Imagini unice de pe Lună

Peste 8.400 de fotografii din misiunile NASA pe Lună au fost publicate pentru prima oară

„Project Apollo Archive” este un proiect care a adunat mii de fotografii din timpul misiunilor pe Lună, începând cu Apollo 7 şi terminând cu Apollo 17. În 1967, prima misiune Apollo 1 cu echipaj uman s-a transformat într-o tragedie. Pe rampa de lansare a izbucnit un incendiu în modulul de comandă a rachetei care a dus la moartea astronauţilor. Următoarele misiuni Apollo (2-6) au fost fără echipaj, misiuni care au testat capacitatea şi echipamentele de zbor.

Apollo 7 – 1968. Are loc primul zbor cu echipaj pe o orbită eliptică a pământului, la circa 300 km. Un incident neplăcut a fost acela că două ferestre ale navei au fost acoperite de funingine la lansare, iar alte două au suferit un condens puternic.

Apollo 8 – 1968. Are loc cea mai îndepărtată călătorie în spațiu a oamenilor. Zborul a însemnat înconjurul lunii timp de 20 de ore.

Apollo 9 – 1969. Obiectivul principal a fost testarea modulului lunar LM (care avea să aselenizeze cu echipajul) de separare şi andocare în spaţiu, respectiv verificarea sistemului de ghidare și navigație.

Apollo 10 – 1969. Misiunea a cuprins ultimele teste ale modului LM, care s-a separat de rachetă a coborât la 14 km de suprafața Lunii, apoi a revenit la nava mamă.

Apollo 11 – 1969. Obiectivul principal a fost realizarea un obiectiv național stabilit de președintele John F. Kennedy în 1961: „aterizarea unui echipaj pe Lună”. Neil Armstrong, Michael Collins și Edwin „Buzz” Aldrin, au fost primii oameni din istorie care la data de 20 iulie 1969 au ajuns pe Luna. „Un pas mic pentru un om, un salt uriaș pentru omenire”, au fost primele cuvinte care s-au auzit de circa 530 de milioane de oameni care au privit la televizor în direct aselenizarea. Armstrong și Aldrin a petrecut 21 de ore şi 36 de minute pe suprafața lunii.

Apollo 12 – 1969. Misiunea a decurs identic cu Apollo 11 şi a inclus o serie de experimente ştiinţifice pe suprafața lunii.

Peste 8.400 de fotografii din misiunile NASA pe Lună au fost publicate pentru prima oară

Peste 8.400 de fotografii din misiunile NASA pe Lună au fost publicate pentru prima oară

Apollo 13 – 1970. La un pas de dezastru. Un incendiu însoţit de pierderea oxigenului şi a curentului din navă la distanţa de 321.000 de km de Pământ a fost cea mai mare provocare a NASA de a readuce echipajul teafăr pe Pământ. Şi a reuşit. Ulterior s-a constatat că incendiul s-a produs datorită unor cabluri electrice a căror izolație de teflon s-a topit.

Apollo 14 – 1971. Au loc experimente științifice, cercetări geologice; desfășurarea de noi instrumente științifice.

Apollo 15 – 1971. A fost transportat pe Lună primul vehicul „Lunar Roving Vehicle”(LRV). A fost folosit ca mijloc de transport pentru astronauţi. Vehiculul electric a fost proiectat pentru a funcționa în vid, iar costurile de producție au ajuns la 38 de milioane de dolari. A parcurs în total 27, 8 km pe suprafața lunii.

Apollo 16 – 1972.  Misiune dedicată experimentelor ştiinţifice.

Apollo 17 – 1972. A marcat la 19 decembrie 1972 sfârșitul programului Apollo, care a dus 12 de oameni pe suprafața Lunii

Arhiva fotografică Apollo merită să fie văzută pe Flickr / Project Apollo Archive sau www.facebook.com/apolloarchive şi demonstrează, poate şi pentru cei mai pesimişti oameni din lume, că totuşi omul a păşit pe Lună.

 

sursă: www.nasa.gov

Distribuie:

Postaţi un comentariu