25 de elevi din Şcoala Gimnazială Mintiu Gherlii au adus reciclarea în satul lor

În luna noiembrie 2015, 25 de elevi de gimnaziu, voluntari în cadrul programului IMPACT al Fundaţiei Noi Orizonturi, au avut ideea să înceapă colectarea de materiale reciclabile în satul lor, Mintiu Gherlii. De atunci, cei 4×6 metri pătraţi ai magaziei şcolii au fost transformaţi în spaţiu de depozitare pentru deşeurile adunate de elevi.

Micii voluntari au mers din clasă în clasă şi şi-au anunţat colegii şi profesorii că aşteaptă de la ei hârtii, cartoane, PET-uri şi alte mase plastice. Secretarele şi bibliotecara şcolii, localnicii, dar şi proprietarii celor două magazine din sat s-au alăturat iniţiativei şi au început să adune deşeuri.
Cu un sprijin financiar de 400 Lei, oferit prin intermediul Fundaţiei Noi Orizonturi, elevii din Mintiu Gherlii implicaţi în programul de voluntariat IMPACT au reuşit să cumpere tomberoane pe care localnicii le pot folosi acum pentru a colecta selectiv hârtie, PET-uri şi recipiente din aluminiu.

Fundatia Noi Orizonturi - Conect 3

Elevii reciclează pentru o cauză nobilă
Până în ianuarie 2016, voluntarii adunaseră deja 1000 kg de hârtie, 50 kg de recipiente din aluminiu şi 30 kg de PET-uri, echivalentul a aproximativ 300 de Lei. Pentru că nu există un centru de reciclare în Gherla, Elisabeta Farcaş – profesorul care le-a fost alături copiilor pe tot parcursul proiectului – a contactat o companie din Cluj. Ori de câte ori se adună în Mintiu Gherlii o cantitate de deşeuri asemănătoare celei amintite, firma din Cluj trimite o maşină de colectare a hârtiei, PET-urilor şi aluminiului. Cu banii strânşi din vânzarea deşeurilor, elevii pot plăti transportul acestora, iar banii rămaşi sunt folosiţi pentru a cumpăra materiale şcolare de care copiii de aici au nevoie.
Suma rămasă în urma vânzării deşeurilor adunate până în ianuarie i-a ajutat pe elevi să îşi poată cumpăra lemn, acuarele şi culori tempera, pe care le-au folosit la pictarea de icoane pe sticlă. Cu aceste icoane, elevi din şcoală au reuşit să participate la concursuri la care au obţinut şi premii: câte un premiu II la Concursul Internaţional de Meşteşuguri Tradiţionale „Mâini de aur” din Huedin şi la concursul „Culorile Toamnei” din Lipova. Icoanele create de copii vor fi expuse la Muzeul de Istorie de la Gherla, în perioada Paştelui.

Fundatia Noi Orizonturi - Conect 1

Reciclarea în Mintiu Gherlii continuă, datorită voluntarilor IMPACT
Voluntarii IMPACT au decis să nu se oprească aici, aşa că proiectul continuă şi astăzi. Cu banii pe care îi strâng, ei şi-au propus să ajute 7 elevi silitori din şcoala lor, cu o situaţie materială delicată, dar îşi doresc să mai poată ajuta măcar o victimă de la Colectiv.

„Consider că, prin proiectul <<Reciclăm și v-ajutăm!>> am reușit să oferim un exemplu de bună practică pentru toți membrii comunității noastre, oferindu-ne ca model în ceea ce privește colectarea și comercializarea materialelor reciclabile din localitate. O plusvaloare a proiectului constă în faptul că prin banii colectați, am ajutat copii ce provin din familii cu o situație precară și ne propunem să donăm mai departe o sumă de bani și uneia din victimele din incendiul Colectiv”, spune Elisabeta Farcaș, profesor voluntar în cadrul programului IMPACT.
Această idee a luat naştere în cadrul proiectului „Conectează-te la comunitate!” al Fundaţiei Noi Orizonturi – Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Găsiţi mai multe proiecte realizate de voluntarii IMPACT aici.

Despre proiect:
„Conectează-te la comunitate!” – Proiect finanţat, cu suma de 74.039 EUR, prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi: www.eeagrants.org

Postaţi un comentariu