Unde mergem în vacanță? Grecia, Turcia și Spania, destinațiile preferate de clujeni

Târgul de vacanță / Foto: Dan Bodea

Cea de-a șasea ediție a Târgului de Vacanțe are loc în acest weekend (27 februarie – 1 martie) în incinta Sălii Polivalente din Cluj-Napoca. 37 de companii și-au instalat standurile în noua locație, așteptând cu interes turiștii. Oferta este una extrem de vastă, depinde doar de preferințe și de bugetul alocat vacanței. Clujenii pot alege între destinații exotice sau dimpotrivă, vacanțe pe plaiuri mioritice. Printre destinațiile preferate se numără și în acest an: Grecia, Turcia și Spania.

Târgul de vacanță / Foto: Dan Bodea

Târgul de vacanțe / Foto: Dan Bodea

„Cei peste 37 de participanți aduc o ofertă de peste 100 de destinații în care se poate ajunge din Cluj cu reduceri de Early Booking, care pot ajunge până la 35%. Pe perioada târgului vizitatorii beneficieză și de reduceri suplimentare oferite de companiile prezente.  În topul plecărilor din Cluj se află în continuare Grecia, Turcia și Spania, pentru că ofertele sunt foarte vaste: de la hoteluri foarte ieftine, până la hoteluri de cinci stele. Dintre destinațiile exotice, Thailanda este cea mai dorită. De asemenea, ne bucurăm de prezența unor oferte din România. Vreau să salut prezența Moconiței din Vișeul de Sus, a Băilor Herculane și să nu îi uităm pe prietenii noștri de la Arsenal Parc, cea mai mare tabără militară din Europa. Parcul este situat aici lângă noi, în Orăștie”, a precizat Codruța Kali de la Agenția Amprenta, organizatorul evenimentului.

Codruța Kali  / Foto: Dan Bodea

Codruța Kali / Foto: Dan Bodea

Mocănița Măriuța are 103 ani, dar funcționează perfect

În acest an deschiderea oficială a noului sezon turistic pe Valea Vișeului va avea loc pe 2 aprilie. Trainicele locomotive cu abur vor purta din nou turiștii prin sălbatica Vale a Vaserului până la stația Paltin, oferindu-le acestora ocazia de a se bucura de minunatele peisaje din Munții Maramureșului.

„Din aprilie vom reîncepe traseele cu mocănița. Plecarea are loc la ora 9:00 dimineața. Traseul durează șase ore, dus- întors. Locomotivele sunt vechi, cu aburi, cea mai veche are 103 ani, dar circulă perfect. Noi avem patru locomotive cu abur, care încă circulă, iar cea mai reprezentativă este Măriuța. Și celelalte au nume: Elveția, Cozia. Avem și o locomotivă nouă, numită Ioana, cumpărată recent. Sperăm să fie și altele. Mocănița se află în Vișeul de Sus, în Maramureș. Fața de Cluj este la trei ore cu mașina. Va fi un sezon plin. Din luna aprilie va circula de joi până duminică, iar din iulie în fiecare zi până în septembrie. Traseul este până în stația Paltin, se parcurg 21 de kilometri. Mocănița merge cu 10 kilometri la oră. La Paltin are loc o pauză de o oră și jumătate, timp în care se poate servi masa și se pot face trasee turistice. Până la ora 15:30 Mocănița va ajunge înapoi în Vișeu”, a explicat pentru Transilvania Reporter, Lenuța Andrușcă, CFF Vișeu de Sus/ Maramureș.

Târgul de vacanțe / Foto: Dan Bodea

Târgul de vacanțe / Foto: Dan Bodea

În fiecare vagon al Mocăniței se află un ghid. În general un tren este compus din șase vgoane. Ajunși sus, turiștii sunt preluați de un ghid montan, în cazul în care doresc să facă excursii pe munte.

„Moconița este o prezență aparte, are un farmec aparte. Șimți că călătorești în timp. Lângă calea ferată se află un râu, e un peisaj de vis. De asemenea, casele vechi din jur întregesc peisajul”, spune Lenuța.

În ultima perioadă numărul turiștilor români a crescut, dar a scăzut numărul străinilor. „Acum trei, patru ani veneau mai mulți turiști din afara țării. Din ce în ce mai mulți româi vor să petreacă un weekend la Maramureș și atunci merg și cu Mocănița. Avem străini din Germania, Austria, Eleveția, turiști pasionați de tren. Avem turiști și din Japonia, Noua Zeelandă, dar într-un număr mai mic”, spune Lenuța.

Cei care doresc să călătorească în timp, trebuie să plătească 46 de lei. În luna iulie prețul va crește. Astfel, echivalentul unui bilet va fi 51 de lei pentru persoanele adulte. Pentru elevi, studenți, pensionari, dar și pentru grupuri mai mari de 15 persoane se aplică discounturi.

„Mai sunt zone în România unde circulă Măconița: Moldovița și Arad, însă traseul e mic, de doar cinci, șapte kilometri. Noi parcurgem 21 de kilometri cu Mocănița, iar ceea ce ne deosebește e faptul că lucrăm cu lemnul. Sunt vagoane amenajate, trucuri care merg 40 de kilometri pe calea ferată îngustă pentru a aduce lemn de sus, din pădure”, mărturisește Lenuța.

O vacanță plină de adrenalină : scuba diving și canyoning

Ana Tătar / Foto: Dan Bodea

Ana Tătar / Foto: Dan Bodea

Cei care doresc să aibă parte de o vacanță de vis în Grecia, dar și de o porție zdravănă de adrenalină, au posibilitatea să le ia la pachet. „Organizăm o excursie în Insula Samathraki din Grecia. Este o excursie care are două ramuri: scuba diving și canyoning. Anul trecut a fost prima ediție. E ceva inedit, e implicată multă adrenalină, dar nu se adresează neapărat iubitorilor de sporturi extreme. Vin și persoane care doresc să iasă din cotidianul de zi cu zi și vor să își descopere și alte pasiuni. E o experiență interesantă, nu e o excursie ca oricare alta. Prețul excursiei este 365 de euro și include șapte nopți de cazare, demipensiune, o zi de scuba diving, două zile de canyoning. La alegere este și canoe. Transportul va fi efectuat din Cluj. E o insulă puțin pustie, sunt mai multe capre decât oameni. E ceva mai izolată. E locul ideal în care te poți relaxa. Totul este sigur, monitorizăm toate acțiunile. Avem instructori, înainte de activități se face un curs de inițiere pentru fiecare, chiar dacă știi, chiar dacă nu, pentru siguranța noastră”, a spus pentru Transilvania Reporter, Ana Tătar, reprezentanta OutDoor4U, organizatorul excursiei.

Aventura începe aici / Foto: Dan Bodea

Aventura începe aici / Foto: Dan Bodea

Anul trecut au pornit în această aventură 60 de persoane. „Am avut multe solicitări și am mai mers încă o dată vara trecută. Acum vom merge și în Grecia și în Egipt”, a spus Ana.

Teambuidinguri și conferințe în ritm de cazarmă

Cei care doresc să aibă parte de o vacanță activă și să intre în pielea unor „personaje” militare, pot face acest lucru în cadrul Parcului de Aventură Arsenal Park.

„Arsenal Park este prin definiție o locație mai inedită. Este singura locație din România care îmbină turismul cu aventura și cu viața de cazarmă. Cei care sunt amatori de senzații mai speciale, cei care doresc să doarmă, de exemplu, într-un tun sau într-un dormitor de tip militar, cu paturi suprapuse, pot testa aceste lucruri aici. La noi se poate efectua și instrucție militară, fiind singura locație din România unde se poate face așa ceva. Oferim plimbări cu un transportor șemilar militar, lupte de Paintball, lupte de Airsoft, tir cu arme de foc și, evident și alte activități mai pașnice: închirieri de biciclete, mașini electrice de golf, terenuri de sport, centru spa, piste de biciclete, tir cu arc etc.

Prețurile variază în funcție de preferințele fiecăruia. În principiu camera dublă costă 40 de euro cu mic dejun inclus, apartamentele sunt la 70 de euro, iar vilele la 120 de euro. La vilă pot locui două familii în același timp. Mesele, activitățile se fac în funcție de solicitările clientului. Anul trecut am avut o creștere de aproximativ 30% față de anii precedenți, undeva la 20.000 de turiști. Vorbesc de turiștii care au înnpotat la Arsenal Park. Cei care au venit să viziteze sau să practice anumite activități din cadrul parcului sunt evident mult mai mulți. Sunt și foarte mulți străini. Sunt străini care vin individual, dar mulți vin din cadrul corporațiilor. Cam 80% din activitatea noastră se bazează pe companii. Organizăm teambuildinguri, conferințe. Suntem locația perfectă pentru așa ceva”, a explica Petre Racoviță, reprezentantul Arsenal Park prezent la târg.

