Pe loc, fiţi gata de: Black Friday!

În 2008 în Statele Unite de Ziua Recunoştinţei şi de Black Friday s-au înregistat vânzări de 800 de milioane de dolari iar în 2015 acestea au depășit 2.5 miliarde de dolari.

În România„Vinerea Neagră”, este cea mai apreciată zi a reducerilor față de toate celelalte ţări din regiune.

Pentru sute de milioane de oameni, Black Friday este cea mai aşteptată perioada din an pentru a prinde cele mai mari reduceri din an. Acum e momentul pentru cumpărăturile importante înainte de sărbătorile de iarnă dar mai ales pentru Crăciun.

Black Friday a apărut  în Statele Unite în anii ’60 și urmează imediat după Ziua Recunoştinţei (care se sărbătoreşte în a patra zi de joi din luna noiembrie, zi în care se mulțumește – tradițional lui Dumnezeu –  pentru bogăția recoltei din an. Este considerată o sărbătoare a familiei. A doua zi după Ziua Recunoștinței, vineri, urmează „Black Friday”, zi în care comercianții în semn de respect pentru  Ziua Recunoştinţei oferă cele mai mari reduceri de prețuri.

Cuvântul negru de la vinerea neagră te duce cu gândul la ceva rău. Dar e tocmai invers. Vine de la culorile roşu respectiv negru, pe vremea când registrele contabile erau ținute manual și erau completate cu stiloul. Cifrele completate cu cerneală roșie indicau  pierderile iar cifrele cu cerneală neagră profitul. Comercianții au început să realizeze că reducerile mari de preţuri de Ziua Recunoștinței, atrag mii de clienţi iar vânzările au umplut registrele cu culoarea neagră. Astfel a apărut vinerea neagră. De Black Friday majoritatea comercianţilor mici din Stale Unite deschid magazinele la cinci dimineața unii chiar mai devreme pentru a permite accesul oamenilor care stau la cozi. Comercianți mari au tot felul de oferte online, pentru a stimula dorinţa consumatorilor să cumpere ceva la un preţ imbatabil. Alte companii au o abordare diferită, așteptând până în ultimul moment posibil să-şi arate reducerile, în speranța de a-şi păstra clienţii fideli şi curioşi până în ultima clipă. În Statele Unite Black Friday 2015 are loc pe 27 noiembrie.

În România conceptul Black Friday a fost adus în 2011 de eMag şi Flanco. În 2015 va avea loc în perioada 20 – 22 Noiembrie. Probabil ofertele cele mai tari se vor epuiza pe 20 noiembrie. Site-urile magazinelor on-line se vor bloca preţ de câteva ore din cauza mulţimii ultilizatorilor, iar soluţia cea mai la îndemână pentru cei care locuiesc în orașele mari este să viziteze magazinele începând cu ora 6.00 dimineaţa. Unele magazine vor prelungi oferta reducerilor (în funcţie de stocul disponibil) şi în zilele următoare dar şi în perioada 27-29 noiembrie (când are loc Black Friday-ul american). Spre exemplu Altex, a anunţat că perioada reducerilor va dura până pe 30 noiembrie.

Ca aproape în fiecare an, au apărut suspiciuni legate de practicile comercianţilor în perioada premergătoare Black Friday în ideea că aceştia cresc preţurile artificial, în aşa fel încât reducerile de Black Friday să pară uriaşe. Comercianţii susţin însă că preţurile la anumite produse au fost majorate deoarece înainte de Black Friday se termina majoritatea  promoţiilor existente. Cele mai căutate produse pe piața din România sunt  electronicele şi electrocasnicele, televizoarele cu ecran plat, maşinile de spălat, combinele frigorifice şi telefoanele mobile. Conform „Ziarului Financiar” dintre companiile care au anunţat vânzările înregistrate anul trecut de Black Friday, cele mai mari încasări le-a obţinut eMag (165 de milioane de lei) şi Flanco (98 de milioane de lei).

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu