S-a descoperit trenul nazist plin de comori, ascuns acum 70 de ani

Comorile se află într-un tren blindat care se presupune că arată similar cu cel ilustrat

Povestea trenului nazist plin cu aur răscoleşte din nou zvonurile care durează de 70 de ani în Polonia. Întorsătura uimitoare a lucrurilor s-a întâmplat acum câteva zile când Piotr Zuchowski, din cadrul Ministerului Culturii din Polonia, a declarat oficial că existența trenului nazist a fost confirmată de un cetăţean într-o mărturisire pe patul de moarte. De la sfârșitul celui de-al doilea război mondial au circulat permanent zvonuri și legende legate de un tren nazist încărcat cu aur, dispărut fără urmă înainte de intrarea Armatei Roşii în Polonia. Zvonurile arată ca trenul ar fi fost ascuns undeva într-un tunel de pe o linie secundară, în apropierea orașului Walbrzych situat în sud-vestul Poloniei. În ciuda căutărilor efectuate de autorităţile comuniste şi ulteriror de căutătorii de comori nu a fost găsit până în prezent.

Săptămâna trecută Zuchowski într-o conferință de presă a dezvăluit presei ca a aflat de la o persoană aflată pe patul de moarte, despre existenţa trenului şi locaţia acestuia. Omul a fost implicat în operațiunea de a ascunde trenul în urmă cu 70 de ani. Identitatea bărbatului a rămas învăluită în mister dar se presupune de către presă că acesta a fost un paznic SS. Însă una din declaraţiile cele mai şocante a oficialului polonez arată: 99%, există elemente că trenul a fost găsit. Fotografii efectuate de un radar cu penetrare în sol confirmă că trenul are peste 100 de metri lungime și este blindat. Nu ştim ce încărcătură are. Probabil, echipament militar, dar și bijuterii, aur, opere de artă și documente de arhivă. Dacă trenul nazist se dovedeşte că există, atunci am putea fi martori la una dintre cele mai importante descoperiri din istoria modernă”.

UNILAD-goldcore_chart1_10-06-157

Un interes deosebit l-a stârnit faptul că în tren s-ar afla opere de artă, majoritatea dintre ele furate sau confiscate de nazişti. Aceștia au avut o campanie agresivă de a confisca bijuterii, opere de artă și bunuri culturale din colecții publice și private din Europa. Oficialul polonez a mai declarat că statul polonez va returna proprietarilor de drept operele de artă, în cazul în care acestea vor fi găsite. Numai din Polonia se apreciază că au fost confiscate de naziști circa 80.000 de obiecte de artă.

În ciuda secretului păstrat asupra locaţiei, un post de radio local polonez a afirmat că trenul se află la circa patru kilometri de linia principală de tren Wroclaw-Walbrzych în apropiere de oraşul Walbrzych. Această informaţie leagă anumite informaţii şi zvonuri că acest tren ar fi fost dus într-un tunel secundar de pe calea ferată, iar intrarea ar fi fost astupată prin dinamitare. Există presupuneri că poate chiar trenul să fie astupat de mii de tone de pământ rocă şi piatră. Ştirea despre trenul cu aur a stârnit un val uriaş de interes din partea vânătorilor de comori care au împânzit deja zona, sperând să găsească trenul.

Autoritățile păstrează secretul locaţiei din cauza temerilor că trenul ar putea fi încărcat şi cu armamanet sau explozibili, motiv pentru care i-a avertizat pe căutătorii de comori de pericolul la care se expun. Unii istorici avertizează că s-ar putea, de asemenea, ca trenul să fie încărcat şi cu tehnologie militară secretă, arme sau substanţe chimice periculoase. Oficialul polonez declara că procesul de căutare a trenului urmează să înceapă în câteva săptămâni şi că operaţiunea este una foarte dificilă, fiindcă după mărturisirea omului care a participat la ascunderea trenului acesta este „dantelat” cu explozibil, ca măsură de securitate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu