Angajare după eliberare: Bursa locurilor de muncă în Penitenciarul Aiud

Bursa locurilor de muncă- Penitenciar Aiud

În această dimineață, preț de 3 ore, o încăpere din Penitenciarul Aiud a devenit spațiul de întâlnire între persoanele care execută pedepse privative de libertate, aflate în ultima perioadă a termenului, și potențiali angajatori. , , Bursa locurilor de muncă” a fost organizată în cadrul proiectului , , Tranziţia spre libertate prin Centre Regionale de Incluziune Socială” al Centrului Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană (CRED).

Cea de-a patra bursă a locurilor de muncă, organizată în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Aiud, a reunit aproxiamtiv 20 de reprezentanți din partea angajatorilor și peste 50 de persoane care execută pedepse privative de libertate. Alte două burse a locurilor de muncă au mai fost organizate în anii precedenți în același penitenciar, precum și  în Penitenciarul Târgu Mureș

Ziua a debutat cu o masă rotundă în care au fost prezentate activitățiile asociației, planul de reintegrare socială, dar și beneficiile pe care angajatorii le au atunci când angajează , , o persoană cu cazier”: , , Sunt o forță de muncă discriminată, au un stigmat, dar și potențial”, spune psihologul penitenciarului Aiud. În cadrul întâlnirii, trei serii a câte 15 persoane care execută pedepse privative de liberatate au intrat în încăpere și au discutat cu reprezentanții firmelor prezente despre cerințele actualei piețe a muncii, despre C.V.-uri, scrisori de intenție și realitatea unui program de muncă fix.

Organizarea bursei locurilor de muncă în incinta unui penitenciar

, , În cadrul bursei, organizatorii vor prezenta beneficiile acordate angajatorilor pentru includerea pe piața muncii a persoanelor private de libertate. De asemenea, persoanele private de libertate au ocazia să se familiarizeze cu actuala piață a muncii și pot discuta direct cu eventualii angajatorii condițiile pe care le presupune găsirea și păstrarea unui loc de muncă”, spun reprezentanții Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

La ediția din acest an, au fost prezenți reprezentanți ai Agenției Județene Pentru Ocuparea Forței de Muncă(AJOFM) Alba, ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba, precum și ai altor șase companii din domenii precum brutărie, prestări de servicii sau catering.

După ce angajatorii  au fost avertizați că s-ar putea să fie un șoc pentru ei modul în care persoanele care execută pedepse privative de libertate văd oportunitatea unui loc de muncă, au început , , mini-interviurile”.

Dialogul dintre cele două părți a simulat discuția reală dintre un angajator și un potențial angajat, fiind cerute detalii cu privire la educație, experiență și calificare. Inevitabil, a fost abordat și subiectul , , de ce-ului” care îi adusese în spatele gratiilor. Aceste discuții le-au oferit angajatorilor o perspectivă asupra modului în care cei care au trecut prin penitenciar relaționează cu un loc de muncă: de la stigmatul unui cazier pătat, la lipsa de educație sau calificare, de la disponibiliatea de a accepta orice formă legală de a avea un profit, la mirarea în fața schimbărilor petrecute de când ei nu mai sunt , , afară”, până la refuzul unui loc de muncă ce impune un program lung și fix în schimbul unui salariu minim.

, , Sincer, nu cred că au șanse reale de angajare. Unul dintre ei chiar avea o inteligență deosebită. Mai avea trei zile (n.r. până la eliberare)”, spune Andrea Katana, directorul AJOFM Alba.

, , Le-aș acorda o șansă, oricât ar fi de duplicitar, îl vezi în câteva zile”, spune Seicean Vasile, reprezentant al uneia dintre companiile prezente.

De partea cealaltă a meselor, persoanele care execută pedepse privative de libertate se prezintă mereu cu numele întreg, privirea în jos și așteaptă să le spui ce urmează. De cele mai multe ori aprobă și nu își exprimă părerea, pentru că , , așa s-au obișnuit și așa dă bine”. Mulți dintre cei prezenți astăzi au venit fie din curiozitate, fie pentru că peste câteva zile aveau să se găsească în ipostaza căutării unui loc de muncă sau pentru că era o activitate ce le permitea interacțiunea cu oameni noi, , , te plictisești de aceleași vorbe, același accent”, spune unul dintre ei.

Cei prezenți  mai au de executat între 3 zile și câteva luni, însă pentru cei mai mulți , , plecatul afară” e varianta ce sună cel mai bine, întrucât, în țară, la vederea , , cazierului pătat” se închid toate ușile.

Totodată, în urma Bursei locurilor de muncă ce a avut loc azi, persoanele care execută pedepse privative de libertate au avut posibilitatea obținerii unor contacte ale angajatorilor la care să apeleze după eliberare. Din partea angajatorilor a fost o deschidere spre oferirea unor locuri de muncă  în funcție de capacitățile pe care le are o persoană, indiferent de , , pata” din cazier.

Bursa locurilor de muncă este o componentă a proiectului ”Tranziţia spre libertate prin Centre Regionale de Incluziune Socială”, desfăşurat de CRED, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.  În cadrul proiectului peste 4000 de deţinuţi din regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord –Vest, Centru, Sud-Muntenia şi Sud-Est vor fi susţinuţi în procesul de reinserţie socială, astfel încât procentul de recidivă să fie cât mai scăzut. În cadrul proiectului sunt organizate cursuri de pregătire profesională, târguri de locuri de muncă. Totodată,  au fost create, la nivelul întregii ţări, patru Centre Regionale de Incluziune Socială pentru persoanele care au părăsit sistemul de detenţie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu