Căsuţe din peturi la Tarna Mare

Tabăra ecologică a început în luna august

O tabără ecologică realizată prin intermediul unui program de cooperare transfrontalieră Ungaria – România, îşi va deschide porţile anul viitor în comuna sătmăreană Tarna Mare. Derularea proiectului, implementat de filiala din Tarna Mare a Parohiei Reformate Tămăşeni, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului ( APM ) din Satu Mare, a început în luna august a.c., din dorinţa ca tinerii să-şi poată fructifica în cadru natural cunoştinţele teoretice în domeniul mediului dobândite cu prilejul programelor desfăşurate în cadrul Complexului Ecologic “Casa Verde” din Grădina Romei.

elevi-tabara-ecologica

Pentru o căsuţă de circa 16 mp este nevoie de 3.000 de flacoane

3.000 de flacoane pentru o căsuţă

Potrivit directoarei APM Satu Mare, Elisabeta Bekesy, pentru amenajarea taberei ecologice de la Tarna Mare, Parohia Reformată din Tămăşeni a oferit un teren în suprafaţă de două hectare, iar în prezent se lucrează la construcţia care va găzdui o sală de conferinţe şi săli de curs ce vor fi dotate cu mobilier ecologic conform standardelor europene. Însă, elementele inedite ale taberei vor fi cele cinci căsuţe ecologice, din care două vor fi realizate din lemn, iar trei din flacoane de plastic.

“La nivelul judeţului Satu Mare astfel de deşeuri se găsesc în cantitatea cea mai mare, iar construirea celor trei căsuţe din acest material reprezintă o variantă de valorificare eficientă a acestora. Prin urmare, la începutul lunii august, cel puţin 30 de elevi de la şcolile din municipiul Satu Mare au participat la umplerea cu nisip a flacoanelor. Pregătite în felul acesta, flacoanele vor fi cărămizile din care se vor construi cele trei căsuţe. Pentru o căsuţă de circa 16 mp este nevoie de 3.000 de flacoane, iar în prezent acestea sunt depozitate în aşteptarea începerii efective a construcţiilor” – spune directoarea Elisabeta Bekesy.

elevi-tabara-tarna-mare

Inaugurarea taberei ecologice va avea loc la începutul verii viitoare

Şapte zile în tabăra ecologică

Inaugurarea taberei ecologice de la Tarna Mare este prevăzută pentru începutul verii viitoare, în preajma Zilei Mondiale a Mediului. Directoarea APM spune că primii copii găzduiţi în tabără vor fi câştigătorii concursului organizat în cadrul programului “Ecoturismul în contextul gestiunii deşeurilor”, inclus în proiectul de educaţie ecologică “Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om”. Este vorba despre un program regional la care participă elevii ai şcolilor din judeţele Satu Mare, Cluj, Bihor, Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Maramureş, a cărui lansare a avut loc în 7 octombrie la Satu Mare. Pentru etapa finală a concursului, elevii care au trecut de prima etapă vor trebui să prezinte o machetă despre cum văd ei  un centru turistic realizat conform cerinţelor europene, în comparaţie cu unul existent, care nu corespunde acestor cerinţe.

Distribuie:

Postaţi un comentariu