BĂTRÂNEȚE. Acasă la “Sfântul Ioan”

Centrul de îngrijire a vârsticilor "Sfântul Ioan" are o capacitate de 34 de locuri / Fotoreporter: Vasile Mihovici

Aproape o jumătate de milion de euro şi mai puţin de un an pentru ridicarea, dotarea şi darea în folosinţă a investiţiei. Aceasta este reţeta aplicată de soţii Ioan şi Laura Avaşi din Satu Mare pentru ca persoanelor în vârstă, care nu pot fi îngrijite acasă de către familii sau  soarta a făcut să nu mai aibă pe nimeni, să-şi poată trăi liniştite bătrâneţile.

Este vorba despre centrul de îngrijire a vârsticilor “Sfântul Ioan” din comuna Păuleşti, județul Satu Mare, realizat de familia Avaşi exclusiv din fondurile proprii. Centrul are o capacitate de 34 de locuri, din care, la aproximativ o lună de la inaugurare, 20 sunt deja ocupate, iar solicitările nu lipsesc. Deşi costurile au fost mult mai mari decât cele estimate iniţial şi vor putea fi amortizate doar în zeci de ani, Laura Avaşi spune că nevoia construirii unui centru pentru vârstnici a fost şi mai mare şi a contat cel mai mult.

“Nu se potrivesc calculele, şi cheltuielile au fost mult mai mari decât am estimat noi, iar  amortizarea sumei cheltuite o vom face probabil în 30 de ani. Dar cunoscând situaţia multor persoane care nu pot să aibă grijă de bătrânii din familie, am dorit să venim în sprijinul lor” – a declarat Laura Avaşi.

Pentru cei 20 de vârstnici găzduiţi în prezent în aşezământul din Pâuleşti, Centrul “Sfântul Ioan” înseamnă acasă, deşi fiecare poartă în suflet povara amintirilor şi cea a motivelor pentru care se află aici.

Una dintre femei are peste 80 de ani şi este prima locatară a centrului.

“Am locuit împreună cu sora mea, dar ea a plecat la copii în străinătate, aşa că am rămas singură. De aceea am venit aici şi mă bucur că am făcut această alegere”, spune octogenara.

O altă femeie, de loc din Supur, spune cu amărăciune: “Copiii mei locuiesc în străinătate şi nu pot să aibă grijă de mine. Acasă, la ţară, nu mai e nimeni, casa e încuiată şi goală”.

Centrul de îngrijire a vârstnicilor “Sfântul Ioan” din Păuleşti are 14 camere prevăzute cu toate dotările, 12 grupuri sanitare, bucătărie, sufragerie, o sală pentru activităţi comune, terasă şi grădină.  Vârstnicii primesc zilnic trei mese şi două gustări şi au parte de asistenţă medicală permanentă. Costul lunar achitat de fiecare persoană găzduită în centru este între 1.600 și 1.800 lei.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu