300 de înotători, la startul unei noi ediții Swimathon Cluj

Foto: Ediția Swimathon 2014/Foto: Dan Bodea

Peste 270 de înotători vor participa în acest weekend la a șaptea ediție a Swimathon Cluj, evenimentul sportiv de strângere de fonduri pentru cauzele comunității dezvoltat de Fundația Comunitară Cluj. Evenimentul are loc sâmbătă, 11 iulie, la Complexul de Natație “Universitas” al Universității “Babeș-Bolyai”, începând cu ora 9.00 până la ora 18.00.

Swimathon Cluj 2015 cuprinde 21 de proiecte din diferite domenii precum educație de excelență și tineri, sănătate și terapii speciale, antreprenoriat, dezvoltare personală și integrare socială, mediu, ecologie și sport. Aceste inițiative au fost propuse de organizații și grupuri de inițiativă, unele dintre ele prezente “prin tradiție” la Swimathon Cluj  și sunt reprezentate de înotători cu vârste și profiluri diverse. Astfel, există echipe alcătuite exclusiv din copii și tineri, ștafete în familie, echipe alcătuite din angajații unor companii, dar și înotători individuali din rândul oamenilor de afaceri locali, antreprenori. În acest an, printre proiectele înscrise predomină cauzele sociale. „Mulți participanți vin și pentru distracție, dar dacă vor doar să înoate fără a ajuta un proiect sau altul, le transmitem că nu acesta este scopul inițiativei. Noi ca fundație nu cerem o taxă de înscriere a organizațiilor, însă avem un procent de 15% din suma pe care reușesc să o strângă proiectele. Acest procent îl negociem însă și în funcție de cât de mare e suma obținută. Majoritatea sunt organizații mici, cu bugete mici și de aceea vrem să le încurajăm să participe fără a plăti o taxă și chiar dacă strâng o sumă care nu atinge obiectivul propus, ne dorim să nu se lase descurajați”, precizează Larisa Andrecuțiu, manager de eveniment.

Larisa Andrecuțiu/Foto: Dan Bodea

Larisa Andrecuțiu/Foto: Dan Bodea

În timpul studenției, Larisa a fost voluntar la Swimathon, dar în ultimii patru ani se implică activ în organizarea evenimentului. „Când eram eu studentă Swimathon-ul se ținea la complexul Universității Tehnice, în aer liber, era un eveniment mult mai mic, de câteva ore, cu proiecte mult mai puține. De la an, la an evenimentul a prins o foarte mare dinamică mai ales când companiile s-au gândit să facă ceva pentru angajații lor. Acum am ajuns la un număr mare de proiecte și ne gândim ca anul viitor să extindem Swimathon-ul pe perioada unui week-end. Poate reușim să îl facem cu o anumită tematică axată pe școli”, a precizat Larisa Andrecuțiu.

Potrivit managerului Swimathon 2015, costurile de organizare a evenimentului se ridică în acest an la aproximativ 15.000 de lei, o parte din acești bani fiind destinați închirierii complexului de natație.

Foto: arhivă: Dan Bodea

Foto: arhivă: Dan Bodea

Lucian Lupu este manager de programe de finanțare în cadrul Fundației Comunitare Cluj și a intrat „în culisele” Swimathon Cluj începând cu această ediție. „A fost un an provocator pentru noi, dat fiind că în Cluj se desfășoară multe proiecte și evenimente. În cazul Swimathon este important ca fiecare echipă de proiecte să își mobilizeze înotătorii, care trebuie să știe că nu vin să înoate, ci să susțină o cauză prin înot. Fiecare este liber să își promoveze acțiunea, fundraising-ul nu are limite cum nu are limite nici inventivitatea lor în ceea ce privește promovarea proiectelor în care sunt implicați. Suma standard pentru proiect este în jur de 10.000 lei însă fiecare echipă își stabilește target-ul propriu”,  a precizat Lucian Lupu.

Echipa de organizare a Swimathon Cluj este formată din Simona Șerban, Larisa Andrecuțiu, Sorana Albu și Lucian Lupu, membri ai Fundației Comunitare Cluj. În cele șase ediții de Swimathon Cluj, Fundația Comunitară Cluj a strâns în total 570.000  de lei, de la 4.500 de susținători, pentru 76 de proiecte.

Citiți și:

220 de înotători au participat în scop caritabil la Swimathon 2014

Evenimentul este deschis publicului larg, iar susținătorii pot face donații pentru proiectele preferate. Mai jos vă prezentăm câteva dintre proiectele înscrise în la Swimathon Cluj 2015. Mai multe detalii puteți afla pe platforma-suport a Swimathon Cluj.

Un Zâmbet cu MIRA

Asociația Un Zâmbet cu MIRA este un Centru de Recuperare orientat pe tehnologia MIRA – o platformă de recuperare ce are la baza exerciții transformate în jocuri.

Target 26.400 lei pentru a acoperi costurile de recuperare și pentru dotarea centrului cu mai multe aparate necesare recuperării.

SWIM4HOPE

Programul de artă creativă “Hope” a identificat o nevoie în crearea unui mijloc pentru o viață mai sănătoasă bazată pe mișcare și activități în aer liber. Echipa SWIM4HOPE isi propune in prima faza sa achizitioneze 17 biciclete potrivite pentru varsta fiecarui copil si echipament de protectie. Mai apoi ii va implica pe elevi in cursuri de training organizate de Clujul Pedaleaza, ca mai apoi sa participe la competitii sportive. Scopul final este ca cel putin un tanar sa obtina performante sportive si sa fie un model de succes pentru ceilalti.

Target 5000 lei

Luptăm pentru Viață- Tabără la mare- „Zâmbet de Copil” În Memoriam Delia Grădinaru

Beneficiarii proiectului sunt 62 de copii si tineri cu insuficienta renala cronica tratata prin hemodializa sau transplant renal aflati in ingrijirea unor centre de hemodializa, sectii de nefrologie din Cluj-Napoca si alte localitati ale României. Atingerea obiectivului se va face cu ajutorul echipei Marty și Arobs și a susținătorilor acestora din tribune care vor fi și simpatizanții cauzei sprijinirii copiilor dependenți de dializă.

Target minim 10.000 lei

Tabăra Yuppi pentru Adolescenți cu Boli Oncologice 2015

Taberele Yuppi oferă tinerilor bolnavi cronici posibilitatea redescoperirii și dezvoltării resurselor interioare și redobândirea încrederii în sine prin participarea cu succes la activităţi la care în mod normal nu au accesGrupul țintă al proiectului este compus din 48 de copii tratați cu cancer, cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani, vorbitori de limba română şi maghiară de etnie romă, maghiară şi română. Aproximativ o treime dintre acești copii  sunt cu dezavantaj multiplu pentru că provin din familii cu dificultăți sociale şi financiare, sau din mediu rural.

Target 15.000 lei

„Educație fără segregare. Înotăm pentru ROMEDIN”

Proiectul ROMEDIN (Servicii socio-educaționale pentru incluziunea romilor) susține și promovează educația pentru incluziune și dreptate socială: oferă servicii socio-educaționale pentru copii și familii din comunitățile marginalizate din zona Pata Rât a municipiului Cluj-Napoca și dezvoltă rețeaua clujeană a școlilor inclusive, în vederea susținerii desegregării socio-teritoriale a zonei.

Target 12.000 lei

Nu lăsa să se scufunde viitorul unui copil. Înoată alături de noi!

Este a cincea participare la Swimathon pentru echipa InfoTrafic – Radioul de pe strada ta! care dorește să o susţină pe Roxana, o adolescentă ambiţioasă şi isteaţă, oferindu-i o bursă care îi va permite să îşi continue studiile, fără grija zilei de mâine.

Target 8000 lei

Student pentru student, om pentru om – UBB pentru comunitate

20 studenți cu nevoi speciale și/sau defavorizați social vor face echipe cu 20 membri ai Colegiului Studenţesc de Performanţă Academică (CSPA) şi cu 10 studenți UBB care au participat deja în programul internațional IP Co-constructing Healthy Experiences – IP CCHE, sub coordonarea a 10 cadre didactice şi alumni (absolvenţi) ai UBB.

Target 12.000

Mami, tati hai să ne jucăm împreună!

Beneficiarii acestui proiect sunt 300 de copii preşcolari înscriși în Grădiniţa cu p.p., , Academia piticilor” din Cluj Napoca și și părinții acestora.

Target 15.000 lei

Catch A Smile Day 2015

Catch A Smile Day dorește sa schimbe mentalitatea oamenilor in bine, promovând altruismul și initiativa, astfel creand o zi a fericirii si a zambetelor, în data de 7 august, o zi de care sa se bucure intreaga lume. Suma va acoperi costurile pentru 5000 de baloane, 5000 de flori, 5000 de acadele, sandwichuri, mesaje scrise, precum si badge-uri pentru voluntari și organizatori, materiale promoționale, costuri de editare video, sonorizare și costuri pentru artistii implicati.

Target 10.000 lei

 

Postaţi un comentariu