Cincizeci de lucruri neobişnuite pe care puţini le ştiu

Citiţi cele mai interesante cincizeci “ştiati că” din toate domeniile şi din toată lumea care sunt bine de ştiut pentru cultura noastră generală.

 1. Furnicile nu dorm niciodată. Cu toate acestea, în zorii zilei, furnicile se întind asemenea oamenilor pentru a se dezmorţi.
 1. Aproximativ 90% din populaţia întregii planete locuieşte în emisfera nordică.
 1. Cimpanzeii şi coţofenele sunt singurele animale care îşi pot recunoaşte imaginea într-o oglindă.
 1. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca să reziste pentru cel puţin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei construcţii nu se va întări complet decât peste 500 de ani.
 1. În ciuda aparenţelor, două treimi din suprafaţa întregului continent african se afla în emisfera nordică.
 1. Dacă ţii un caras auriu într-o încăpere lipsită de lumină, acesta va deveni, în cele din urmă, alb.
 1. Irlanda este singura ţară europeană în care nu există şerpi.
 1. În provincia Alberta din Canada au fost ucişi absolut toţi şoarecii. În prezent, este singura provincie din lume în care nu există asemenea rozătoare.
 1. Pentru fiecare om de pe Terra există circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne epasesc într-un raport de 10 la 1.
 1. Balena albastră este animalul care produce cele mai puternice sunete (până la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apă la o distanţă de până la 850 de kilometri.
 1. Te-ai gândit câtă benzină ţi-ar trebui ca să poţi înconjura planeta cu propriul automobil? Ei bine, în rezervorul unui avion Boeing poate încăpea suficient combustibil încât să poţi face acest lucru de patru ori.
 1. Ştiţi care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume? Dacă aţi răspuns islandezii, aţi dat răspunsul corect…
 1. Ştiţi care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine, acesta poate ingera până la 30.000 de furnici… pe zi.
 1. Cei mai tineri părinţi din istorie ( doi copii cu vârste de 8, respectiv 9 ani) au trăit în China. Copilul lor s-a născut în anul 1910.
 1. Vreţi să ştiţi care este regiunea cu cea mai scăzută criminalitate? Încercaţi Quebec, Canada. Rata criminalităţii în această zonă este similară cu cea înregistrată într-un parc Disney World, aproape 0.
 1. Se estimează că în lume există circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele trăiesc numai în India , acolo unde sunt considerate animale sfinte.
 1. În urmă cu 5 ani, 60% dintre cumpărătorii din supermarketurile lumii plăteau cu bani gheaţă. Astăzi, procentul este de doar 50%. Se estimează că în anul 2013, doar 39% dintre cumpărători vor mai plăti cu bani gheaţă în detrimentul cardurilor.
 1. Pe suprafaţa unui corp uman trăiesc mai multe vietăţi decât oameni pe întreaga planetă.
 1. Bufniţele sunt singurele păsări care pot distinge culoarea albastră.
 1. Mamiferele sunt singurele specii vii care prezintă lobi ai urechilor.
 1. Prefixul telefonic pentru Antarctica este 672.
 1. Deşi nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova decât este de Rio de Janeiro .
 1. Lungimea unui elefant este egală, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decât un elefant adult.
 1. Limba unui crocodil este imobilă. Ea este ataşată de cerul gurii acestui animal.
 1. Un om uita, în medie, circa 80% din tot ceea ce a învăţat într-o zi.
 1. Durata care îi ia unui fulg de zăpadă ca să ajungă de la nori până pe suprafaţa pământului? Cel puţin o oră…
 1. Cei mai mari iubitori ai cărnii de porc sunt danezii. În Danemarca există de două ori mai mulţi porci decât întreaga populaţie umană a acestei ţări.
 1. Girafa este singurul animal care îşi poate introduce limba în ureche. Limba unei girafe adulte măsoară peste 50 de centimetri.
 1. Biblioteca Universităţii din Indiana , SUA, se scufundă în fiecare an cu circa 2, 5 centimetri. Acest fenomen se datorează unei erori a constructorilor care au omis să calculeze şi greutatea cărţilor care vor fi depozitate în uriaşa clădire.
 1. Cele mai numeroase vietăţi de pe Terra sunt artropodele. Ca un exemplu, până în prezent au fost descoperite circa 70.000 de mii de specii… de păianjeni.
 1. De peste 4.000 de ani, nicio specie animală nu a mai fost domesticită.
 1. În prezent, pentru prima dată în istoria planetei, numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani îl depăşeşte pe cel al copiilor cu vârsta sub 5 ani.
 1. Credeţi că România este o ţară săraca? Gândiţi-vă că una din cinci persoane de pe Terra trăieşte cu mai puţin de 1$ pe zi.
 1. În Santa Fe, New Mexico, legea impune ca animalele de casă să poarte centura de siguranţă în maşină.
 1. O singură vaca poate produce într-un an mai mult lapte decât poate consuma un singur om… circa 200.000 de pahare pline cu lapte.
 1. Plajele de nudişti pot fi periculoase pentru navele care circulă în apropierea lor. Recent, un iaht cu 60 de persoane la bord s-a răsturnat pe ţărmul texan al Golfului Mexic după ce toţi pasagerii s-au îngrămădit pe aceeaşi parte a navei pentru a vedea nudiştii de pe o plajă din apropiere.
 1. Ştiţi câte emailuri se trimit zilnic în toată lumea? Peste 35 de miliarde…
 1. Pentru fiecare tonă de peste prinsă în oceanele lumii, oamenii aruncă trei tone de gunoi în aceleaşi ape.
 1. Cea mai mare caracatiţă descoperită vreodată cantarea 4 tone. A fost vânătă în anul 1878, în nordul Oceanului Atlantic.
 1. Cea mai mare meduză observată vreodată avea un diametru de 2, 3 metri. Tentaculele sale se întindeau până la 36 de metri.
 1. În statul american, Dakota de Nord, nu s-a înregistrat niciodată un cutremur.
 1. Hawaii se apropie de Japonia cu aproximativ 10 centimetri în fiecare an.
 1. Rechinii sunt singurele animale despre care se ştie că nu se pot îmbolnăvi de cancer.
 1. La Paz , Bolivia , este oraşul cel mai sigur din punct de vedere al prevenirii incendiilor. Dată fiind altitudinea ridicată la care se afla (peste 3.000 de metri), cantitatea de oxigen din aer de abia poate susţine un foc.
 1. Tot în LaPaz , temperatura medie este de doar 10 grade Celsius. Şi cu toate acestea, niciodată nu s-a înregistrat o temperatură de 0 grade. Situaţia este identică şi în Punta Arenas , Chile sau Stanley , Insulele Falkland .
 1. Absolut toţi creveţii se nasc masculi. Unii dintre ei devin femele la maturitate.
 1. Dacă vreţi să fiţi în siguranţă în faţa unor nisipuri mişcătoare, întotdeauna să călăriţi un catâr. Dacă măgarii sau caii se scufundă în nisipurile mişcătoare, un catâr nu o va face niciodată.
 1. Chiar şi astăzi, 90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate sau ferme.
 1. Numai marea piramidă a lui Keops conţine suficientă piatra încât să poate fi construit un zid înalt de 50 de centimetri care să înconjoare planeta la Ecuator.
Distribuie:

Postaţi un comentariu