFF va găzdui, vineri de la ora 20.00, concertul trupei Verde.

Nici copii nu vor fi mai puțin „colorați”, fiecare zi, de vineri până duminică, Piaţa Unirii va găzdui activităţi pentru copii, între orele 11.00 şi 15.00, iar seara o scenă de dans pentru amatori, urmată de concert: vineri- The Glass Fish, Satellites, Mushroom Story, sâmbătă- Mojo Barrel, Quantum Drive, Kaleidonescu, duminică- Natif, Domino, Marius Mihalache Band şi Irina Sârbu.

Așadar, cei care aleg să-și petreacă sfârșitul de săptămână în inima Transilvaniei, au de unde alege, festivalul „Colours of Cluj” aduce de toate pentru toți.

În fiecare seară la Casa Tiff are loc „Petrecerea culorilor”, cu ţinută obligatorie în culoarea zilei : joi – roşu, vineri – verde, sâmbătă –– galben, duminică – albastru. Intrarea costă 5 lei.

Înscrierile la sesiunea de casting de la Casa Tiff, de vineri se fac la adresa de email info@casatiff.ro iar înscrierile la competiția „vânătoare de comori” se pot face până în 31 iulie, la adresa de email info@shiftart.ro

„Mizăm pe îndrăzneala clujenilor de la participa la evenimente care se desfășoară într-o perioadă de vacanță studențească, în ideea de a demonstra că orașul Cluj nu e doar un oraș studențesc, că este un oraș populat tot timpul. Cultura este exprimată la “Colours of Cluj” în toate actele și felurile posibile”, Cristian Hordilă, directorul festivalului

Distribuie:

Postaţi un comentariu