Arsenal Park / Foto: Dan Bodea

Arsenal Park / Foto: Dan Bodea

Zece ani pe piața din Cluj, 25 pe piața din România

„Se împlinesc 25 de ani de când Paralela 45 este prezentă pe piața din România, fiind și cea mai veche agenție de turism din țară. Anul acesta avem o dublă aniversare, pentru că se împlinesc și 10 ani de când suntem pe piața din Cluj-Napoca. Am lansat trei destinații noi anul acesta: Rimini, Costa Blanca și Zakynthos. În total avem șapte destinații de sejur pe vară, cu plecare din Cluj”, spune Andreea Pop, reprezentanta companiei Paralela 45.

De ce e bine ca turișii să își achiziționeze pachetele de vacanță din cadrul târgurilor? „Acum e finalul pragului de Early Booking al lunii februarie care are cele mai mari reduceri din perioada aceasta. În plus, față de discounturile puse la dispoziție de hotelieri, la târg mai avem noi 7% discount. Am lansat programul Circuite spre Spania, avem o plecare spre China, care este sold out. La fel plearea spre  Toscana din perioada de Paște e sold out. Avem o excursie în Israel pe 18 martie la care mai facem înscrieri. Cine dorește, trebuie să se grăbească puțin. Am decis să acordăm discountul de târg chiar și luni, în agenție”, spune Andreea.

Cel mai cerute destinații la Paralela 45 au fost: Antalya, Palma de Mallorca și Insula Creta.

Vizitatorii au parte de discounturi în timpul târgului / Foto: Dan Bodea

Vizitatorii au parte de discounturi în timpul târgului / Foto: Dan Bodea

Compania de călătorii Eximtur vine la Târgul de Vacanțe cu o selecție de oferte cu un discount de 5, 10 și chiar și 30%, atât pentru vacanțe în țară, cât și în străinătate. Discounturile se aplică în cazul rezervărilor făcute în perioada târgului și sunt suplimentare celor aferente programelor Early Booking și Înscrieri Timpurii, de până la 30%, valabile până la finalul lunii martie. Ofertele cu discount suplimentar se aplică pentru vacanțe pe litoralul românesc, stațiunile balneare, vacanțe în Grecia și croaziere.

O vacanță de șapte nopți într-o croazieră pe Mediterana de Est costă 580 de euro/persoană, față de 859 de euro. Pentru cinci nopți cu demipensiune, la un hotel de trei stele din Mamaia, se plătește 723 de lei/persoană, în perioada târgului, față de 903 lei/persoană – preț standard. O vacanță în stațiunea Băile Felix costă, în perioada târgului, 1.584 de lei/persoană/cinci nopți/hotel de patru stele, față de 1.858 de lei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Ne așteptăm ca vizitatorii să fie interesați de vacanțele diversificate și la prețuri corecte pe care le oferă o companie solidă. Fiind perioadă de Înscrieri Timpurii și Early Booking, din experiența anterioară, vor fi cereri mari pentru destinațiile clasice de vară, preferate de turiștii români, respectiv Grecia, Turcia și Spania, dar și pentru croaziere, destinații exotice și vacanțe mai scurte, de tip city-break în orașe europene. Practic, prețuri mai mici decât cele afișate în perioada târgului, în special pentru vacanțele de vară, este puțin probabil să mai existe”, declară Cristina Basarab, brand manager Eximtur.

Și în 2014 clienții Eximtur au fost interesați, în mod special, de croaziere, pachetele city break și vacanțele în destinații exotice. „Mediterana de Vest” a fost croaziera cea mai vândută în 2014, prețul pentru o astfel de vacanță fiind în jur de 800 euro/persoană. Cei mai mulți turisti au plecat, în city-break, în Franța (50% creștere) și Marea Britanie (30% creștere), iar destinațiile îndepărtate preferate au fost Peru (278% creștere), Mexic (152% creștere), Cuba (112 % creștere). Clienții care și-au petrecut vacanța în țară au ales litoralul, Băile Felix (plus 63%), Călimănești – Căciulata (plus 31%), Băile Herculane (plus 25%).

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu