Bihoreanul Terente Merce și maramureșeanul Ioan Buda, avansați în grad de Traian Băsescu

Foto: Ioan Buda

Președintele României Traian Băsescu a semnat joi un decret prin care Şefii Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră, IGSU, Departamentului Informaţii din MAI și mai mulți generali din MApN au fost înaintați în grad. Printre aceștia se numără și maramureșeanul Ioan Buda și consilierul prezidențial, orădeanul Merce Terente.

Ioan Buda și Merce Terente sunt, începând de joi, chestori generali de poliție, ca urmare a unui decret semnat de președintele României, Traian Băsescu. Dincolo de merite, cei doi au fost de-a lungul carierei lor „actori principali” în numeroase scandaluri, însă asta nu le-a stat în cale atunci când a fost vorba de o avansare în grad.

Ioan Buda este şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, fiind, începând cu 1990, ofițer operativ la Punctul de Trecere a Frontierei Borș. În anul 2003 a devenit șef al biroului din cadrul Direcției Poliției de Frontieră Oradea, pentru ca în 2005 să devină director al aceleiași direcții. În 2007 a fost avansat la București după numeroase scandaluri de corupție la Oradea. De curând, Ioan Buda a fost audiat în dosarul de corupție Moravița 1, la cererea mai multor inculpați. Potrivit acestora, Ioan Buda era „regina” din schema afacerii șpăgilor colectate la vămi.

Merce Terente nu este nici el o necunoscută pentru justiție fiind în prim-planul mai multor scandaluri. Bihoreannul este secretar general adjunct în cadrul Ministerului Administrației și Internelor, fiind de asemenea consilier pe probleme de securitate al președintelui României, Traian Băsescu. Printre realizări se numără și obținerea titlului de cetățean de onoarea al comunei Cărpinet dar și faptul că a ieșit basma curată dintr-o anchetă în care era suspectat că, în perioada 2008-2009, ar fi sustras și copiat mai multe documente din arhiva secretă  a MAI. Marian Vanghelie, actualul primar al sectorului 5, l-a acuzat pe bihorean că ar fi participat la acțiunea de sustragere de informații clasificate însă Vasile Blaga l-a scuzat pe Terente, declarând că singura lui vină este că a fost la locul nepotrivit în momentul nepotrivit.

La data de 1 decembrie 2009, Merce Terente a fost avansat în funcția de chestor principal de Poliție pentru ca două săptămâni mai târziu să fie decorat de administrația prezidențială cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler cu însemne pentru militari.

terente

Foto: Merce Terente

Distribuie:

Postaţi un comentariu