Cluj/3000 de participanți la mitingul de susținere a cazului familiei Bodnariu

Foto: Cristina Beligăr

Un nou miting de susținere a familiei Bodnariu a fost organizat sâmbătă la Cluj, de data aceasta manifestarea reunind în jur de 3000 de participanți. Timp de două ore, pe scena amenajată în Piața Unirii s-au ținut discursuri și au fost prezentate mai multe momente artistice prin care participanții și-au arătat solidaritatea față de cazul Bodnariu. În jurul orei 13.00, protestatarii au pornit în marș spre Bulevardul Eroilor, în direcția Bulevardulului 21 Decembrie 1989 pentru a se întoarce, din nou, în Piața Unirii. Proteste similare cu cel de la Cluj au avut loc sâmbătă în mai multe țări din lume.

În urmă cu două zile cazul tânărului cuplu din Norvegia al cărui copii au fost luați de statul norvegian a ajuns și în media britanica, prin BBC, care a realizat un documentar audio și a publicat pe site-ul său un amplu material despre familia Bodnariu. La începutul lunii aprilie, Barnevernet, serviciul social norvegian pentru protecția copilului, l-a redat familiei Bodnariu pe mezinul Ezekiel, după ce o instanță din Norvegia a decis că acesta se poate întoarce lângă părinții săi.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„Eu sunt din București, am venit la meciul de tenis al Simonei Halep și când am văzut acest miting am zis să mă alătur. Sunt absolut dezamăgit de reacția poporului român și a comunității europene cu privire la acest caz. Cum este posibil ca cineva să despartă o familie și noi să nu reacționăm. Noi, românii, ne-am pierdut din demnitate. Așa cum se comportă autoritățile în momentul de față, cred că astfel de proteste sunt frecții la un picior de lemn. Guvernul norvegian nu este buricul pământului și trebuie să cedeze fără a se juca cu destinele unor copii”, a declarat pentru Transilvania Reporter Marian Simionescu, unul dintre participanții la protest.

„Am venit pentru a atrage atenția autorităților norvegiene asupra familiei Bodnariu și a altor cazuri pe care ei încearcă să le rezolve încălcând anumite principii ale vieții. Există o mână de oameni care gândesc diferit față de ei și vrem să arătăm că valorile adevărate nu sunt valorile lor. În general oamenii nu țin cont de părerile altora, dar trebuie să ne spunem punctul de vedere. Sper ca acest miting să aibă ecou, deși intențiile lor sunt de a asculta de propriile lor interese”, a spus Marin Mureșan, alt participant la miting.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Pe durata manifestării au fost rostite mai  multe rugăciuni și au fost intonate cântece bisericești de membrii Comunității Penticostale Cluj și nu numai. Pe scena din Piața Unirii s-a aflat și reprezentantul Bisericii Ortodoxe, Liciniu Câmpean, consilier misionar social al Mitropoliei Clujului. Protestatarii și-au manifestat indignarea „față de o legislație greșită și abuzivă și față de metodologia de aplicare a acestei legislații”.

„Cerem autorităților norvegiene să se implice în soluționarea cazului Familiei Bodnariu și a cazurilor celorlalte familii care trec prin situații similare. Într-un stat civilizat nimeni nu e mai presus de lege. Apreciem că presa norvegiană a început să prezinte anumite abuzuri din activitatea Barnevernet sau deficiențe a legislației în vigoare. Suntem aici și pentru a ne exprima indignarea față de slaba determinare a demnitarilor români de a contribui la soluționarea cazului. Prezența noastră este un semnal că vedem pericolele care se apropie de noi și anume că viitoarea victimă a acestui sistem poate fi printre noi”, au transmis participanții.

Pe scenă a urcat și sculptorul Liviu Mocan care a realizat o lucrare bazată pe cazul Bodnariu, numită „Rugăciune pentru familia Bodnariu”, plecând de la o imagine a acestei familii.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Protestul a fost organizat în sprijinul familiei formate din românul Marius Bodnariu, inginer IT, soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală, şi cei cinci copii ai lor, stabiliţi cu toţii în Norvegia. Copiii, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi fost suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu